
Myslím, že z fotografií i bez komentáře by byl postup zřejmý.
Připravíme si hmotu v barvách, v jakých chceme mít mramorování, má-li být hlavně bílé a jemně žíhané modrou, pak bude tlustší váleček bílý a tenší váleček modrý. Barvy zvolíme samozřejmě podle záměru dortu, motat můžeme i více barev než dvě, třeba na dřevo většinou motám dva odstíny hnědé, žlutou i oranžovou. Válečky dáme k sobě a kroucením je smotáme tak, jak bývají kroucené provázky. Takový váleček trochu rukami vyválíme na delší provázek a znovu konce zkroutíme, aby byla mramorová barvička kolem základní barvy pěkně obtočená.
Pak provázek přepůlíme, nebo složíme na třetiny a opět šouláme na delší provázek a zkroutíme, aby se barvy pěkně obtočily dokola. Takto postupujeme pořád dokola až dosáhneme požadované jemnosti mramorování. Čím déle opakujeme, tím jemnější vzorek dosáhneme. Pozor na riziko, že se nám barvy skoro spojí a žádné mramorování pak nebude ani vidět. Je dobré „v nejlepším přestat“.
Nakonec z provázku smotáme na vále šneka, podsypeme škrobem a válečkem šneka vyválíme na placku, se kterou budeme potahovat dort.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A trošku v jiných barvách:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |

















