…aneb kalorická bomba s třešničkou na závěr. Předně bych ale chtěla poděkovat Zdence za skvělý recept i s nezbytnými radami nám méně odvážným.
Den předem – suroviny a postup na pařížský krém:
2 šlehačky 40% tuku, 1 šlehačka 30% tuku, 300g čokolády na vaření Orion.
Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Jakmile jdeme plnit dort, vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci hned po vyndání z lednice, tj. dobře vychlazené. Krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka, bude to opravdu hutná kalorická bomba! Na objemu nabude tak o 2-3 cm nad původní hladinu šlehaček.
Den předem, nebo v den D ráno – suroviny na korpus, průměr 22cm:
3vejce, 3lžíce moučkového cukru, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli do sněhu, 1 lžíce tmavého holandského kakaa, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout.
(Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)
Krájecí poleva:
200g čokolády na vaření Orion nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda při teplotě kolem 30stupňů, tj. vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortě i na bocích. Použijeme dlouhý nůž nebo paletku.
Sestavení dortu:
Vychladlý korpus oddělíme nožem od stěn formy, oddělíme od pečícího papíru, pokud jsme ho pekli na něm a podložíme kolečkem pevného papíru (výkres, karton). Vrátíme zpět do zavírací formy. Karton nám pak poslouží jako pevná podložka pro přenesení dortu na mřížku k polévání a pak na podnos k servírování.
Do uzavřené formy s korpusem rozprostřeme vyšlehaný pařížský krém a urovnáme do roviny. Dáme vychladit, stačí třeba hodinku. Potom formu objedeme nožem, odstaníme ráfek a připravenou polevou správné teploty poljeme dort, včetně jeho boků. Množství podle receptu bude tak akorát i na nešikovné tahy bokem. Doporučuji si pod dort rozprostřít dostatečně velký pečící papír, případně podložit plechem, aby okolní mlsouni měli pak zjednodušený úklid po šéfcukráři.
Na závěr vyšleháme poslední načatou šlehačku s cukrem a ozdobíme dort. Můžeme použít dostupné ozdoby – kandované třešně namočené v rumu, cukrové kuličky, čokoládové ozdoby, kupované ozdoby, domácí ozdoby, prostě podle možností domácnosti a odvahy šéfkuchaře …
Jestli stihnu vyfotit až nakrojíme, přidám i fotku řezu… Dobrou chuť!
250 komentářů to 'Pravý pařížský dort podle Zdenky s „krájecí“ polevou'
28. 8. 2014
Vyborny recept, ale parizska slehacka se mi srazi? Jak to napravit.?
4. 9. 2014
No…tak nikdy už tady podle paní nic nedělám!!!Korpus mi nenaběhl,ale to jsem ještě přehlídla,nejvíc mě však dostal krém,který se mi samozřejmě zdrcl a jak jsem se dozvěděla,jen proto,že se to nesmí šlehat na nejvyšší stupen,jak tady píše,protože se to potom přešlehá že?!Aha!!!
Tak ted jsem akorát nasraná,protože recept TOP SHIT !!!
18. 9. 2014
Dobrý den, taky jsem měla problém s krémem, dělala jsem ho přesně podle receptu, nevyplatilo se mi ho nechat uležet v lednici do druhého dne. Byl moc tuhý a při vyšlehání se jakoby „srazil“, musela jsem ho znovu rozehřát a chviličku povařit, pak v lednici chvíli nechat chladnout (nenechat do ztuhnutí). Potom jsem krém bez problémů vyšlehala a pokračovala podle receptu. Díky za recept, Monika
6. 11. 2014
zrovna ho dělám je lahodný zítra bude hotový olitý čokoládou děkuji za recept
8. 11. 2014
Dobrý den, v první řadě musím velmi PODĚKOVAT za skvělý recept! Jsem naprosto nezkušená pekařka/cukrářka/dortařka, tenhle pařížský dort byl v podstatě můj první pokus co se dortu týče. Postupovala jsem krok po kroku podle tohoto receptu (který je mimochodem velmi přesně popsaný) a nenastala u mě žádná komplikace…vše šlo tak jak mělo včetně korpusu, i přesto, že nejsem majitelkou horkovzdušné trouby například. Nechci se tady chlácholit, to rozhodně ne! Jen bych chtěla vyzdvihnout perfektně dopodrobna popsaný recept a vynikající dort.
