Tak jsem tady s finální verzí receptu na marcipán. Po všech těch trápeních a pokusech s různými recepty jsem skončila tady u tohoto od Arielll. A ač rada míchat marcipán v pekárně je k nezaplacení a dlouhou dobu to byla moje záchrana, pekárnu ke kvalitnímu marcipánu opravdu není třeba. Akorát se celá nádoba upatlá, stíráním zbytků zabiju hodinu a stejně jsou nějaké ztráty.
Dělám tedy marcipán na silikonovém válu – sypké suroviny připravím doprostřed a tekuté do důlku. Umýt ruce a chvilku hňácat. Šlehání krému oproti výrobě marcipánu není nijak časově úspornější…
Suroviny:
200g sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 3 lžíce sirupu (nejlépe glukózový, ale ten seženete jen ve specializovaných prodejnách, pak nejraději pšeničný, případně pšenično-ječný, nebo rýžový – ty koupíte ve zdrávé výživě, pozor ne javorový a ostatní řídké), 2 lžičky oleje (nejlépe slunečnicový, aby byl bez vůně a chuti), mandlová tresť (koupíte v malé lahvičce v drogerii, můžou být mandle sladké, nebo i hořké, vyjde nastejno), voda
![]() |
![]() |
Postup:
V míse odvážíme cukr a mléko, při vážení rovnou do mísy prosíváme. Nepoužívejte plastovou mísu – prášek pak rád elektrizuje a lítá všude. Vhodná je skleněná nebo nerezová a pod. Cca 3/4 směsi vysypte na hromádku na silikonový vál a doprostřed udělejte důlek. Do důlku odměřte olej a sirup. Sirup se táhne jako med, klidně ho ze lžíce prstem nahrubo setřete, poslední lžíci pak důkladně. Vemte velkou stříkačku (20ml), odměřte cca 5ml mandlové tresti a do zbytku stříkačky „dotáhněte“ 15ml vody. Toto přidejte k surovinám na vále a odměřte do stříkačky dalších 20ml vody, ale stříkačku už nechejte bokem, vodu budeme doplňovat podle potřeby. Celkem je potřeba cca 35ml tekutin, ale záleží na tom, jak se dařilo setřít sirup ze lžíce, nakolik máme vlhký cukr a mléko a podobně.
Teď umýt ruce, sundat prstýnky a postupně ze surovin uhňácat plastelínu. Jak se vám zdá hmota hustá, přidejte trošku vody ze stříkačky, zředěná hmota se lépe propracuje, pak ji zase zahustíte zbylým sypkým práškem z válu nebo ze zbytku v míse. Přibližně se potřebuje na celou dávku 35ml tekutiny ze stříkačky. Může to být však malinko méně či více.
Jakmile máte hmotu zpracovanou, umyjte olepené ruce a prohněťte hmotu ještě jednou. Teď už je jako plastelína a skoro nelepí. Je připravená k barvení, válení nebo modelování. Při válení podsypávejte kukuřičným škrobem (opravdu ne bramborovým!).
![]() |
![]() |
41 komentářů to 'Marcipán – falešný mléčný'
18. 5. 2009
Rybičko, zdravím po delší době 🙂 mateřské povinnosti mě trochu odstřihly, nic méně Tebe mám stále v merku :-))
Opravdu je lépe udělat v rukou ten marcipán? Za mého mládí jsme ho právě takto dělali a bylo to hrozně namáhavé, že mě pak nebavilo barvit 🙂 tak jsem si juchala, že ho vyzkouším v pekárně a teď se dočtu toto :-))) Zatím jsem vyzkoušela pár dortů a potahovala K2, což je hrozně pohodlné 🙂
Ale musím konstatovat, že já prostě na Tvé stránky nemůžu často, protože mě to tady inspiruje a přibíráme všichni v rodině 🙂
18. 5. 2009
Cherryn zdravím a gratuluju k miminku!!! Jak píšu, míchání marcipánu v pekárně je k nezaplacení, ona si poradí se vším. Ale ani tu nejtvrdší hroudu nezvládne a je třeba přidat tekutiny, aspoň pár kapek. Zkus to s tím sirupem, dříve jste s ním marcipán nejspíš nedělali, je jako med, neteče jako voda a prášek do odměřených tekutin přidáváš postupně, jde to super, nejprve je hmota opravdu měkká a poddajná, žádná dřina, jen oblepené ruce. Silikonový vál dřív také nebýval, z něj prakticky všechnu hmotu odlepíš nebo setřeš, nejsou žádné ztráty. Při ruce měj tu stříkačku – jakmile to bude dřina a moc tvrdé, přikápneš, ze stříkačky se neušplouchne, aby to hmotu zředilo moc, musí se s ní opatrně.
