
Dort váží 6,9kg, rozměr spodního patra je 30x30cm, celková výška cca 19cm. Potaženo Pastou Dama Top, žluté puntíky z bílkové polevy, textilní stuha a živé růže v ampulích s vodou. Spodní patro světlý korpus, lískooříškový krém a meruňková náplň, střední patro kakaový korpus, vanilkový krém a višně, horní patro světlý korpus, kokosový krém a borůvky.



A několik podrobností na závěr:
- Na dort jsem si upekla 6 plátů piškotu na plechu, každý z 6 vajec, 4x světlý a 2x kakaový. Nějaké okrojky zbyly, zřejmě z nich bude dezert ke kávě na víkend … Odhadem je v dortě minimálně 15+9+4=28 vajec.
- Spodní patro má rozměry 30x30x6,5cm, střední patro 21x21x6,5cm, horní patro 14x14x6cm. Při skládání plátů jsem je krájela o centimetr větší, aby byl prostor k dokonale rovnému zaříznutí boků po vychlazení před potažením. Požadavkem byly co nejhranatější tvary.
- Do spodního patra se spotřebovalů krém z 500g másla, 150g cukru a 450g bílé lískooříškové nutely. Nezbylo na pomazání pod potah. Na střední patro a pomazání všech ostatních šlo 500g másla, 200g cukru, 150g Vanilmixu a 405g vody. Na horní patro stačilo krému z 1/2šlehačky, 130g cukru, 35g ztuženého tuku, 100g kokosu a 250g másla.
- Na celý dort se spotřebovalo 1,4kg potahové hmoty, avšak minimální množství, které je nutné mít k dispozici je 1,6kg. Opravdu minimální! Často se mně ptáte, kolik hmoty je potřeba na jaký rozměr dortu, takže jsme to tentokrát přesně odvážila: Spodní patro – potřebný plát byl (rozměr korpusu + 2x výška korpusu, čili 31+12cm = 43cm) 43x43cm, který jsem připravila z cca 1,3kg hmoty, přičemž na dortě po začištění zůstalo jen cca 870g hmoty. Střední korpus – plát (21+12=33cm) 33x33cm z 700g hmoty, na dorte pak zůstalo jen cca 320g hmoty. Horní patro – plát (15+12=27cm) 27x27cm z 425g hmoty a na dortě zůstalo nakonec 210g hmoty. Údaje berte jako orientační s tím, že pláty jsem válela do čtvercového tvaru s tloušťkou 3-4mm. Tlustší plát se rozhopdně lépe narovnává a začišťuje.
- Váha jendotlivých pater před sestavením dortu byla: 3,93kg + 1,98kg a přesně 1kg = 6,91kg.


28 komentářů to 'Svatební čtvercový se žlutými živými růžemi'
10. 6. 2011
Opět krásný a opět něco nového!
10. 6. 2011
Ten je náádherný!!!
13. 6. 2011
Je naprosto dokonalý a nádherně jednoduchý – nemyslím na práci, ale na pohled – a v jednoduchosti je ta krása ! Super inspirace na svatební dortík, jak bych jej chtěla za pár měsíců připravit synovi na svatbu. Je opravdu nádherný a ta žlutá je kouzelná.
16. 6. 2011
Ahoj – dnes jsem objevila tyto stranky a jsem naprosto unesena! 🙂 Můžu se zeptat, zda jsou tady nejake zakladni recepty – korpus, krem a tak? hledala jsem a asi jsem slepa.. 🙁
pridavam do oblibenych a odted pravidelne sleduji – jste uzasne sikovna.. 🙂 a potesily me fotografie vasich prvnich dortu – jste dukazem, ze se da pili vsemu naucit.. 🙂 Moc dekuji za inspiraci.. 🙂
17. 6. 2011
Ano, základní recept tady vždy napíšu, ale jak je tady už tolik článků, tak jaksi zapadají a zapadají. Budu si muset najít chvilku a udělat pro ně zvláštní kategorii, aby se snadno hledaly… Ještě to promyslím, ušetřilo by to práci i mně, u některých věcí mám rychlejší najít na svých stránkách než hledat v té spoustě vytištěných receptů a časopisů 🙂
18. 6. 2011
Jééé, tak to by bylo super – mám totiž pocit, že jsem hledala celkem poctivě.. 🙂 Takže se budu těšit.. (a popřípadě víc hledat :D)
Mějte se krásně!