Chápu, že se né vždycky zadaří a holt se třeba něco nepovede, ale tolik kritiky a negativních názorů/ohlasů mě zaráží :-/ Pokud si tu někdo stěžuje na „příliš čokoládovou“ chuť a jiné, tak nechápu proč vůbec do vyhledávače zadává „pařížský dort“…K zamyšlení…. Ještě jednou díky za vynikající dort 😉
8. 11. 2014
Romano, děkuji. Postupovat podle receptu je zaklad. A dodržet suroviny taky. Ani byste nevěřila, kolikrát si lidi nahradí slovo vyšlehat slovem zamíchat, například. Moje tchyně je vynikající kuchařka na vše masité, ale s bábovkou se nepopere. Když jsem slyšela, jake úpravy v receptech dělá, aniž by tušila, jaký to může mít důsledek a pak se diví. Třeba šlehat bílky zvlášť nikdy nedělá, vysypat formu hrubou moukou, ne polohrubá stačí, ač je polohrubá v těstu a spojí se, pak samozřejmě nejde vyklopit… Ve skutečnosti nikdy nic neupeče podle receptu. Kynuté těsto ani nezmiňuji. Pro mne je to poněkud těžká ztráta času se s nečím patlat a pak je výsledek k ničemu. Pokud nejsem zkušený pekař, snažím se recepty a postupy a časy dodržovat. Já už různé souvislosti v pečení znám a přesto se postupu také držím. AQ už se mi ani nechce opakovat – pokud se Vám těsto srazilo, měli jste ho málo vyšlehané. Věnujte tomu víc času. V tomto případě se do pevné vyšlehané hmoty zamíchá suchá směs. Pokud to neuděláte rovnoměrně, výsledek nemůže být dobrý. Pokud vám vyšlehaná hmota povolila, děláte vše naopak pomalu, při pečení se neodchází k FB a jiné zábavě. To těsto drží nadýchyné ty bublinky, které do hmoty dostanete šleháním. Když těsto necháte ležet, bublinky povolí, takže důkladně šlehám a dělám, netrajdám. Pokud pečete z kupovaných směsí, těsto si zamíchejte a pečte třeba druhý den. Počká, podrží, jsou v něm umělá kypřidla, plná eček. Pokud pečete bez kypřidel jako tento recept, musíte mít respekt k postupu a dodržet ho. To je vše co jsem chtěla říct ke všem sraženým korpusům.
10. 11. 2014
dobrý den věřím že váš dort je skvělí a rovnou ho udělám na narozeniny mému dědečkovi 🙂
13. 11. 2014
Rybičko dělám tento super dort jen prosim malou radu.Šlehačka po vychlazení hodně tuhá co stim?a jak mam mit teplotu ta poleva?recept jsem napočítala 4 vejce mam formu 27 a stačí bohatě.Pak napišu jaky byl výsledek trochu mam strach s toho polevaní .
13. 11. 2014
Tak dort hotový.vŠE KRÁSNĚ POPSÁNO OPRAVDU MOC DOBRÁ PRÁCE JAK TO RYBIČKA KRÁSNĚ POPSALA.jÁ UŽ TAK ŠIKOVNÁ NEBYLA.Tim jak jsem se soustředila tak jsem nedala kakoo do korpusu,ale to by nevadilo.Ale poleva je užasnááá.Dobře se s ni pracuje.Ale jak už jsem psala šlehačka která e mi chladila přes noc byla tak tuhá,že se do ni nedalo vstoupit.Ale musím na to přijt a prosim Rybičku o radu.Měla jsem uplně obyčejnou čokoládu za 12kč.Jinak perfektní.
26. 11. 2014
Dobrý den, chci se zeptat: udrží mi tento dort potahovou hmotu? Zákaznice by chtěla paříž potáhnout….Děkuji,soňa
15. 12. 2014
Moc děkuji za recept. Dělala jsem patrový a povedl se. Chuťově vysoce převyšuje kupovaný. Ráda bych se zeptala na recept na dozdobení např. figurkami. Ještě jednou Díky, jiný už dělat nebudu 🙂
20. 12. 2014
Lahodna chuť poctivého dortu a přesto osvěžující díky vychlazenemu kremu. Pekla jsem ho synovi ke 3.narozeninám, nezdobila šlehačkou, ale nechala pouze polité cokoladou, dala svíčku a marcipanove autíčko Bleska 🙂 Někdy je v jednoduchosti krása. Díky za recept, který zapisu do rodinné knihy receptů 🙂
18. 2. 2015
Recept a následný výtvor sklidil úspěch. Pochvala za recept od vás.
