…aneb kalorická bomba s třešničkou na závěr. Předně bych ale chtěla poděkovat Zdence za skvělý recept i s nezbytnými radami nám méně odvážným.
Den předem – suroviny a postup na pařížský krém:
2 šlehačky 40% tuku, 1 šlehačka 30% tuku, 300g čokolády na vaření Orion.
Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Jakmile jdeme plnit dort, vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci hned po vyndání z lednice, tj. dobře vychlazené. Krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka, bude to opravdu hutná kalorická bomba! Na objemu nabude tak o 2-3 cm nad původní hladinu šlehaček.
Den předem, nebo v den D ráno – suroviny na korpus, průměr 22cm:
3vejce, 3lžíce moučkového cukru, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli do sněhu, 1 lžíce tmavého holandského kakaa, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout.
(Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)
Krájecí poleva:
200g čokolády na vaření Orion nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda při teplotě kolem 30stupňů, tj. vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortě i na bocích. Použijeme dlouhý nůž nebo paletku.
Sestavení dortu:
Vychladlý korpus oddělíme nožem od stěn formy, oddělíme od pečícího papíru, pokud jsme ho pekli na něm a podložíme kolečkem pevného papíru (výkres, karton). Vrátíme zpět do zavírací formy. Karton nám pak poslouží jako pevná podložka pro přenesení dortu na mřížku k polévání a pak na podnos k servírování.
Do uzavřené formy s korpusem rozprostřeme vyšlehaný pařížský krém a urovnáme do roviny. Dáme vychladit, stačí třeba hodinku. Potom formu objedeme nožem, odstaníme ráfek a připravenou polevou správné teploty poljeme dort, včetně jeho boků. Množství podle receptu bude tak akorát i na nešikovné tahy bokem. Doporučuji si pod dort rozprostřít dostatečně velký pečící papír, případně podložit plechem, aby okolní mlsouni měli pak zjednodušený úklid po šéfcukráři.
Na závěr vyšleháme poslední načatou šlehačku s cukrem a ozdobíme dort. Můžeme použít dostupné ozdoby – kandované třešně namočené v rumu, cukrové kuličky, čokoládové ozdoby, kupované ozdoby, domácí ozdoby, prostě podle možností domácnosti a odvahy šéfkuchaře …
Jestli stihnu vyfotit až nakrojíme, přidám i fotku řezu… Dobrou chuť!
250 komentářů to 'Pravý pařížský dort podle Zdenky s „krájecí“ polevou'
19. 4. 2013
Dobry den,
dort jsem pekla jiz 3x a pokazde vyborny-bravurni. Jen korpus se mi po vyndani, kdy vypada nadherne, vzdy trochu spadne /hlavne ve stredu/. Nevite prosim, kde delam chybu /pri peceni troubu neotviram/? Dekuji
19. 4. 2013
zatim to vypada slibne .jeste dodelat polevu a zitra kostovacka
23. 4. 2013
Dobry den, muzu se zeptat, jak vysoke to testo ma byt? upekla jsem ho a ma na vysku jen asi 2cm. Nevypada to, ze je to tak spravne..
27. 4. 2013
tak parizak super!!sama chvala!!
15. 5. 2013
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu na krém použít půl na půl živočišnou a rostlinou šlehačku?
15. 5. 2013
Ne, to není dobrý nápad. Rostlinná šlehačka se nepřevařuje.
16. 5. 2013
Dobrý den,
už dělám dortík po druhé, ale opět se mi šlehačka asi srazila, je taková hrudkovitá, nevíte prosím čím to je?
děkuji
17. 5. 2013
Tak korpus hotov – krásně se vyšlehal, jen při pečení se trochu potrhal u krajů, ale to nepůjde vidět… šlehačka stydne, tak jsem zvědavá… Jen na tu polevu se chci zeptat – už jsem ji dělala na čokodort, ale teda vůbec nebyla krájecí, lámala se nám, je možné, že to bylo tím, že byla z čokoládové polevy v peckách a ne z čokolády na vaření a že jsem místo másla dala ztuž. tuk (dle podobného receptu se nedávalo máslo, ale ztuž. tuk, že udělá pak polevu pěkně lesklou)? Nebo jsem možná měla vysokou vrstvu (asi 1 mm)?