18. 6. 2011
baro, tak jsme aspon provizorve uz neco usporadala. Predstavuju si to sice jeste trosku jinak, ale to bude vyzadovat vice uprav, takze pak casem a postupne… diky za „posledni kapku“ k teto akci 🙂
26. 6. 2011
Moc děkujeme za úžasný dortík. Vzhledově bylo vše dle přání a chuťově snad ani nejde popsat. Naprostá delikatesa, všichni si chtěli přidat a nebo odvézt i domů 🙂 Ještě jednou moc díky za luxusní chuťový zážitek 🙂
27. 6. 2011
matofi, děkuju za pochvalu, asi zčervenám…
18. 8. 2011
Znovu tuto krásu studuju a marně přemýšlím, čím jsou spojeny konce stuh na dortech, aby držely. Nic mě nenapadá a vůbec nic tam není vidět… Můžu prosit o odpověď??
18. 8. 2011
Jano, hledala jsem fotku, na které by to bylo vidět, ale našla jsem takovou pouze u jiného dortu a doplnila jsem ji k ostatním sem: http://www.urybicky.cz/2011/04/svatebni-s-kalami/ Dělám to tak, že si připravím přiměřeně velkou kuličku hmoty, kterou pořádně, ale opravdu pořádně propracuju, aby byla měkká, opravdu měkká. Kuličku rozdělím na dvě půlky a udělám z nich malý váleček. Jeden váleček přilepím na dort (je možné podmazat slabounce vodou nebo alkoholem), na ten přilepený a hodně změklý váleček přilepím jeden konec stuhy, pořádně zamáčknu do hmoty, na stuhu pak ve stejném místě přimáčknu druhý změklý váleček, na který přijde přilepit druhý konec stuhy. Hmota musí být opravdu dobře propracovaná, je pak jakoby lepivější, je možné ji i zředit kapkou dvěma vody, hmota bude řidší a lepivější.
Dalším způsobem by mohlo být připíchnutí stuhy k dortu špendlíkem, ale v tom případě pozor při konzumaci.
7. 9. 2011
Jé, já jsem zapomněla poděkovat za radu a odkaz. Takže – díky moc !!! je to tam perfektně vidět a moc ráda to podle toho udělám. Myslela jsem, že si udělám dort nanečisto, ale raději ne, provedu to až na svatbu – začátkem května – a tak se to snad, s pomocí Boží, podaří. Nevěsta by chtěla do barvy bordó – tak budu shánět červenou stuhu a potom červené růže.
takže ještě jednou díky a těším se na další „ukázky“….
10. 10. 2011
Znovu Vás zdravím a zase studuju Váš krááásný svatební dort. Mám opět dotaz -z kolika plátů je každý dort? Celkem je jich 6, jak píšete, to znamená, že každý dort je pouze ze dvou plátů? Zdá se, že je jich víc, nebo je tam hodně krému? Ze dvou plátů by asi byl dort dost nízký? Nebo jsou tři, protože na ty menší dorty se dají udělat z půlek, vlastně na ten nejmenší padne nejméně korpusu. Ještě bych prosila – máte krémy někde zvlášť? Jaksi to nemůžu najít. Znám sice dost krémů, ale chtěla bych se mrknout na ty Vaše.
Ještě se zeptám – jak se Vám potahuje čtverec ? Ještě jsem to nezkoušela, nedělají problémy rohy? Kde bych se mohla podívat na video, nevíte? Kulaté dorty jsem už zkoušela, ale čtverec jsem ještě nedělala. Do svatby syna mám sice dost času, ale chtěla bych to vyzkoušet o Vánocích, abych měla nějakou představu:)
Děkuji za příležitostnou odpověď. Díky.