5. 3. 2015
Pouzívám tento korpus a je vynikající. Zdobím klasickou pařížskou šlehačkou a nemá to chybu. je to rychlé a luxusní.
12. 3. 2015
Dobrý den, chystám se péct tento dort, mám formu o průměru 26 cm, předpokládám, že by měla stačit dvojtá dávka těsta, je potřeba asi dát i dvojtou dávku krému a o trochu více polevy? nechci mít dort hodně nízký, ale zase ne jako klasický máslový. Děkuji
19. 3. 2015
Děkuji za super recept, dělala jsem úplně poprvé dort v mém životě pro tchána (předtím jsem dorty jen objednávala) a byl prý chuťové vynikající. Akorát já mám průměr dortové formy 25, takže teď až ho budu dělat mé mamce k narozeninám, musím dát na to základní těsto dvojitou dávku 🙂 Je to sice kalorická bomba, ale chuťově perfektní kalorická bomba. Ten kdo nemusí čokoládu, tak ať se tomuto receptu vyhýbá…nebude to nic pro něj-je jí v něm opravdu dost 🙂
8. 5. 2015
Dobrý den rybičko, dort jsem vytáhla z trouby a je strašně nízký, forma 22 cma výška 8 mm? Překvapilo mě to, pečivový prášek jsem dala jak mělo být. Konzistence těsta byla jako našlehaný sníh ale nějak teda nevyskočilo. Není to tím, že se sníh z bílků dává nakonec? tak mě to vždy učila mamka. Uvidím jak se povede krém, pak dám vědět.
9. 5. 2015
Dort je opravdu výborný a pokud se držíte přesně postupu nemůžete pochybit 🙂 Recept mám už přepsaný v rodinné kuchařce 🙂 Děkuji za recept!
12. 5. 2015
Tak hlásím, že dort je již snězený. šlehačka byla vyšlehaná ani ne za minutu, jak rychle ztuhla. Poleva taky v pohodě, akorát jsem ji neměla tak uhlazenou, jako na foto 🙂
15. 5. 2015
Dobrý den,
tento dort dělám již jen pdole vašeho receptu a vždy se povedl 🙂 Chválím, je opravdu luxusní.
16. 6. 2015
Dobrý den! 🙂
Tak jsem se rozhodla udělat příteli dort k narozeninám, které má teda zítra a našla jsem tento recept a okamžitě se mi zalíbil! Přítel miluje Pařížskou šlehačku a Pařížský dort jako takový ještě více. Korpus se mi nádherně povedl – vůbec se ve středu nepropadl, je krásně nadýchaný a voňavý a už se pěkně chladí. Na krém jsem použila pouze dvě 40%-ní šlehačky, protože jsem měla menší formu na dortík, tak aby toho nebylo až tak moc. 🙂 Už se pěkně chladí v ledničce, tak mi zítra držte palce, ať se vše povede a přítel si pochutná! Jinak opravdu skvělý a jednoduchý recept, myslím, že se tento dort stane u nás doma tradicí. 🙂 Děkuji Vám Rybičko a samozřejmě Vaší kamarádce Zdence! 🙂
W.
13. 9. 2015
bomba
14. 10. 2015
Dobrý den, mám v plánu dělat ten váš recept na pařížský dort, akorád bych potřeboval od vás jednu radu. Píšete tam o šlehačkách 40% a 30% tu první už vím že je to ta od kunínu DE LUXE, ale tu druhou 30% nemůžu nikde najit, všude jsem viděl jen 30% smetanu ke šlehaní tak nevím jestli je to ono. Předem děkuji za odpoveď
15. 10. 2015
Tak jsem dnes zkoušela, vše bylo super šlehačka krasně ztuhla. Pak jsem nalila posevu a ted po dvou hodinkach chlazení a nakrojení mi šlehačka vytekla 🙁 Tak nevím , co se stalo, když to bylo v pořádku. I tak super mnam dortík.