Přesto si klidně svůj první marcipán umíchej v pekárně, nezatracuju ji, zvlášť než se člověk naučí poznat správnou konzistenci je opravdu k nezaplacení. A až budeš mít vychytaný recept a konzistenci, zkus na vále, budeš překvapena, že je to možná dokonce i rychlejší – minimálně o vyndavání hmoty z hnětací nádoby.
A zase někdy nakoukni! 😀
20. 5. 2009
Tak tak marcipán jsem taky uhnětla rukama – normálně na lince, žádné děsivé ztráty se nekonaly. Na těsto mám ruční mixér – jak šlehač tak hnětač. Kdepak kupovat pečku, kam bych to dala…. 😀
23. 6. 2009
Rybičko, Rybičko, tak jsem se nechala zlámat na ten marcipán a někde je asi chyba, jako za mého mládí to byla šílená fuška a byl hodně tuhý. Na druhou stranu se s tím dobře potahovalo, ale při barvení jsem vzpomínala na K2, jak se s ní dobře pracuje 🙂 Nic méně zítra mají Honzíkové svátek, tak vzniklo toto http://www.kocher.cz/foto/temata/fvytvory/Lego_Dort.JPG
23. 6. 2009
Cherryn, ten dort je naprosto skvělý!!! Vůbec není poznat, že by byl marcipán tuhý, jestli se potahovalo dobře, měla jsi ho dobrý. Já ho možná hňácám maliko měkčí a pak až je zhňácaný dohustím, ve srovnání s mým prvním marcipánem v životě se s ním nikdy tak nenadřu… Ale možná je chyba v tom srovnání, můj úplně první marcipán byl katastrofa, nikdy předtím jsem nedržela v ruce žádnou takovou hmotu, neměla jsem o marcipánu žádnou představu – moje praktická zkušenost s marcipánem do té doby byla ve formě ztvrdnuté růžičky na krémovém dortě.
Každopádně ti to jde pěkně od ruky!
9. 7. 2009
ahoj ribicko moc rada chodim na tvoji stranku si sikulka vzdy obdivuji tve krasne vitvory chtela bych se t e zeptat kde kupujes syrup na pripravu marcipanu predem dekuji
9. 7. 2009
leonko, ahoj! jak píšu v textu, sirup do marcipánu kupuju v prodejnách se zdravou výživou.
5. 10. 2010
sirup dáváš pul na pul nebo jen jeden druh podle toho kterej seženeš ?
5. 10. 2010
dávám glukozový nebo pšeničný. nesháním, vím kde ho seženu a vždy mám doma jednu sklenici v rezervě. Ale míchat je můžeš také. pozor na ty řídké sirupy, jako je javorový, ten ne.
5. 10. 2010
ja používám fondán proto se ptám – chci to vyzkoušet zajímá mě jaká bude potom ta modelovací hmota
24. 10. 2010
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat, jestli by se dal místo sirupu použít třeba med.
Děkuji Lucka
27. 10. 2010
Lucie, med můžeš použít, je pak možné, že bude do receptu potřeba více nebo méně vody, každý med je jiný, zatímco sirupy jsou průmyslové a tudíž vždy stejné konzistence. A také bude marcipán s medem tmavší.
5. 5. 2011
Ahoj jsem uplnej amater,zatím se učím a zajímalo by me co je ta K2 jak psala Cherryn?
6. 5. 2011
K2 je jedna z modelovacích a potahovacích hmot, které se koupí hotové. Je na bázi cukru, tuku a želatiny. Podobné jsou pak Pasta Dama Top, kterou já používám nejvíc, dále White Icing, Roll Decor Icing, Smartflex a další…
9. 7. 2011
Ahoj, zkoušela jsem dnes dělat Váš marcipán a je fakt bezva, doufám, že se mi s ním bude i dobře pracovat. Mám na jeden dotaz. Prosím, jak mám potáhnout dort, když chci boky z bílého marcipánu a vrch zelený. Nemám totiž barvu na marcipán a tak jsem musela koupit zelený hotový, ale je ho malé množství tak akorát na potažení vrchu. Dělají se boky první a pak vrch nebo jaký je postup? Děkuji za radu.