11. 10. 2011
Opět zdravím „rybičku“ a mám opět dotaz – sice jsem jej už včera psala, ale jaksi se nevyobrazil:( – chtěla jsem se zeptat, jak se Vám ty čtverce potahovaly? Jak šly rohy? Ještě jsem to nezkoušela, jenom kulaté dorty – sice jen dvakrát, ale celkem to šlo. Není tam nějaká vychytávka? Chtěla bych tento dort na zkoušku udělat koncem roku k narozeninám – než jej budu dělat na svatbu synovi v květnu – a ještě bych se chtěla zeptat, jestli jsou všechny tři jen ze dvou plátů plus náplně? Nebo jsou ze tří – kombinovaně?
Díky za odpověď.
11. 10. 2011
Jano, ted jsem taky o jednu dloooouhou odpověď přišla… (Ta Vaše byla jen ve spamu.)
11. 10. 2011
Zkusím znovu stručněji:
Pláty korpusu stačí 6ks, plát je větší a po odřezání čtverce zbude dost na sestavení toho malého patra. Ze dvou by byla patra nízká, v každém patře jsou tři korpusy a dvě vrstvy krému s ovocem.
Čtverce se potahují vcelku dobře, nesmí se válet moc dotenka, aby bylo dost hmoty na povytažení přes ty rohy. Vždy se začíná uhlazovat od rohu, pak vedlejší roh a teprve rovina mezi nima. Když jsem to ještě neuměla, používala jsem vychytávku, že se potahovka přes roh složí jako ubrus a ustřihne. Ten řez je třeba napřed dobře zmáčknout, aby se po ustřižení neotvíral a pak pěkně zapravit. Vždy to ale bude vidět a potažený roh vypadá vždy lépe. Ale tato možnost existuje a když se pak třeba lepí přes roh nějaké ozdoby, není důvod tuto fintu nepoužít.
Krémy – možná to bude překvapením, když odhalím své know-how a přiznám, že 80% krémů peču podle jednoho receptu a příchutě se obměňují pouze použitými surovinami. Mluvím ted zejména o krémech vhodných pod potah. Dělám máslový nastavený púudinkem nebo Vanilmixem. Pak se může změnit třeba příchuť pudinku, vařit ho v kompotu nebo kávě, nebo přidat kakao a trochu kakaa i do másla a je kakaový, základní recepty se poslední dobou snažím rozřazovat do kategorií „Dorty – základní postupy“ a „Dorty – základní recepty“, ale ještě to není úplné. Krém s Vanilmixem je tady: http://www.urybicky.cz/2008/05/ruzove-cup-cakes/, krém s pudinkem: http://www.urybicky.cz/2009/01/cokoladovy-dort-s-mandlemi-a-bubny/, krém s jahodami a pudinkem: http://www.urybicky.cz/2011/06/pivicko-plne-jahod/.
Dalšími variantami je krém s karamelizovaným salkem, tam už se nepřidává cukr ani pudink. Anebo se třeba karamelový pudink přidá a je to zas trošku „lehčí“ varianta. Ten ale tady sepsaný nemám. Je možné do másla zašlehat i nutelu a vznikne nutelový krém, který ovšem dělám vždy od oka. Recept jsme tady našla až teď při hledání, ale určitě není vždy podle těchto množství: http://www.urybicky.cz/2009/05/cokodort-romanovi/ Mně to přijde dost fádní, když to dělám podle stejného postupu, ale strávníkům ne, protože mají krém vlastně ve výsledku pokaždé jiný. Osobně mám nejraději vaření podle základních receptů, ze kterých se mohu odchýlit a měnit podle potřeby, jako třeba tento krém a pak už mi nepřijde nijak důležité se o tom postupu znovu a znovu rozepisovat 🙂 Proto jich tady na stránkách tolik není. Ty ostatní krémy se pak už pod potah nehodí – ty se šlehačkou, tvarohem, jogurtem a pod. Muselo by se dělat opatření v podobě mantinelů z korpusu nebo máslového krému, aby se s potahem nedotýkaly. Jaho třeba tady s korpusem: http://www.urybicky.cz/2011/10/pikachu-pro-honzika/ a s krémem to bohužel nemám zatím nafoceno.