17. 5. 2013
Věro, já dělám polevu taky většinou z pecek, vyjde to nastejno, ale chyba bylo to máslo a možná jste tam nedala ani tu šlehačku. Se ztuženým tukem je poleva pěkně lesklá, je třeba si vybrat, co upřednostníme, protože ztužený tuk ztuhne mnohem více než máslo, které spolu s přidanou šlehačkou způsobí, že poleva je krémovitější a prostě „krájecí“. Ztužený tuk používám, když chci, aby čokoládový výrobek zatuhnul, tj. na dekorace, transefy, čokoládové plátky kolem dortu.
17. 5. 2013
Rybičko, šlehačku jsem tam právě dávala… No, ta poleva byla nazvaná taky jako „krájecí“ a bylo tam 50g ztuž. tuku… No, tak já zítra zkusím to máslo a uvidíme… Jen se bojím toho, jak zvládnu obmazat tou polevou ty boky… To prostě jen nechám přetéct přes kraje a pak jen rozmažu? Poslední čokodort jsem radši udělala s čokotransferem, protože jsem nevěděla, jak si s tímhle poradit… Jinak moc děkuji, zdá se, že korpus se vyvedl, šlehačka půjde za chvíli do lednice, tak snad se mi podaří ji zítra ráno vyšlehat (nesehnala jsem 40% šlehajdu, ale nechala jsem to pořádně provařit)… Jen to zkompletovat a porvat se s tou polevou a politím a dozdobením a snad bude chutnat…
18. 5. 2013
Rybičko, šlehačku jsem tam právě dávala… No, ta poleva byla nazvaná taky jako „krájecí“ a bylo tam 50g ztuž. tuku… No, tak já zítra zkusím to máslo a uvidíme… Jen se bojím toho, jak zvládnu obmazat tou polevou ty boky… To prostě jen nechám přetéct přes kraje a pak jen rozmažu? Poslední čokodort jsem radši udělala s čokotransferem, protože jsem nevěděla, jak si s tímhle poradit… Jinak moc děkuji, zdá se, že korpus se vyvedl, šlehačka půjde za chvíli do lednice, tak snad se mi podaří ji zítra ráno vyšlehat (nesehnala jsem 40% šlehajdu, ale nechala jsem to pořádně provařit)… Jen to zkompletovat a porvat se s tou polevou a politím a dozdobením a snad bude chutnat…
23. 5. 2013
Ještě se zeptám, budu dělat tento dort do větší formy, ale sehnala jsem jen dvě 40% šlehačky, tak dám dvě 33 %, bude to stačit? Nepoteče to?
6. 6. 2013
Ahoj,nikdy jsem dort nepekla ,ale tento jsem právě dokoncila a vypadá luxusně:-)
podle prazdných misek myslím,že se povedl:-) Když dodržíte instrukce nic na tom není,nic neteklo vše se krásně vyšlehalo prostě radost:-)J.
7. 6. 2013
Já jsem to také zkusila ale trochu jinak a bylo to vynikající.
16. 6. 2013
Dort je naprosto luxusní a jednoduchej. Díky moc za recept!!!!!
20. 6. 2013
Mám dotaz. vydrží krém v dortu přes noc aby se neroztelk a zda udrží jěště jedno patro korpusu s krémem.Díky chystám se udělat dortím synovi k narozeninám tak ať se mi povede 🙂
22. 6. 2013
Dobrý den,
příští víkend se chystám péct dortík na dcery narozeniny a vybrala jsem váš recept 🙂 jen se chci zeptat – mám dortovou formu 24 cm – nebude to vadit, netušíte? Dort bude asi hodně nízký, viďte? Napadlo mě ingredience nějak poměrově přidat, ale abych to nějak nezkazila 🙂
Díky moc za odpověď.
10. 7. 2013
Velmi dobře vymyšleno! Přihlašuju se k odebírání rss!
Kde je najdu? 🙂
17. 7. 2013
Dort jsem pekla zjara a byl opravdu vynikající. Šlehačku jsem nahradila kupovanou, na domácí nemám nervy, ale ten korpus byl vynikající a jednoduchý. Tento víkend ho budu dělat znova. Jen nevím, jak to mám udělat, aby vršek byl tak krásně hladký. Ten můj minulý dort nevypadal zrovna esteticky. Ať jsem tam tu šlehačku plácala sebelíp, po polití polevou vypadal děsně:-D
16. 9. 2013
Dobrý den, moc se mi líbí Váš recept a mám takovou otázku. Napadlo mě jestli bych mohla dát mezi korpus a pařížskou šlehačku banány a udělat něco jako Kubánský dort. Obávám se ale, aby mi ta šlehačka kvůli tomu banánu nespadla. Co myslíte?
