Zahlédla jsem jednou na internetu pojednání o tom, jak snadné je uvařit domácí šunku. A v tom moje objevitelská dušička zajásala a už jsem listovala a vyhledávala další a další informace. Kde bych si při prvním článku pomyslela, že to může být ještě jednodužší!
Samozřejmě jsem našla i prapodivné návody na složité domácí laboratoře k přípravě šunky, včetně návodu jak zapojit speciální teploměr ve vodě se spínačem na plotýnce a kde nakoupit potřebné součástky. Autor byl spíše šílený kutil, než že by mu šlo o zdravou šunku…
Po nějaké chvíli jsem se proklikala k relativně normálním a věcným informacím. Tyto se zřejmě začaly rojit letos po odvysílání televizního pořadu s domácí šunkou, následovalo skoupení všech „šunkovarů“ v Čechách, které můžete najít ještě doma na půdě po babičkách včetně socialistické cenovky 71 Kčs. E-shopy operativně jednají s dodavateli o nových dodávkách na základě zvýšeného zájmu, nové kusy budou k mání prý od září v cenách jak kde od 300 do 600 Kč…
Ale kdo neváhá a gůglí, toho potřeba vlastnit další krám do kuchyně brzo klesne až vymizí. Poslední kapkou k mé okamžité akci byla tato diskuse, kde se o vaření domácí šunky dovíte opravdu vše, s přítomnými můžete probrat všemožné odchylky receptů a postupů, kdekdo z nich už kdeco kolem šunky vyzkoušel! Mým cílem se stala domácí šunka s olivami, kterou jsem objevila zde. A opravdu se mi pak povedla, podívejte:

Přejděme ale k základnímu receptu a nejjednodužšímu postupu. Na základních receptech mám nejraději tu otevřenost k vlastním pokusům a omylům, ke kreativitě, při které člověk nasbírá vlastní zkušenosti, které jsou opravdu nenahraditelné a nezapomenutelné. Zde se kreativec vyřádil – zleva česneková, papriková a vpravo s olivami:

| Suroviny: 1-1,2 kg drůbežího masa, 20-25g soli, 1 čajová lžička cukru, 100ml vody. |
Ad maso – vařím šunku nejraději z drůbežího masa, ale použít můžete i vepřové, králičí a jiné. Může být také z různých částí, šunka bude mít pokaždé jinou strukturu. Osobně používám 2/3 kuřecích prsou a 1/3 krůtích stehen nebo prsou. Krůtí maso má oproti kuřecímu jedinou nevýhodu – je blanitější, je nutné blány odstranit pro jemnější strukturu šunky. Kuřecí je v šunce světlejší a krůtí tmavší, takže kombinace mas na řezu tvoří mozaiku.
Ad sůl – pro domácí nakládání masa je v maloobchodní síti k dispozici tzv. rychlosůl – sůl Praganda (především v drogeriích). Obsahuje kamennou sůl, cukr, dextrozu, škrobový sirup a hlavně dusitan sodný, který zajistí svěží růžovou barvičku šunky. Je to ale chemie, kterou v potravinách nevyhledáváme a osobně když už vařím domácí, pak pokud možno bez zbytečné chemie. A pokud jde jen o barvu, pak je to chemie zbytečná. O trvanlivosti nemluvím, protože domácí šunka moc trvanlivá není, je tak dobrá, že ji sníte téměř na posezení! Mimochodem barvu šunky s obyčejnou solí můžete vylepšit i přírodně třeba přidáním šťávy z červené řepy do láku. Šunka s rychlosolí je ta na titulní fotografii a ta olivová. S obyčejnou solí je třeba ta papriková a česneková na poslední fotografii.
Ad voda a další doplňující suroviny – namísto vody můžete použít vodu z oliv, vodu z okurek, vlastní složení nálevu, doplnit kořením, například paprikou, bylinkami, pažitkou, velice převelice oblíbený máme česnek! (Nejlépe český, na 1kg masa 20g česneku a budete se olizovat až za ušima!)
