

Suroviny: 120g půlených sušených švestek – půl hodiny namočených v rumu, 150g hořké čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa, 20g tmavého holandského kakaa, 50g másla, 170g třtinového hnědého cukru, 1dcl horké vody, 4 bílky, 80g hladké mouky, 1 lžička mleté skořice, šlehačka nebo jen moučkový cukr na zdobení. Prášek do pečiva opravdu potřebovat nebudeme!
Postup:
1. Do kastrolku dáme čokoládu nalámanou na kousky, kakao, máslo, polovinu cukru a 1 dcl horké vody. Pomalu zahříváme, necháme suroviny rozpustit a mícháme, aby se hmota spojila. Pak odstavíme a necháme trochu ochladnout.
2. Troubu zapneme na 170 stupňů u horkovzduchu, jinak až 190 stupňů Celsia.
3. Z bílků vyšleháme sníh a do sněhu pak zašleháme polovinu hnědého cukru. Žloutky odložíme pro jiný účel.
4. Do sněhu zamícháme mouku se skořicí a nakonec lehce zamícháme vlažnou čokoládovou směs.
5. Těsto nalejeme do dortové formy o průměru 22-24cm.
6. Nakonec do těsta zatlačíme švestky a zbytek rumu rovnoměrně rozlejeme po povrchu dortu.
7. Pečeme na 170 stupňů u horkovzduchu (jinak až na 190 stupňů) po dobu 55-60 minut.
8. Před podáváním ozdobíme, já nejraději mírně pocukruju, mám ráda vrásčitý povrch tohoto dortu. Jinak můžeme pocákat třeba bílou čokoládou nebo ozdobit šlehačkou.



2 komentáře to 'Čokoládový dort se švestkami v rumu'
27. 2. 2012
Hmmm 🙂 Píšu si!! 🙂
28. 2. 2012
Určitě je moc dobrý, chystám se ho péct….. jen dotaz: Forma se vymazává i vysypává?