Díky Pavla
24. 9. 2013
Díky za recept. Zrovna jsem ho dodělala. Šlehačka šla dobře, korpus blbuvzdorný, jen ta poleva… i když jsem ji lila na dort přesně s 30°C teplotou, tak se mi spojovala s pařížskou šlehačkou a poleva vyšla žíhaná. Byl to celkem boj…Ochutnávka až zítra, ale vypadá to, že bude dobrý 🙂
14. 10. 2013
Díky za recept včera jsem zkoušela a je uplně suprovej. Přesně jak na fotce, když se dodrží postup je to přesná kopie. Jiný už dělat nebudu:-)
17. 10. 2013
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli by se dort vydařil stejně i kdybych tam zkusila přidat i kolečka banánu.
díky za odpoveď 🙂
12. 11. 2013
Marto, s banánem to bude vynikající!
13. 11. 2013
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám tím pařížským krémem natřít celé boky i ten hnědý piškot, aby se mi čokoláda pak nevpila třeba.
Dík za info. Petra
28. 11. 2013
Dobry den,Vas dort mi hrozne chutna aproto jsem se ho zhodla ho znovu upect,jen ve vetsi forme.Budu ho pect pritelovi k narozeninam a kamaradka mi pujci srdcovou formu.Je o dost vetsi.Myslite,ze bude stacit dat dvojitou davku vseho? :).
5. 12. 2013
Dobrý den,chystám se také udělat dort,ale pochopila jsem dobře,že na krém potřebuji 2×40%šlehačku + 1×30%šleh. a pak ještě 1×30% šlehačku na ozdobení dortu?děkuji
5. 12. 2013
Ano je to tak. Pokud si vymyslíte jiné zdobení, pak stačí šlehačky jen tři. Do polevy si pak můžete nechat ty tři lžíce bokem, v krému chybět nebudou.
7. 12. 2013
Ahojky,tak šlehačky jsem použila 33% procentní,čokoládu na vaření jsem smíchala i s ledovýma kaštanama a krém byl taky vynikajicí a vůbec se nesrazil.Jen tu polevu,neumí tak vyhladit,ale jinak měl dortík hodně velký úspěch.Brzo budu opakovat.Děkuji za receptík a za radu 🙂
30. 1. 2014
Ahojky, tak zkoušim tvůj dort bohužel bydlím ve Francii takže jsem měla jen 30% slehacky ale teda když jsem to vyslehala tak pekne husté jako nejaký krém a je to celkem silně čokoládové tak si říkám ze ta coko na vaření nemá asi stejnou konzistenci…jinak těsto mi tak nenarostlo asi polovina vašeho… Nebude to tím ze tu není polo mouka dala jsem jen hladkou… Každopádně diky
31. 1. 2014
Ahojky…. Takže jsem dělala přesně podle receptu vás dorazil a teda moc čokoládové… Musím upřesnit, ze bydlím ve Francii a máme tady pouze 30% slehacky tak jsem měla strach, ale vyslehany krém byl pekne hustý….a až moooc čokoládový tak jsem si našla obsah čokolády na vaření Orion a je tam pouze. 28 % kakaa no a ve Fr čokolada vrh na vaření je 53% …. Takže se nedivím…. Chtěla bych se zeptat jestli teda stačí na tu pařížskou slehacky pouze 200 g čokolády????? Děkuji moc
15. 2. 2014
Zdravím,dort jsem dělala v tydnu k mim narozeninam,,muzu rict ze je uplneluxusni,,vsem moc chutnal a plno ,,ochutnavacu,, mi rekla ze lepsi nikdy nejedli 🙂 Byl to muj první dort,,takze nevypadal uplne podle mich predstav,ale jako dort vypadal,,dělala jsem ho z 1,5 davky,protoze mela formu o prueru 26 cm a parizsky krem jsem dělala ze 3 40% slehacek a 2 33% protože uz jiny nemeli a s prckem se mi to oběhávat nechtělo a krem perfektne drzel.Dekuji za skvely recept,urcite to nebylo naposledyco jsem ho pekla,,akorad jsem mela trochu problém s nalevanim polevy na bokach dortu,jinak super,,dekuji 🙂
16. 2. 2014
Leno, děkuji za příspěvek a oceňuji, že jsi pekla z 1,5 dávky, když jsi měla větší formu. Recept je na průměr 22cm, což je hodně malá forma. Tolik i ke všem komentářům, které si stěžují, že korpus byl nízký. Jednak ani nemá být bůhvíjak vysoký a hlavně je možná rozšířenější forma s průměrem 24 cm, což si asi nikdo moc nezkontroluje. Připouštím, že část nízkých korpusů může bát opravdu tím, že těsto nenaběhlo, ale to se také stane tehdy, když postup někde není úplně dodržen. Například zamíchat mouku zlehka vařečkou není totéž jako zašlehat na nízké otáčky šlehačem….