9. 7. 2011
🙂 první ani boky, ani vrch. Já bych nejprve potáhla celý dort tím bílým, co má být na boky a teprve připravila zelenou placku, kterou bych položila na vrch dortu. Je pravda, že na vrchu dortu budou vlastně vrstvy dvě, ale troufám si tvrdit, že každá jiná cukrářka by to udělala stejně. Pracnost s přesným potažením pouze boků je nesrovnatelná s potažením celého dortu a ten kousek hmoty co je tam navíc nikomu vadit nebude.
9. 7. 2011
To mě taky napadlo, jenže chci nahoru udělat ještě vykrojené postavičky Pata a Mata, tak aby toho nebylo zase moc (ikdyž u nás marcipán všichni milujeme, tak snad by to nevadilo). A jak velký korpus(průměr) se dá potáhnout marcipánem udělaným podle Vašeho receptu?
9. 7. 2011
Nebude toho moc. Taky si ušetříte čas. Dávka vyjde na jeden dort (ca do 26-28cm průměr a 6-8cm výška) + něco málo ozdůbek. Chcete-li zdobit více, udělejte raději 1,5 dávky.
9. 7. 2011
Děkuji, zkusím to jak říkáte a pro příště si objednám barvy přes internet, abych si mohla marcipán dobarvit sama (bohužel u nás v okolí je nikde neprodávají). Používáte asi gelové, že? Ty vydrží určitě delší dobu. Během roku upeču tak 4-5 dortů.
9. 7. 2011
Ano, gelové, vydrží dlouho. Stačí možná základní barvy. Ale na začátku jsem používala taky ty obyčejné z drogerie, ze supermarketu práškové, jen pozor, některé jsou na bázi soli a některé na bázi cukru, je to vždy napsáno ve složení. Každopádně ředit velmi koncentrovaně, přidáním hodně tekutiny do marcipánu se hmota hodně zředí, s tekutinou vždy velmi opatrně. A ty se solí ve štamprli namočit a slit hned do druhé, dřív, než se začne rozpouštět sůl, zkazilo by to chuť marcipánu. Poprve jsem to právě s tou tekutinou zkazila, pak už si dá člověk pozor a jde to i s těmito barvami…
Držím palce, ať se podaří!
10. 2. 2012
proc mi pri zpracovavani marcipanu vyteka olej-oddeluje se od ostatni hmoty_
11. 2. 2012
Mirko, bud je tam oleje moc, nebo hmotu zpracováváte příliš dlouho. Sirup se odměřuje na lžíce, ale olej na lžičky – čajové. Dále je třeba použít určitě polotučné sušené mléko. U jiných surovin by se musely poměry upravit a oleje třeba ještě ubrat. A pak se to stává při příliš dlouhém hňácání, nic se nesmí přehánět. Pokud se hmota rozehřívá v mikrovlnce, její struktura se naruší. Musí se to dělat opatrně a jen po pár vteřinách, hmota by pak mohla olej také více pouštět.
15. 3. 2012
Ahoj Rybičko,
chtěla jsem se zeptat, jak dlouho tento marcipán vydrží, když jej všecek nespotřebuju a kde a v čem se ukládá. Na jiných diskuzích třeba varnu ukládají do sáčku a krabice a do lednice. Je to s marcipánem stejné? Díky Iva
18. 3. 2012
Ivo, uložit do sáčku a do lednice. Uvědomme si, že obsahuje mléko a tekutinu, obojí způsobuje, že se hmota může zkazit – proto určitě v lednici. A jak dlouho? Někdo tvrdí, že do doby spotřeby, jaká byla na krabici sušeného mléka. Já osobně si myslím, že určitě kratší. Výrobce ji přece deklaroval pro surovinu ve stavu sušeném, kdežto v marcipánu je už mléko smíchané s tekutinou, které tam je jen málo, takže se nedá srovnávat s tekutým mlékem vyrobeným podle návodu ze sušeného mléka. Osobně bych doporučila maximálně měsíc, ne déle, ale je to můj pocit a důvěra, záleží spíš na každém znás, co je ještě ochoten jíst a co už ne. Názorů v diskusích je opravdu velká spousta, ten můj se trošku liší. Nakonec se musíš rozhodnout sama 🙂 Jsou hmoty, které jsou v pohodě a bez diskuse mnohem trvanlivější. Tyto hmoty především neobsahují mléko.
26. 4. 2012
Zdravím,
chtěla bych se zeptat, zda bych místo pšeničného sirupu mohla použít kukuřičný? Děkuji.