11. 10. 2011
No o moc stručněji se nepovedlo 🙂 Doufám, že se zadaří a že pak bude v květnu (nebo i na Vánoce) nějaké foto – mohl by z naší konverzace vzniknout zvláštní článek shrnující recepty a rady „jak na svatební dort“ 🙂 Držím palce a k dalším konzultacím jsem k dispozici!
11. 10. 2011
Rybičko drahá ! Díky moc za vyčerpávající návody, už se těším, jak jich využiju. Krémy taky dělám většinou s pudingem a ještě přidávám – podle mé maminky, která byla vynikající cukrářka – vejce šlehaná s cukrem krupice ve vodní lázni. Tento krém nemá chybu a přidávám ještě buď rozpuštěnou čokoládu, nebo šlehám vejce s cukrem a kakaem. Salkový krém znám , dávám více másla, aby nebyl tak moc sladký a taky jsem zkoušela z nutely, prostě je jich hodně a já vyzkouším ty Vaše!!
Asi to nevydržím do Vánoc a jakmile budu mít zpracovanou kořenovou zeleninu do mrazáku a než začnu svůj – v rodině „oblíbený“ – velký předvánoční úklid, tak se n a ten čtvercový dort vrhnu, abych ty rohy vychytala!
Zatím díky, určitě se zase ozvu. Jsem Vám moc vděčná a ráda za všechny rady, i ty budoucí.
Hodně zdaru a těším se na další Vaše super recepty a fotky, ze kterých mám vždycky děsný slinový reflexy:)
11. 10. 2011
Jano, ten krém se šlehanými vejci znám, dokonce je možné šlehat pouze bílky a po zašlehání do másla bez pudinku vznikne chuťově přijatelný opravdu téměř bělostný krém na svatební dort, se kterým jde hezky zdobit. Pudink i žloutky přidávají nažloutlý odstín. A ty bělostné krémy zpoza oceánu obsahují ztužený tuk, což není chuťově nic moc. Já si to ovšem zjednodušuju 🙂 a vejce už nepřidávám, protože i ten „jen“ pudinkový všem dobře chutná. Pokud jste ho ještě nedělala, pak doporučuju vyzkoušet hlavně ten jahodovo-pudinkový… Z něho jsem byla napoprve opravdu nadšená 🙂
11. 10. 2011
Tak to teda musím vyzkoušet jen z bílků, to vůbec neznám! Myslíte, že s tím máslovo-bílkovým krémem byl šel zdobit marcipán? To ne, že, jednou jsem chtěla „vylepšit“ roládu, kterou jsem potáhla zbytkem marcipánu a dozdobila jsem krémem, který jsem musela za nějakou dobu honem sundat a rozpuštěný marcipán maskovat čokoládou! Určitě taky vyzkouším jahodovo-pudingový krém, už se těším!!
11. 10. 2011
Jano, ty bílky musí být v té lázni našlehané a vlastně uvařené. Pravda nedělávám ho, protože nezdobívám dorty krémem, ale principiálně není důvod aby to pod tím krémem teklo. Musí být ty bílky ve vodní lázni uvařené, ne syrové. Syrové bílky absorbují vlhkost, která by té hmotě mohla pak uškodit. A pak jsem ještě chtěla dodat, že když potahovaný dort „teče“, nemusí být vždy na vině použitý krém, ale vzdušná vlhkost, vlhkost v lednici… viz: http://www.urybicky.cz/2010/07/beruska-pro-terezku/
12. 10. 2011
jojo, to je naprostá věda! Přečetla jsem si komentář a vysvětlení u berušky, která je – mimochodem – dost krasavice!!! To jsou věci, který vůbec neznám a ani by mě nenapadly. Jsem za tyto rady moc vděčná! Když si vzpomenu na tu roládu, tak ta v lednici nebyla, byla jen v komoře – mám dobrou chladnou v našem starým baráku – bylo to totiž v únoru, takže lednice byla zbytečná. A ten marcipán se rozpouštěl pouze pod tím krémem – já dozdobila jen vršek.Roláda orosená nebyla, jinak byla super.