Takže jsem ráda, že se dort opravdu povedl!!!
1. 3. 2014
je to tak všude kde se něco dočtete o pařížském dortu,píší že korpus má být nízký,taky jsem z toho šílela když jsem ho viděla,tak jsem pátrala po netu a dočetla jsem se že je to tak v pořádku.A mimochodem dnes,tedy po 14 dnech,peču dort na vyžádání znova,což potvrzuje že je opravdu nej 🙂
11. 3. 2014
Dobrý den, tak jsem dort upekla v zahranici na větší oslavu a potupovala jsem takto.
použila jsem 2 balení šlehaček( každá přes 220 ml), pouze 150g 70% hořké čokolády Scharffen Berger.Předtím jsem šlehačku udělala z 300g a šlehačka nešla ani vyšlehat ani lehce natírat,jaký se z ní utvořil tuhý krém.
těsto jsem udělala z dvojité dávky a korpus byl dostatečně veliký pro 10-12 lidi.
dort jsem jednou prořízla a namazala višňovou marmeládou, proložila višněmi, pokryla vrstvou šlehačky.Na vrch jsem namazala opět šlehačkou, pokryla čerstvými malinami a polila vše polevou, která byla fantastická a jednoduchá.Ve finále jsem poměrně vysoký dort ozdobila bílou šlehačkou hlavně po stranách,abych zakryla nedostatky od rozetřené polevy a ozdobila čerstvými malinami.Výsledek naprosto vynikající,lehký ale hutný dort,který vlastně není skoro ani moc sladký a to přiznávám, že nejsem extra velký milovník čokolády!Korpus byl lehký a diky promazání a proloženým ovocem velice vláčný,pekla jsem 2 dny vpřed, dozdobení v den D.Tento recept je velmi jednoduchý a zaručený, takže od této doby zůstává na přední straně mého receptáře.Diky moc!!
5. 5. 2014
Rybičko díky za recept… naprosto luxusní chuť …. jen se po něm zaprášilo.Mám dotaz. prosím kde jsem udělala chybu? Po vyndání těsta z trouby se korpus jako by zcvrkl, spadl.. Dělala jsem korpusy dva( vrstvila jsem ) a pokaždé stejná ,, vada na kráse,, . Pekla jsem na 170 st. 20 min. Při druhém pečení jsem troubu vůbec neotvírala .. 🙁 ale jinak velká spokojenost, krém a poleva to vše schovala 🙂
L.
8. 5. 2014
Katko, tak to jsem ráda, znovu děkuji Zdence, že se podělila stak úžasným receptem!
8. 5. 2014
Lído, příště lépe těsto našlehat. A taky musí jít těsto okamžitě po dokončení do horké trouby, žádné čekání, než se trouba nahřeje, ta semá nahřívat než těsto udělám. Drobnost, ale důležitá. A nakonec přes všechnu snahu se to někdy stane… Záleží pak na prezentaci 🙂
12. 5. 2014
Dobry den,
misto dortu jsem udelala rezy a musim uznat, ze nemaji chybu!!!! Ta vyvazena chut vseho…odvazim se napsat, ze je to snad ten nejlepsi dezert, ktery jsem kdy udelala a jedla. Opravdu luxusni zalezitost.
Jen jsem se chtela zeptat na maly detail…..kdyz jsem nalila polevu na parizsky krem, tak se trochu rozpoustel, mela jsem strach, ze se mi to rozlije mimo kakaovy piskot, ale nastesti se tak nestalo;-)
Rezy jsem musela dat na nekolik hodin do lednice chladit, krem mi stale pripadal malo tuhy. Po nachlazeni, druhy den super!!!!
