![]() |
![]() |
| Model – hračka a vedle vpravo je poslední dortová mašinka z ledna 2009. Už čtvrtá. |
![]() |
![]() |
| Model posloužil k výrobě formičky na tvář a kolečka. Byla použita jedna malá bílá kostka modelovací hmoty tuhnoucí na vzduchu z hračkárny, cena 29 Kč, cca 120g. | Formičky byly tuhé za cca 24 hodin. Na fotce vpravo je zabalené větší balení hmoty v zelené barvě. |
![]() |
![]() |
| Při obtiskování je dobré mít placku hmoty poprášenou škrobem, aby se do formičky nepřilepila. Přebytečný škrob se pak snadno opráší štětečkem. Vytlačenou tvář a kolečka jsem pak na potřebnou velikost upravila vykrojením (na tvář pasovala vykrajovačka a na kolečka měla správnou velikost štamprle). | Aby mi kolečka nezůstala ve štamprli přilepené, pomazala jsem hranu štamprle ztuženým tukem. |
![]() |
![]() |
| Je dobré si tvář a kolečka připravit tak 2-4 dny předem, aby byly tuhé a při manipulaci neměnily tvar. Na suché tvařičce se vám pak nebude černá barva tolik rozpíjet. | |
![]() |
![]() |
| Světlý a tmavý korpus – oba korpusy jsem po vytažení z trouby ještě teplé zakryla dalším pečícím papírem a zatizila, aby byl hutný a pevny. Další výhodou bude, že jsou pak korpusy rovnoměrné a tenké, lépe se pak vyskládají do potřebného tvaru. | S tlustými korpusy by bylo pracnější vykrajování, ale jde to také. Jednotlivé vrstvy měřím na mašince pravítkem a vykrajuju z těsta kolečkem na pizzu nebo zubatým nožem, aby se nedrobily hrany. |
![]() |
![]() |
| Promazávám skutečně jen lehce. Na tlusté vrstvě krému by se mohla mašinka klátit a nedržet tvar – zvlášť pokud by máslo v krému povolilo příliš. Podvozek byl tvořen vzhůru nohama – vlastně kolama. | Teprve po potažení červenou hmotou byl postaven jak má být. Pak došlo i na tělo mašinky. |
![]() |
![]() |
| Než začnete vykrajovat drobné detaily podvozku nebo těla, vyplatí se nechat promazaný a sestavený korpus pořádně vychladit a vykrajovat zubatým nožem jako pilkou. Chladit ho ale nedávejte do mrazáku. Kdyz bude moc studeny, bude vam potahovka rychle tuhnout a budete muset pracovat hodne rychle. Vzhledem k poctu hran, zahybu a podobne bude vyhodnejsi, kdyz bude hmota polozena na dort co nejdele vlacna a mekka. Vlivem teplotnich zmen by se vam take potahovka mohla orosit, zvlast, pokud budete dort chladit v mrazaku. | Kulaté tvary jsem opět vykrajovala kulatou vykrajovačkou. |
![]() |
![]() |
| Tady jsou dvě fotky z průběhu sestavování jiné mašinky. | |
![]() |
![]() |
| Pokud vám hrany vzadu nepůjdou rozumně vytvarovat, poskládejte je jako ubrus a odstávající cíp odstříhněte nůžkama. Potahovací hmota musí být přehnutá pod korpus, protože podvozek má menší půdorys. Pokud bude potahovka už hodně ztuhnutá, při závěrečném ohýbání pod korpus Vám může v ohybu popraskat, což jsem na posledních dvou mašinkách řešila olemováním hrany červeným proužkem – viz například nahoře mašinka z ledna 2009. |
