Tak jsem si včera hrála s pukem. Hokej? V žádném případě. V mém případě to musí být puk sladký, dokonce čokoládový…

Co budeme kromě hoblíku potřebovat? 500g kvalitní čokolády na vaření, nejlépe polevu v peckách, bílou nebo hnědou. 150g nutely. Čokoládu a nutelu důkladně rozehřejeme ve vodní lázni. Zde na fotografii je například Nocciolato Bianco od firmy Irca.

Dále potřebujeme – což jistě poznáváte – krabičku od CD-ček. Abychom měli hobliny s tmavým lemem, vylijeme nejprve stěny krabičky tmavou polevou.

Po zatuhnutí do krabičky vlijeme čokoládovou hmotu s nutelou. Do středu vložíme tyčku obalenou potravinovou fólií. Tyčku maminky jistě poznávají – je to stříkačka na medicínku, jinak můžeme použít plechovou cukrářskou trubičku, nebo vlastně cokoli, co je větší než středová tyčka u hoblíku. V této podobě necháme tuhnout několik hodin, minimálně tři čtyři hodiny, nebo lépe přes noc. Můžeme vložit do lednice.

Po zatuhnutí puk vyklopíme z krabičky. Ano opravdu to půjde a překvapivě snadno. On se jakoby z krabičky vyloupne. Puk navlékneme na hoblík, zabodneme na hroty – což je naopak dost náročný úkol a můžeme hoblovat. Teda až za pár minut, chladný puk z lednice hoblovat nejde, musí malinko povolit na pokojovou teplotu.

Přeju příjemnou zábavu! A vykulené oči strávníků, až uvidí hoblinkové ozdoby na čokoládovém dortě!
Recept a postup na domácí puk jsem převzala od Beruny, které tímto také děkuji.


7 komentářů to 'PUK = hokej? Ne! Hobliny? Ano!'
25. 8. 2010
To je nádhera! Úplně mi to tady voní po čokoládě….Někdy to budu muset vyzkoušet, vypadá to jednoduše, ale už vidím jak vypadá kuchyň a hlavně já po této akci! :-))
25. 8. 2010
Cherryn, výroba puku na vzhled kuchyně vliv nemá, ale ty hoblinky pak, jak to lítá na všechny strany, to je teprve dílo. DOporučuju položit hoblík na velký podnos, který většinu hoblinek pohlídá.
25. 8. 2010
To je nádhera, úžasné hoblinky a bezvadnej nápad, ten obal od CD. Kde se dá prosím sehnat hoblík a bílá nutela? Díky za odpověď a skvělý nápad. Jarka
25. 8. 2010
Jarko, odkaz na hoblík je v textu a odkaz na bílou „nutelu“ brzo přibude taky.
26. 8. 2010
Rybičko, nádhera, super fotopostup. moc za něj děkuji;-) a mám takové tušeníčko, že nám chystáte překvápko v obchůdku v podobě bílé „nutely“??? to by bylo úžasné:-) mám totiž pocit, že ji nikde v marketech ted nenabízí ( a nebo jsem slepá??:-) a jinak, můžete se mrknout na moji tmavě modrou barvu faleš.marcipanu, moc díky za rychlost při zaslání royal blue, spojila jsem ji s fialovou a vznikla mi podle mě pěkná mužská tmavě modrá :D. Ať se daří, rybičko;-) těším se na nějaký čokodortík s obrovskou hoblinkou;-)
27. 8. 2010
Téééda,to je skvělý nápad. opravdu to vypadá nádherně.
27. 8. 2010
Jitko, teda ta modrá je vážně nádherná! A i ostatní dortíky, vidím, že si taky pěkně v kuchyni hrajete. A zřejmě i s fotoaparátem, moc pěkné fotky! A tušeníčko se dnes naplnilo…