Jeste jednou diky moc za super recept i s podrobnym popisem, budu ho delat uz zase pristi tyden na oslavu!!!
17. 5. 2014
Rybičko, mně se srazil krém, čím to je? Poprvé, když jsem dort dělala, tak šlo vše bez problémů, dnes jsem postupovala stejně a krém je prostě sražený
21. 5. 2014
Zdravím, super recept,
spravila som si ho k narodeninám, tak troška dodatočne, lebo mi príprava trvala o deň dlhšie.
Na cesto som použila o vajíčko viac, aj ostatných ingrediencií, na formu 26 priemer, cesto je vysoké cca 1,5 cm… ale podarilo sa upiecť bez toho aby cesto kleslo. K náplni asi toľko, použila som vďaka manželovi a jeho nakupným schopnostiam 3x parížsku šľahačku 29%, a do toho som dala 100g čokolady na varenie. stálo to v chladničke cca 20hodín, ale krásne sa to dalo vyšľahať. takže sa dá možno trošku aj experimentovať. Chuť je úžasná.
Ďakujem za receptík, nabudúce ho vyskúšam ako má byť 🙂
21. 5. 2014
musím dodať, že plnka teda nezostala tuhá, takže som hore miesto čokolády dala zdobenie z maličkých guličiek
29. 5. 2014
Dobrý den,
vše jsem dělala podle receptu, ale bohužel se mi nevyhnul problém, který zde byl již párkrát zmíněn – a to, že krém po vytažení z lednice byl krásně hladký a vychlazený, ale poté, co jsem ho začala šlehat, se jakoby srazil. Čím déle jsem šlehala, tím byly hrudky větší a vzhled horší. Nakonec jsem si vyšlehala asi půlku másla a tuto nepovedenou směs do másla opatrně po lžicích přišlehávala. Naštěstí se vše spojilo, máslo trochu zjemnilo čokoládovou chuť, proto jsem přidala ještě trochu kakaa.
Sice to už nebude „Pravý pařížský dort podle Zdenky“, ale aspoň nevyjdou vniveč všechny suroviny, které jste do krému již použily.
29. 5. 2014
Rybičko 🙂 právě se chystám na váš pařížský krém. Slíbila jsem kamarádce, že jejím dětem upeču oblíbený pařížský dort 🙂 Budu jej i potahovat…máte s tím zkušenosti? Bojím se, aby mi pak pod tíhou marcipánu (domácí mléčné hmoty) krém nevytékal po bocích 🙂
8. 6. 2014
Dobrý den,
šly by (případně jak do tohoto dortu zakomponovat) jahody? napadlo mě je naskládat na krém a zalít želatinou, nebo další varianta vložit mezi korpus nebo krém…. nejjednodušší by bylo je dát asi v rámci zdobení na čokoládovou polevu, ale bojím se aby neobeschly. Děkuji za radu.
9. 6. 2014
Dobrý den, jak by se daly do tohoto dortu prosím zakomponovat jahody? Jedná se o narozeninový dort. Bylo by možné je naskládat nahoru a zalít želé? usnesl by to krém?
Děkuji
24. 6. 2014
dobrý den vadilo by hodně kdybych použila na polevu jednu čoko na vaření a druhou mléčnou? 🙂 ( orion)
25. 6. 2014
Chtěla bych poprosit o radu. :):) Dělám svatební dort a spodní patro má být čoko korpus s pařížským krémen. Kolik asi mám udělat korpusu na 32×32 cm? asi tři vaše dávky, že ano? Má být třikrát promazaný, tak aby byl trochu vysoký. No a udělám i Váš krém, ale nevím, zda unese tíhu těch dvou pater nad ním. Prosím tedy o pomoc, jestli je krém tak tuhý a pevný. Moc děkuji. :):)
16. 7. 2014
Celá rodina milujeme šlehačku, ale jen tu pravou domácí. Šlehačkovače jsou strašně předražené, ale tady http://www.hyperzbozi.cz/vysledek-hledani?q=%C5%A1leha%C4%8Dkova%C4%8D jsme našli skvělý jen za 600 Kč! Takže si dáváme do nosu!
20. 8. 2014
Dobry den mam dotaz manzel nesehnal 40%slehacku myslite ze nebude vadit 33%?dekuji za odpoved