dsc_8902_186_zepredu_fin_640w

Dort váží 6,9kg, rozměr spodního patra je 30x30cm, celková výška cca 19cm. Potaženo Pastou Dama Top, žluté puntíky z bílkové polevy, textilní stuha a živé růže v ampulích s vodou. Spodní patro světlý korpus, lískooříškový krém a meruňková náplň, střední patro kakaový korpus, vanilkový krém a višně, horní patro světlý korpus, kokosový krém a borůvky.

dsc_8905_186_zboku_640w

dsc_8908_186_zboku2_640w

dsc_8923_186_zvrchu_640w

A několik podrobností na závěr:

  • Na dort jsem si upekla 6 plátů piškotu na plechu, každý z 6 vajec, 4x světlý a 2x kakaový. Nějaké okrojky zbyly, zřejmě z nich bude dezert ke kávě na víkend … Odhadem je v dortě minimálně 15+9+4=28 vajec.
  • Spodní patro má rozměry 30x30x6,5cm, střední patro 21x21x6,5cm, horní patro 14x14x6cm. Při skládání plátů jsem je krájela o centimetr větší, aby byl prostor k dokonale rovnému zaříznutí boků po vychlazení před potažením. Požadavkem byly co nejhranatější tvary.
  • Do spodního patra se spotřebovalů krém z 500g másla, 150g cukru a 450g bílé lískooříškové nutely. Nezbylo na pomazání pod potah. Na střední patro a pomazání všech ostatních šlo 500g másla, 200g cukru, 150g Vanilmixu a 405g vody. Na horní patro stačilo krému z 1/2šlehačky, 130g cukru, 35g ztuženého tuku, 100g kokosu a 250g másla.
  • Na celý dort se spotřebovalo 1,4kg potahové hmoty, avšak minimální množství, které je nutné mít k dispozici je 1,6kg. Opravdu minimální! Často se mně ptáte, kolik hmoty je potřeba na jaký rozměr dortu, takže jsme to tentokrát přesně odvážila: Spodní patro – potřebný plát byl (rozměr korpusu + 2x výška korpusu, čili 31+12cm = 43cm) 43x43cm, který jsem připravila z cca 1,3kg hmoty, přičemž na dortě po začištění zůstalo jen cca 870g hmoty. Střední korpus – plát (21+12=33cm) 33x33cm z 700g hmoty, na dorte pak zůstalo jen cca 320g hmoty. Horní patro – plát (15+12=27cm) 27x27cm z 425g hmoty a na dortě zůstalo nakonec 210g hmoty. Údaje berte jako orientační s tím, že pláty jsem válela do čtvercového tvaru s tloušťkou 3-4mm. Tlustší plát se rozhopdně lépe narovnává a začišťuje.
  • Váha jendotlivých pater před sestavením dortu byla: 3,93kg + 1,98kg a přesně 1kg = 6,91kg.