Dortík z 8 vajec, s čokoládovým pudinkovým krémem. Na přání ze špaldové mouky a třtinového cukru. Váží 1,6kg, průměr tělíčka je 20cm.
Proč marcipánový dort někdy „teče“?
Možná se Vám už stalo, nebo jste někde viděli, třeba na svatbě, že potah marcipánového dortu „tekl“. Bylo to vlivem vysoké vlhkosti, která na dort může působit z více důvodů:
1. uvnitř dortu je náplň obsahující vysoký podíl vody – do těchto dortů nepoužíváme tvarohové a šlehačkové náplně. Pokud je to opravdu nutné, je třeba zařídit, aby se tento krém nedotýkal marcipánu, například tzv. mantinelem – vrstvou jiného vhodného krému na ploše doteku s marcipánem.
2. vně dortu je zvýšená vlhkost – vzduch, prostředí, ve kterém je dort má vysokou vzdušnou vlhkost – hrozí zejména v létě a v lednici. Je vhodné mít pro takový dort připravenou lednici se slabým chlazením (ne na maximální výkon!) a nedávat do lednice současně s dortem velké množství teplých potravin, především ovoce a zeleniny – třeba celý přivezený nákup – moderní lednice to rozpoznají a samy se pustí do silnějšího chlazení, aby dohnaly teplejší obsah. Druhý důvod je, že s velkým množstvím ovoce a zeleniny přinesete do lednice i další vlhkost, která tam nebyla. Naopak jogurty v kelímkách navenek žádnou vlhkost nemají. S tímto bodem také souvisí doporučení – nechoďte dort každou chvilku kontrolovat, zda se nerosí – pouštíte do lednice další a další teplý vzduch, který se pak lednice bude snažit dohnat.
3. dort se orosil – stává se v případě teplotního šoku v kombinaci s vyšší vlhkostí prostředí. Teplotní šok dort „zažije“, když je vychlazený a přinesený do teplého prostředí. Například z lednice ze 4 stupňů do bytu s teplotou 28 stupňů Celsia – teplotní rozdíl, který dort zažije je 24 stupňů Celsia. Doporučuji proto zejména v létě lednici nastavit na vyšší teplotu (slabé chlazení) anebo mít dort před servírováním jen ve studeném sklepě, třeba při 15 stupních Celsia.
Co můžu udělat navíc?
Kromě předcházení této dortové situace jí můžeme i aktivněji zabránit – nejvyšší vlhkost v lednici je u zadní stěny, odkud také přichází nejintenzivnější chlad. Vlhkost i chlad působí na dort od této zadní stěny. Vliv vlhkosti a chladu můžeme zmírnit a rozptýlit od přímého působení na dort bariérou – například polystyrenovou deskou, nebo uříznutým tlustým kartonem mezi dvě police lednice:
13 komentářů to 'Beruška pro Terezku a proč se dorty rosí'
10. 7. 2010
tedy, to je hotová věda a pro mě další impulz, proč se do marcipánových dortíků asi nikdy nepustím a budu je chodit obdivovat jenna vaše stránky. Jinak beruška je opravdu moc krásná amusela určitě moc dobře chutnat. A jaké má roztomilé botičky 🙂 Vždycky se divím těm vašim promyšleným detailům, jde vidět, že kdo si hraje, nezlobí 🙂
10. 7. 2010
🙂 první, co mi skočilo do oka byly taky botičky – supr! 🙂 pěkný dort 🙂
jinak – min. 2 lednice jsou u cukrářek asi standard 😉
19. 8. 2010
beruška je krásná něco takového bych chtěla dát své dceři k 1 roku:)
5. 3. 2011
nEMŮŽU DOCÍLIT TAK ČERNÉ BARVY I KDYČ MÁM KOUPENOU PŘÍMO TEKUTOU ČERNOU BARVU,JAK NA TO? PROSÍM.
5. 3. 2011
Nevím, jakou tekutou černou barvu používáte, ale do potahové hmoty bych doporučila pouze koncentrovanou gelovou barvu. Konkrétně používám Black od firmy Wilton nebo Extra Black od firmy Sugarflair. Nejsem si jistá, která byla na berušce použita. Na posledních mých dortech je určitě Extra Black.
13. 9. 2011
Dobrý den,
dort je opravdu nádherný. Budu dceři péct berušku k narozeninám a moc bych Vás chtěla poprosit, jestli byste mi neporadila, jak mám udělat ty ruce ( dlaně ), to máte z nějaké formy? A ty botičky jste také vymodelovala sama? Jste opravdu moc šikovná. Děkuji moc za odpověď a pomoc.
15. 9. 2011
🙂 dlaně jsou modelované ručně. Kousek hmoty vytvarovat do kuličky, nebo vajíčka, splácnout trochu naplacato, na tloušťku dlaně, malým nožíčkem prokrojit prsty a konce prstů zaoblit. Z tenkého válečku hmoty se pak udělá jakoby lem na rukavici… Vcelku jednoduché, určitě se povede 🙂
10. 11. 2011
Dobrý den,máte opravdu krásné dortíky 🙂 Já se chysám dělat dceři poprvé marcipánový dort,ale na internetu je těch receptů tolik a každý jiný. Mohla bych Vás poprosit o radu,jak udělat marcipán? Děláte ze sušeného mléka nebo ze Salka? Moc Děkuji
14. 11. 2011
Děkuji za pochvalu! Domácí marcipán dělám podle tohoto receptu: http://www.urybicky.cz/2009/05/marcipan-falesny-mlecny/
12. 1. 2012
Prosím Vás, jak děláte tu berušku? Myslím tím, jakou formu používáte na hlavu + tělo, jestli podle formy nebo na plech a potom vyřezáváte. 🙂
14. 1. 2012
Berušku peču v nerezových miskách, ve větší tělo a hlavu v menší misce. Vymazat a vysypat jako bábovku 🙂
9. 6. 2013
Moc krasne take pecu…a s marcipanem hodne pracuji..a necham se rada inspirovat..a prave ted to bude Beruska..a tahle je proste nadherna:)
13. 1. 2014
Dobrý den, Vaše beruška je nádherná, chtěla bych ji podle Vás vyzkoušet. Mohla byste mi, prosím, napsat recept a postup? Velice děkuji a přeji spoustu dalších krásných nápadů. Děkuji, Katka