dsc_9372_mramorovani_640w

Myslím, že z fotografií i bez komentáře by byl postup zřejmý.

Připravíme si hmotu v barvách, v jakých chceme mít mramorování, má-li být hlavně bílé a jemně žíhané modrou, pak bude tlustší váleček bílý a tenší váleček modrý. Barvy zvolíme samozřejmě podle záměru dortu, motat můžeme i více barev než dvě, třeba na dřevo většinou motám dva odstíny hnědé, žlutou i oranžovou. Válečky dáme k sobě a kroucením je smotáme tak, jak bývají kroucené provázky. Takový váleček trochu rukami vyválíme na delší provázek a znovu konce zkroutíme, aby byla mramorová barvička kolem základní barvy pěkně obtočená.

Pak provázek přepůlíme, nebo složíme na třetiny a opět šouláme na delší provázek a zkroutíme, aby se barvy pěkně obtočily dokola. Takto postupujeme pořád dokola až dosáhneme požadované jemnosti mramorování. Čím déle opakujeme, tím jemnější vzorek dosáhneme. Pozor na riziko, že se nám barvy skoro spojí a žádné mramorování pak nebude ani vidět. Je dobré „v nejlepším přestat“.

Nakonec z provázku smotáme na vále šneka, podsypeme škrobem a válečkem šneka vyválíme na placku, se kterou budeme potahovat dort.

dsc_0894_mr01cw dsc_0897_mr02cw
dsc_0899_mr03cw dsc_0902_mr04cw
dsc_0904_mr05cw dsc_0906_mr06cw
dsc_0908_mr07cw dsc_0910_mr08cw
dsc_0913_mr09w dsc_0917_mr10w
dsc_0919_mr11w dsc_0925_mr12w

A trošku v jiných barvách:

dsc_0928_mr21cw dsc_0930_mr22cw
dsc_0932_mr23w dsc_0936_mr24w