p1040304_cokosvestky_fin_640w

dsc_1990_cokosvestky_640w

Suroviny: 120g půlených sušených švestek – půl hodiny namočených v rumu, 150g hořké čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa, 20g tmavého holandského kakaa, 50g másla, 170g třtinového hnědého cukru, 1dcl horké vody, 4 bílky, 80g hladké mouky, 1 lžička mleté skořice, šlehačka nebo jen moučkový cukr na zdobení. Prášek do pečiva opravdu potřebovat nebudeme!

Postup:

1. Do kastrolku dáme čokoládu nalámanou na kousky, kakao, máslo, polovinu cukru  a 1 dcl horké vody. Pomalu zahříváme, necháme suroviny rozpustit a mícháme, aby se hmota spojila. Pak odstavíme a necháme trochu ochladnout.

2. Troubu zapneme na 170 stupňů u horkovzduchu, jinak až 190 stupňů Celsia.

3. Z bílků vyšleháme sníh a do sněhu pak zašleháme polovinu hnědého cukru. Žloutky odložíme pro jiný účel.

4. Do sněhu zamícháme mouku se skořicí a nakonec lehce zamícháme vlažnou čokoládovou směs.

5. Těsto nalejeme do dortové formy o průměru 22-24cm.

6. Nakonec do těsta zatlačíme švestky a zbytek rumu rovnoměrně rozlejeme po povrchu dortu.

7. Pečeme na 170 stupňů u horkovzduchu (jinak až na 190 stupňů) po dobu 55-60 minut.

8. Před podáváním ozdobíme, já nejraději mírně pocukruju, mám ráda vrásčitý povrch tohoto dortu. Jinak můžeme pocákat třeba bílou čokoládou nebo ozdobit šlehačkou.

dsc_2015_cokosvestky_cukr_640w