Veronika
28. 4. 2012
Ano, kukuřičný je také možné použít. Všechny mají konzistenci medu, pouze javorový sirup je řidší a ten není vhodný.
10. 5. 2012
Obdivuji Vaší práci! Můžu se zeptat je lepší marcipám zkladovat v chladu nebo při pokojové teplotě? Krásný den, Bára
12. 5. 2012
Domácí marcipán ze sušeného mléka uchovávat určitě v lednici. Ostatní potahové hmoty na bázi cukru, želatiny, nebo pravý manrcipán z mandlí stačí nechat ve spíži.
20. 5. 2012
Ahoj. Moc děkuji za tento recept. Byl to můj úplně první pokus o potahovaný dort a dopald skvěle. Jsem na sebe pyšná a dcera je unešená. Takže moc dík. Jo a dala jsem místo sirupu světlý pastový med a tresť jsem koupila ale nedala ji tam, protože mi nevoněla. Barvy jsem měla v prášku, tak jsem slila rychle tu trošičku obarvené vody a sůl nechala v nádobce. Fakt moc dík, byla to zábava. Syn běhal po bytě v pyžamku s prasátkem z této hmoty úplně v extázi 😀 Udělala jsem bíle potažený s růžovými kytičkami a zelenými lístečky, ozdobený stáčenou šňurkou z růžové a bílé a z té stejné šňurky byla šestka. Takže velmi jednoduchý model, ale vypadá bezvadně. Doufám že se odpolední oslava s holčičkama ze školky vydaří tak jak ten dort.
20. 5. 2012
Tady je odkaz na můj začátečnický dort: http://zuzkab.rajce.idnes.cz/Terky_dort_6/
20. 5. 2012
Zuzko, dívala jsem se na dortík a je opravdu moc povedený! Gratuluju! Není nad jakýkoli dortík, když je od maminky…
17. 6. 2012
:OOOOO velice děkuji,,pomohlo mi to,,a funguje to ? 😀
18. 6. 2012
Můžu se zeptat ?..vwe výsledku kolik bude vážit marcipán ? 😀
Děkuji !! :)))*
29. 10. 2012
Rybicko, dobry den. Chystam se na podle vaseho receptu na prvni potahovany marcipanovy dort. Nez zacnu, chci se jen zeptat – nez se korpus potahuje, je potreba ho pod marcipan necim namazat? Marmeladou? Nebo se potahuje jen na piskot? Diky za radu a zdravim, Jana
15. 3. 2013
poradite mi prosim, co delam spatne, kdyz ten marcipan nemam vlacny? kdyz jsem ho delala poprve, tak byl uzasny, ale ted jestli na neco zapominam, ale je z toho hrouda tvrda skoro jako kamen, jeste ji treba opracuju, ale vse je strasne tvrde. davam pul na pul polotucne susene mleko a cukr a pak olej a vodu a trest. nedavala jsem nikdy sirup, protoze se mi ho jeste nepodarilo koupit, muze to byt tim? nekdy se bojim pridat vodu, aby to neztvrdlo jeste vice… budu vdecna za jakoukoliv radu a predem dekuji, petra
15. 3. 2013
Bude to tím sirupem, ten dodává vláčnost, protože v marcipánu váže vlhkost podobně jako med v perníčkách. Mímochodem, pokud nemůžete sehnat pčeničný nebo kukuřičný sirup, můžete použít normální med, doporučuji raději světlý květový, aby Vám marcipán příliš nepřibarvil. Ty sirupy jsou čiré.
23. 9. 2013
Dobrý den, chci se zeptat, proč mi na dortu nezaschne barva???? Stále i po několika hodinách zůstává na ruce, prooooč?
9. 3. 2014
pomocccccccccccccccc prosím
9. 10. 2014
Dobrý den,
mám koupený pravý marcipán a chtěla bych ho nastavit mléčnou hmotou. Lze je smíchat dohromady?
Potažený dort můžu uchovávat v lednici pod folijí ?
Děkuji J.
11. 1. 2017
dobry dwn mam dotaz recept jsem delala presne dle navodu ale nak se my lepi a nevim cim to napravit dala jsem ho do lednicky a uvidim dekuji za radu
21. 2. 2017
Počkejte to jde tento marcipán http://marcipan-vyskov.cz/11-pravy-marcipan naředit tou hmotou? Mám otázku na chuť? Jaká je výsledná chuť? A dále jak je to se stálostí v teple? Protože ta marcipánová hmota se „roztavuje“ a marcipán myslím, že ne.