Pomůcky: tlačenkové střevo průměr 6-10cm, provázek, úzká pevná sklenička k hutnění masa, velký hrnec nebo pekáč k vaření, dále se hodí ruční šlehač s hnětacími háky – nemusí být, můžeme míchat rukou, nebo v domácí pekárně, dále se hodí šunkovar, ten ale nemusí být už vůbec, teploměr k zavařování – také být nemusí, hodí se především k vaření na plotně, při vaření v troubě se bez něj obejdete.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
| Postup: Maso očistíme od tuku a odblaníme a nakrájíme na kousky (kostky, nudličky, tenší, tlustší, třeba pokaždé jinak a šunka bude pokaždé jiná). Ve vodě rozpustíme sůl a cukr, případně si připravíme vlastní nálev. Nálevem zalijeme maso a pečlivě zamícháme. Pokud chceme doplňovat křehké suroviny, jako například olivy, přidáváme je až při plnění do nádoby, aby se nerozbily. Někdo nechá hnětat v domácí pekárně 20 minut, někdo zamíchá rukou, já ho obvykle hnětám 5 minut ručním šlehačem s hnětacími háky. Nemusím pak mýt pekárnu, nemám žádné nádobí navíc k mytí, pouze ty háky, což je drobnost. Promícháno mám opravdu důkladně. Maso při hnětení poruší svoji strukturu, podobně jako naklepané řízky a vlivem láku se pak lépe v šunce spojí. Někdo doporučuje během dvoudenního ležení ještě promíchávat, ale není to nutné, můžeme rovnou plnit. |
Plníme šunkovar: Vložte do nádoby mikrotenový sáček a do sáčku vkládejte po vrstvách připravené maso, každou vrstvu řádně stlačte, aby byl vyplněn celý prostor nádoby. Sáček uzavřete a zavřete nádobu.
Plníme tlačenkové střevo: Provázkem zavážeme konec tlačenkového „rukávu“, ohrneme druhý konec a vkládáme po částech maso. Pokaždé dobře stlačíme, můžeme si pomáhat úzkou skleničkou. Cílem je nenechat v mase vzduchové mezery. Nakonec tlačenkové střevo dobře zavážeme provázkem, aby štangle byla pevná, zhutněná a bez bublin.
Plníme PET láhev a pak vaříme v pomalém hrnci: Postup je vlastně pořád stejný, jen si přípravíme PET láhev, které uřízneme hrdlo, vložíme do ní mikrotenový sáček, plníme a zavážeme. PET láhev můžeme použít pouze pokud šunku vaříme v pomalém hrnci.
| Takto připravené maso necháme 2 dny odležet v chladničce, nesmí nám zmrznout. Po dvou dnech dáme maso vařit na dobu přibližně 2 hodiny do hrnce s vodou a teplotou nepřesahující teplotu 80°C. Teplotu nám pohlídá zavařovací teploměr, je nutné však teplotu průběžně kontrolovat. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vaříme v troubě: pokud máme hrnec a poklici bez plastových úchytů a nemáme teploměr, můžeme využít troubu. Osvědčila se mi skleněná poklice, přes kterou je možné opticky sledovat projevy varu, nebo spíše tvorbu bublinek u dna, které naznačují, že se teplota k varu blíží. Pokud ji nemáte, vařte klidně bez poklice. Na své troubě si tento okamžik vysledujte sami, hned a snadno při prvním vaření šunky. U mojí trouby je ta správná teplota k vaření šunky, když na termostatu trouby nastavím 130 nebo 140 stupňů Celsia. Voda nevaří, sotva sem tam vyletí malá bublinka a v takové lázni se šunce opravdu líbí. Vaříme 2 hodiny, pokud máme 1-1,2kg masa.