K černé barvě zvlášť viz dole. Na fotografii použita černá lékořice. |
![]() |
![]() |
| A tady je celý vozový park mašinek Tomáše, zleva: kovová mašinka na baterii k vláčkodráze, mechanická mašinka s panákem (jeho zmáčknutím do vozu se mašinka rozjede), skládací mašinka na baterie se šroubovákem, dortová mašinka k narozeninám. | Čáry jsem na mašince dělala krémem přes tenkou zdobící špičku. Na těch dalších jsem je tvarovala z tenké „šňůrky“ – na její válení se dobře využije plastová stěrka. S její pomocí jsou šňůrky rovnoměrně tlusté. |
![]() |
![]() |
| Jestliže chceme mašinku postavit na trávník s kolejemi, připravíme si žíhanou hnědou hmotu z několika pramenů základních „dřevěných“ odstínů – třeba smětanová, oranžová a hnědá. Vyválíme placku, vykrojíme obdélníky. | V mém případě měly délku 10cm a párátkem naznačíme letokruhy. Je to nejjednodužší způsob na dekor dřeva, pokud nemáme váleček nebo obtiskovací fólii s dekorem dřeva. |
Černá barva:
Černou barvu modelovací hmoty dosáhneme více způsoby:
1) nejjednodužší je barvit hmotu gelovou barvičkou Wilton, několikrát se namočí párátko, které se otře do hmoty. Tu je pak třeba řádně propracovat. Někdy černá špatně chytá, je třeba použít barvy více, nebo k dobarvení použít hmotu předem obarvenou trochou kakaa – to kakao nemám vyzkoušené, je to rada „pohybující se“ na internetu. V mém případě stačilo vždy použít trochu více barvičky a zakápnout i lehce vodou, zdá se, že barvé pomůže lépe se rozptýlit do hmoty.
2) kombinace práškových barev – naředíme zelenou, modrou a červenou barvu ve stejném poměru ve štamrli s vodou. Použijeme malinko víc, aby barvy byly intenzivní. Takto získanou černou barvou obarvíme marcipán předem obarvený kakaem. U práškových barev pozor na to, abychom použili ty, které mají jako „nosič“ cukr (výrobce Kovandovi) ne sůl (výrobce Aroco). V tak koncentrovaném množství by byla obarvená hmota díky soli velmi nechutná.
3) lékořice – existují bonbony Lékorky – takové černo-barevné kostičky. Odkrájíme z nich ty barevné části a černé kousky dáme v misce roztopit pozvolna do mikrovlnky. Dokud je hmota horká či teplá, lze s ní pracovat jako s modelovací hmotou a vyválet na placku, ze které lze vykrajovat požadované tvary. Hmota není použitelná na potah dortu, spíše jen na odzoby, jak chladne, současně i tvrdne. Hmota je navíc velmi chutná a nakrájené lékořicové kousky na drobné kostičky jsou to nejvěrohodnější uhlí k mašince, jaké si jen dovedete představit!