Zatím díky za všechny rady !!!
17. 10. 2011
Ještě otázku – jakpak nasazujete jednotlivé dortíky? Jen tak, nebo je napichujete špejlí, či jinak? Když jsem dělala první potahovaný poschoďový, tak jsem jej jen tak položila na ten spodní dort a drželo to dobře. Díky.
17. 10. 2011
Jano, jen tak na sebe. Tento typ patrovéhop dortu není třeba ničím upevňovat. Upevňuju na spodní patro jen mašinku, která je jako patro dortu vysoká s malým půdorysem, aby se třeba nepřeklopila, ale jinak široké půdorysy drží dobře.
2. 1. 2012
Krásný nový rok!!! Tak mám generálku poschoďového hranatého dortu za sebou!! A mám za to, že celkem úspěšně. Byla jsem hodně nervní při přípravě, pořád jsem si pročítala Vaše rady:) a předtím jsem mrkla na video na potahování čtverce. Ale – kupodivu – se mi hranaté dorty – dělala jsem jen dvě patra – potahovaly perfektně, žádný problém nebyl. Nejprve jsem upravila rohy – dle Vaší rady – potom zbytek – super práce, akorát jsem to v jednom místě trochu víc „odřízla“, ale to se zamaskovalo stuhou. Na svatebním dortě si dám potom daleko víc záležet! Teď mi pomáhala trochu radou a i prací budoucí snacha – snaží se všechno učit ode mě, doma ji celkem k žádné domáci práci nevedli, tak se učí ode mě.
Poslala bych Vám pár fotek mailem, ale neznám Vaši adresu. Tak, jestli budete chtít, napište mi ji. Díky.
Do dortu jsem dávala kompotované broskve a banán. V květnu bych dala i další čerstvé ovoce – asi jahody, ale neudělalo by to nějakou neplechu?
Jo – trochu jsem se bála přenesení dortu na podnos, ale to je vždycky trochu problém. Ale dobrý.
Ještě jednou moc díky za rady k nezaplacení!!
2. 1. 2012
tak jsem Vám napsala komentář k „mému plánovanému výtvoru na narozeniny “ a koukám že tady prozatím nic není:( Kdepak to je??
2. 1. 2012
Jano, komentář byl dlouhý a tak ho systém zařadil do spamu. Napíšu ještě mailem…
10. 5. 2012
Zdravím rybičku !!!!! Máme po svatbě a deíky Bohu vše dopadlo nad očekávání, včetně mého poschoďového dortu – měla jsem několik obrázků tohoto Vašeho luxusního dortu pořád při sobě, na různých místech doma, podle toho, kde jsem právě kolem dortů co dělala.
Až budou fotky, určitě pošlu. trochu obavy byly, ale naštěstí se fakt povedlo – až na nepatrné nepřesnosti – a výborný byl také. Byl z pravého marcipánu, koupila jsem 2 kg, ještě zbylo na nějakou roládu, stuha v barvě bordó, stejně tak i růže a udělala jsem puntíky z bílkové polevy – sice bílé, protože jsem stejnou barvu nemohla trefit, ale nevadilo to.
takže – díky moc zatím na super předlohu , později bude foto.
Všem se dort moc líbil, včetně celého zámeckého hotelu v Třešti a výborný prý byl taky.
Měla jsem bílé korpusy (spíše žluté vzhledem k našim vajíčkům) a tmavé, které dělám kakaovo-ořechovo-kávové. Krém vanilkový a čokoládovo-kávový, korpusy potřené džemem meruňkovým a malinovo-ostružinovo-borůvkovým a z ovoce jsem měla broskve a višně. SUPER.
Zatím nashle a těším se, až dort uvidím na fotkách!