Doba vaření: Obvykle pro tento základní recept a množství odpovídá doba 2 hodiny. Nevařte ji déle, delší vaření způsobí šunku sušší. Někde se uvádí na 1kg masa 1 hodina, některé zdroje uvádějí pro 100g masa 10 minut, takže 1,2kg masa stále vychází na 120 minut, čili 2 hodiny. Budete-li mít šunku větší, vařte déle, menší můžete vařit kratší dobu. Na minutách až tak přesně nefrčí! Naše oblíbená šunka o velikosti 800g syrového masa se vařila vždy cca 1 a 1/4 hodiny od okamžiku dosažení té správné teploty.
Naše oblíbená česneková z 800g masa s obyčejnou solí:

Vaření v pomalém hrnci: Naplněnou PET láhev můžeme dát naležato, zalijeme teplou vodou a „pomalíme“ na LOW po dobu 5 hodin. Bohatě to stačí, pozor, delší pomalení nám šunku může příliš vysušit.
Co dál? Po uvaření šunku vyjmeme z vody, kde se vařila, můžeme ji ochladit studenou vodou, nebo při pokojové teplotě a pak ji uložíme do lednice. Krájíme vychlazenou a dál už zřejmě radit nemusím… Dobrou chuť!
Co trvanlivost? Hmm… V tomto ohledu šunku opravdu nemám otestovanou, nikdy nevydržela déle než do druhého dne. Pokud se mezi Vámi najde gurmánský barbar, který nechá šunku v lednici ničit časem, podejte hlášení!










64 komentářů to 'Naše domácí šunky'
20. 6. 2014
Ahojík, děkuji za perfektní popis 🙂 Zkusila sem šunčičku do střívka a perfektní hned na poprvé se mi povedla! Udelala jsem teda jen z půl kila a bylo to málo 🙂
26. 7. 2014
Ahojky. Us asi tri mnesice hledam dobry recept na domaci sunku a konecne sem ho nasel. Moc dekuji, jen mne mrzi ze sem tenhle clanek nenasel drive. Zhanel sem Sunkovac a jak moje maminka rika tak sem jen blbej vhlap. A tak sem sel hned do prvniho opchodu a tam ho koupil za 1300KC 🙁 No co nadelam Chybama se clovjek uci. Ale opravdu Sunka byla vinikajici Jeste jednou moc dekuji 🙂
16. 9. 2014
Moc děkuji zakladatelce za úžasné recepty a to slané i sladké :-), dnes jsem objevila tyto stránky a nemůžu se nabazit. Drůbeží šunku určitě brzo vyzkouší a co se týka vepřové tak mohu doporučit recept, který jsem si „vymazlila“ ja. Kupuji veprovou kytu nebo oříšek, vždy tak, aby masa bylo cca 1,5 kg. Maso osolíme ze všech stran, vezmu cesnek, stroužky obalem v soli a na strkat je do masa, tim bude maso prosolene i uvnitř. Maso nechám naložené v lednici dva dny. Pak dam to pekace, na maso pokladu lepší platkovou slaninu. A závěr pecu v troubě na 130 stupňů cca 6-8 hodin. Maso vyjmu, nechám vychladnout ( nikde nekrájet teple, rozpadá se) no a pak uz dobrou chuť…:-))) maso lze krájet na slabé platecky jako šunky nebo je vynikající k bramborové kaši…
16. 10. 2014
Doma děláme šunku z králíka. Je výborná. Akorát (jak někdo píše výše) někdy z ní voda vyteče a někdy ne. Určitě je to postupem, ale nemohu na to přijít čím. Jinak drží pohromadě a dá se krájet. Zrovna jíme paprikovou s česnekem (klobásová příchuť).
Ať se daří i Vám!!!
23. 10. 2014
Jsem moc ráda ,že jsem našla tuto stránku chtěla jsem si koupit šunkovar ,ale po přečtení jsem se rozhodla vyzkoušet tento recept.Až to vyzkouším napíšu dojmy rodinné rady 🙂 .