Uhlí z lékorek
Výztuhy:
Možná jsem přespříliš opatrná na převoz, protože používám u mašinky dva druhy výztuh:
1) párátka – párátkem jsou pojištěné komínky na mašince kolmo dolů a dvě párátka drží tvářičku – jsou zapíchnutá šikmo a tvářička na jejich špičkách visí jako obraz. Bohužel jsem zjistila, že tuto drobnost jsem zatím ani jednou nevyfotila.
2) tlusté brčka – jsou zapíchnuté kolmo přes mašinku, aby se náhodou neskulila z kolejí pryč. Přecejen jde o patrový dort s malou podstavou horního patra a většinou se dort i převáží na jiné místo autem… jistota je jistota:

Výztuhy těla mašinky
Rozměry:

Rozměry mašinky
Co jste ještě neviděli:

Řez mašinkou
A jak vypadá cizí dort podle tohoto návodu se můžete podívat zde.
























25 komentářů to 'Jak na mašinku Tomáše'
7. 1. 2009
téééééééééééééééééééééda na jednu stranu je to parádní a skvělé, ale na druhou stranu je to šílenství -které pochopí jen stejně založení lidé -takže dokonale to chápu!!!
7. 1. 2009
Ano, pokorne přiznávám, že ano. Je to adrenalin, který jiní lidé neznají… Řadím to mezi adrenalinové sporty… „Jak tahle mašinka zase dopadne????“
7. 1. 2009
jsi génius, nejen že vytvoříš tak krásný dort ale ještě to tak krásně popíšeš pro nás ostatní 🙂
8. 1. 2009
Super skvělý návod. Snad bych to aspoň tak z poloviny jako ty zvládla. Děkuju. :o)
8. 1. 2009
Gorolko, já právě koukala na tvoje čokoládové trubičky! To je teprve neskutečně dokonalá a přesná práce!!! Mašinku určitě zvládneš!
9. 1. 2009
Rybičko, obdivuji tvou trpělivost a pečlivost. Krásný popis, moc děkuji.
9. 1. 2009
Rybičko ty jsi neskutečná :o))
super mašinka , super návod .
taky mám dělat na výkend mašinku Tomáše , tak s dovolením budu kopčit , návod mi moc moc pomúže , ještě jednou děkuji.
10. 1. 2009
Nádhera, nemám slov, zas
6. 3. 2009
Dobrý den, velmi obdivuji Vaše jedlá umělecká díla!
Můj syn bude mít 11.dubna čtvrté narozeniny a MOC by si přál Tomáše mašinku. Původně jsem si myslela, že bych mu s pomocí návodu nějakou vyrobila (i když té Vaší by se nevyrovnala), ale bohužel mám rizikové těhotenství a musím neustále ležet. Proto jsem se Vás chtěla zeptat, zda-li by nebylo možné si u Vás Tomáše objednat a pokud ano, tak za jakých podmínek? My bydlíme blízko Prahy, tak nevím, jak to je k Vám daleko? Dejte mi prosím vědět. Předem díky. Kristýna H.
6. 3. 2009
Kristýno, odpověděla jsem mailem, přišel Vám? Přišla mi zvláštní automatická odpověď…
21. 3. 2009
Páni, teda to je vyčerpávající postup. A ty míry na konci, tak ty mě teda dostaly. Ani bych mašinku nepotřebovala vidět, kdybych ovšem nepotřebovala formičku na obličej a kola. To netuším, jak vyřeším.
1. 6. 2009
Dočasně pozastaveny komentáře k tomuto článku z důvodu velkého množství spamu. Děkuji za pochopení. rybička
10. 12. 2009
Tak to je opravdu mazec. Třeba to po mně někdo uklidí, jak tady sedím s otevřenou pusou, valím voči a slintám.
Obdiv!!!!
10. 12. 2009
Vašku, no já to nebudu, mně stačí uklízet kuchyň po každé takové kreaci 😀
6. 7. 2010
páni,páni,páni,tak mašinku mám dělat až v srpnu,ale už teď sháním inspiraci…no tahle je popsaná dokonale,ale takhle to asi nesvedu,tak bravurně a originálně,na to teda nemám…smůla!!!
6. 7. 2010
Jano, nehaž flintu do žita, třeba to také zmákneš a nebudeš věřit vlastním očím – jako já u své první mašinky…
7. 10. 2010
Teda ženská,,Vy jste umělec!!!!!!!!!!!!!!!!Jde váš dort objednat????Krásný večer Petra
31. 10. 2010
Neskutečné – také se ptám,dá se dort objednat nebo aspoň něco z něho,jako polotovar?
31. 10. 2010
Děvčata, návod je tady proto, abyste nemusely objednávat, ale samy doma tvořit!
28. 1. 2011
Ty jsi prostě nápaditá Rybičko zlatá děkuji a doufám,že se nebudeš zlobit,že někdy použiji tvůj nápad:-)Petra
28. 6. 2011
ahojky krasny dortik,pristi tyden ma moje dcera treti narozeniny a budu se poustet do masinky.ten navod je uplne supr,koupim barvicky a potrebny material a muzu zacit,ale tak krasny nebude.nemam ale recept na marcipan tak jestli by jste mi napsala.a jak jste tam lepila ty cervene pasky to me neni vubec jasne?to tak pinzetu a ruky ktere se netrepou.dekuji
28. 6. 2011
Jano, recept na domácí falešný mléčný marcipán mám tady: http://www.urybicky.cz/2009/05/marcipan-falesny-mlecny/
A červené čáry jsem lepila od ruky, případně podmáznout vlhkým stětečkem – s vou na potah opatrně, ale funguje jako lepidlo.
5. 6. 2012
Dobry den, dcera bude mit za mesic narozeniny, tak jsem hledala na internetu inspiraci, a teda klobouk dolu pred vasim umenim. Skoda, ze nebydlite v nasem okoli, stali bychom se vasim stlym zakaznikem na dorty.
31. 8. 2012
Chodím obdivovat vaše úžasné dorty, postup na mašinku je super, chystám se na nějaký dortík pro syna a možná do ní půjdu 🙂 Jdu shánět hračku na obtisknutí obličeje 😀 Děkuji za nádhernou inspiraci na vašich stránkách!
14. 9. 2012
Dobrý den,
dort je nádherný a sháním mašinku Tomáša k synovi k narozeninám,tahle mě okouzlila,dalo by se ji objednat,případně za kolik a odkud ste?
Děkuji