1. 11. 2015
Ach, srazil se mi krém :((
4. 11. 2015
vyborny!!! při rodinných přiležitostech ho musim dělat pokaždé.v naší rodině mužská část nemá ráda sladké,ale tady ten dortiček vždy s radostí přivítají díky za recept
20. 11. 2015
Tak ja jsem tento dort delala poprve a schvalne jsem si precetla vsechny komentare,abych se vyvarovala problemum. 🙂
Korpus jsem navysila ingredience na vetsi formu,byl krasne nadychany. Ale ten krem. Stalo se mi presne to,co tady aspoň dve z vas zminovaly. Do rana byl tak tuhy,ze nesel vubec vyslehat a na korpus nesel ani natrit,takze jsem ho spíš jen pokladala. To znamena,ze mi ten krem ani moc na korpusu nedrzel.
Do toho jsem chtela jeste takovou krupavejsi polevu,aby to bylo jak z cukrarny. Nasla jsem si nejakej profi recept ala sachr,kde jsem sparila vodu s cukrem a pridala maslo a kakao. Poleva nebyla vubec krupava ba dokonce mi nechtela ani poradne ztuhnout.
Chutove byl dort dobry. Ale abych z neho byla unesena to tedy ne. Muzete mi rict,kde jsem mohla udelat chybu s tim kremem?
23. 11. 2015
Tak musim jeste dodat,ze jsem i presto ze jsem z dortu nebyla uplne nadsena,tak jsem sklidila velikanskou pochvalu. Vsichni rikali,jak je to nejlepsi parizak,co kdy jedli.
Muzete mi teda poradit,co s tim kremem,aby tak neztuhl. Pristi tyden ho chci delat znovu,ale uz bych byla rada,kdyby to bylo dokonale.
23. 11. 2015
Ahoj Lenko, těžko soudit jen tak z popisu. Napadá mne několik důvodů – možná byl vařený déle než je třeba, možná šlehačku dlouho ohříváš, nebo vaříš tu minutu zprudka, nebo vaříš několik minut, tím se vypaří možná více vody, než je třeba. Teplota v lednici až takovou roli hrát nebude, ale další co mne napadá je šlehání – já když jdu šlehat, tak ty šlehací metly doslova zabořím jako do trochu změklého másla. Prostě je ta hmota docela pevná a až šleháním jakoby změkne, ale pořád je to koncentrovaný hutný krém. Možná je chyba v tom, co vlastně čtenáři očekávají, očekáváte nadýchanou pěnu a on to má být spíš krém. Já ho na korpus také nandavám lžící, neliju ho a vyrovnávám špachtlí.
Tak držím palce a ať zas chutná!
10. 9. 2016
dort výborný,vše se povedlo a byla i velká pochvala.děkuji za recept
14. 9. 2016
Dort jsem dělala již několikrát a vždy byl výborný. Recept je skvělý! Děkuji, že jsem ho mohla využít :). Vždy si pochutná celá rodina. DOPORUČUJI DÁLE!
15. 9. 2016
Dobrý den,
dort je vynikající. Postup píšete skvěle a myslim, že se výtvor zdaří, i když se trošku postup fláká.
Včera jsem neměla moc času a taky jsem potřebovala dort udělat „hned“ a tak jsem zvolila můj oblíbený krém ze zakysané smetany a čokolády. Velká zakysaná smetana a 2 velké čokolády na vaření z Lidlu ( dělala jsem dort z dvojité dávky). Krájecí poleva je opravdu skvělá. Jak snadná na přípravu, dobře se s ní pracuje a dobře se dort porcuje.
Mějte se báječně!!
29. 9. 2016
Strasne moc dekuji za tenhle recept. Jiny dort uz doma ani nedelame, postup je velice jednoduchy, coz je super, protoze ja mam obe ruce leve a peceni mi moc nejde. Tehle dort jsme delali uz minimalne 5x a ani jednou jsem s nicim nemela problem. Opravdu dekuji, jednoduchy postup a vyborna chut 🙂
29. 9. 2016
Prima dort,
už se těším, až ho upeču. Já korpus dělám jiným postupem a také se mi povede (vyšlehám žloutky s cukrem, olej mouka a nakonec sníh z bílků. Do šlehačky dáváte ztuhovač ?
7. 10. 2016
Dobrý den, váš recept jsem dělala s úspěchem již 2x a nyní se ho chystám dělat po třetí. Jsem velmi spokojená, je velice chutný a nadýchaný, prostě super!!!!!! Také peču dorty, ale pokud je přání paříž, tak jedině ten podle Vás.Přeji mnoho úspěchů při Vaší tvorbě,Pavla.
14. 10. 2016
Tento korpus a tuto polevu dělám už po několikáté a nechápu, jak se ti může někomu nepovést! Skvělé popsané do sebemenšího detailu, takže je to i absolutní začátečníky. Šlehačku dělám podle jiného receptu, ale jen proto, že se mi zdály 3 šlehačky v receptu moc. Jinak se snad ani Pařížská zdrcnout nemůže, ne? Spíš nikomu nedochází, že to NIKDY nebude vypadat jako bílá šlehačka! Za mě jednička s hvězdičkou 😉
22. 10. 2016
Je to luxusní recept,dělám ho při každé oslavě…moc děkuji
22. 10. 2016
Je to luxusnííí..dělám ho při každé oslavě narozenin..milujeme pařížskou šlehačku…děkuji moc za tenhle receptík
28. 10. 2016
Nejlepší recept. Už dělám asi po desáté 🙂
27. 12. 2016
Ja uz ho pecu patym rokem a je perfektni nic se nepokazilo takze jestli se nekomu neco nepodarilo drahe damy bude to vasima rukama!!
9. 2. 2017
ja bych tu napsal komentař ale kašlu na to. Pani nebo slečna píše název „pravý pařížský dost“ ale už výroby šlehačky jsem se chytal za hlavu protože jsem cukrář a když jsem četl dal no potěš…. ale dobře lidi potřebujou recepty na doma, ale prosim nenazyvejte to „pravý pařížsky dort“ 😀
14. 2. 2017
Tento dort peču přesně podle receptu už 5 let a nikdy se mi nestalo, že by nenaběhl korpus nebo se srazil krém. Za mě výborný recept! Jediné, co bych ještě přidala jako tip, je opravdu nešetřit na penězích, za které nakoupíte čokoládu na vaření. 🙂
24. 2. 2017
Dnes jsem zkoušela recept na Pařížský krém a mám opačný problém… krém mi přes noc v lednici neztuhl vůbec, byl hrozně řídký..i přesto jsem zkusila vyšlehat, tak se ještě k tomu srazil…nevím co jsem udělala špatně. Loni jsem dělala téměř stejný recept z youtube a ten byl opravdu luxusní, bohužel už není k dispozici..
24. 2. 2017
Dnes jsem zkoušela recept na Pařížský krém a mám opačný problém… krém mi přes noc v lednici neztuhl vůbec, byl hrozně řídký..i přesto jsem zkusila vyšlehat, tak se ještě k tomu srazil…nevím co jsem udělala špatně. Loni jsem dělala téměř stejný recept z youtube a ten byl opravdu luxusní, bohužel už není k dispozici..
15. 3. 2017
Úplně úžasný dort! Všem moc chutnal, jsem ráda, že jsem recept našla. Na narozeniny už dělám jen tenhle, jinačí ani nechtějí. Mohu jedině doporučit.
2. 5. 2017
Dort je výborný, dobrý recept 🙂
23. 6. 2017
ja ho dělam podle receptu už mockrat zatim se nesrazil vždy byl super
4. 7. 2017
Je pravda, že jsem s krémem měla zpočátku také potíže, ale stačí selský rozum a myslím, že každá aspoň trochu šikovná hospodyňka si s tím poradí 🙂 Hezký den
21. 7. 2017
Já nevím co pořád máte s tím že se vám zdrcla náplň nebo něco .. už dort dělám po 3a vždycky se povedl možná to moc preshlehate nebo dlouho vaříte korpus si dělám podle svého receptu a jinak jedu podle toho co je tu napsané..za mě skvělý recept
21. 7. 2017
Já nevím co pořád máte s tím že se vám zdrcla náplň nebo něco .. už dort dělám po 3a vždycky se povedl možná to moc preshlehate nebo dlouho vaříte korpus si dělám podle svého receptu a jinak jedu podle toho co je tu napsané..za mě skvělý recept