6. 11. 2014
Muzu uvarit sunku z krkovicky? Dekuji za odpoved
2. 1. 2015
Šunka podle recptu super!!Ale, no jsem docela v šoku jak někteří nemají potuchy o chemii a vykřikují tu něco o příšerně nebezpečných dusitanech v Pragandě jako např.Mates.On ten dusitan tam má význam a pokud ho doma v rozumné míře použijeme tak nijak zásadně neuškodí a pořád budeme mít relativně zdravou šunku bez dalších zbytečností. Já mám taky malé děti a taky mám radši domácí tvorbu kvůli množství chemie v kupovaném. Ale zrovna já bych dětem šunku bez Pragandy jen se solí rozhodně nedala. V té zatracované pragandě je asi jen 3-5g dusitanu na 1kg, zbytek je sůl. Takže dávám půl soli a půl pragandy. Praganda má totiž zásadní význam protože omezuje tvorbu spor Clostridium botulinum!!!!, které způsobují botulismus, který může vést až k smrti, za další taky konzervuje a stabilizuje tuky v mase, to že je šunka růžová je už jen takové malé plus.
11. 1. 2015
šunka z krkovičky je dobrá ale očištění trvá dlouho.
teť zrovna dělam šunku z kuřecích prsou z č.paprikou
12. 1. 2015
šunkovar tu šunku udělá líp….mate to samou vzduchovou bublinu.pa
16. 1. 2015
V šunkovaru nám šunka prostě pak lépe drží pohromadě. Když jí děláme v salámovém střívku, a stáhneme sebesilněji, je to horší. Na chuť to nemá vliv, jen to pak není tak hezké na pohled.
http://www.zabijacky.cz/news/domaci-sunka-v-sunkovaru/ . Místo cukru pak dáváme med, přijde nám to takové jemnější
27. 6. 2015
Děkuji za inspiraci. Právě jsme pořídili formu z webu http://www.formanasunku.cz Máme šunkovar jednopružinový. Výsledek se nedá srovnávat. Jsem ráda, že jsme formu koupili.
25. 9. 2015
Připojuji se ke k diskuzím na téma šunka-děláme ji opravdu hodně dlouho a vždy se povede i bez rychlosoli,jen není růžová,ale zato víme co jíme.Než jsem jednou sundala šunkovač ze špajzu z těch nejvyšších pater,zkusila jsem ji udělat v lahvi od minerálky a také se povedla a ještě když jsem hotovou jen roztřihla,bylo to úplně bez práce.Děláme vždy alespoň 2druhy-a pak …..přeji podobné výsledky vam všem.DOBROU CHUŤ
15. 11. 2015
Dobrý den, osobně vařím šunku už tři roky. Protože jí vždycky připravuji tak 2,5 až 3 kila, hledal jsem způsob jak nahradit šunkovar. Jistě sami uznáte že tři šunkovary jsou už větší investice. Rukáv na tlačenku mi při silném pěchování praskal.
Podle vlastního nápadu používám plechovky od psího žrádla. Jsou správně velké a vejdou se mi do hrnce při vaření tři vedle sebe. Pak už stačí klidně i tenký mikrotenový sáček a připravené maso do něj pěchuju pěstí. Vroubky na plechovce sice trošku ztěžují vytažení hotové šunky, ale zatím mi sáček při vytahování ven nikdy neprasknul. Nakládací sůl neuznávám. Chci mít potraviny čisté od chemie. Taky se mi nedrží v hotové šunce zbytečná voda. Nechci žádnou 40% nebo 50% jako někde v hypermarketu. S klidným svědomím kusy určené na pozdější konzumací zavakuuji a dám do mrazáku. Při pomalém rozmrazování neztrácí nic na své kvalitě. Toto je pár tipů které vám pomůžou k úplnému nahrazení kupovaných uzenin za vlastní kvalitní výrobek. Závěrem přeju všem dobrou chuť. 🙂
4. 5. 2017
DObrý den, zapomeňte na experimenty s tlačenkovými střevy a podobně, je to pak samá bublina, nedrží to pohromadě a co si budeme povídat, vypadá to strašně. Když se vaří šunka, musí být stlačená. Šunkovary z https://www.domaci-sunkovar.cz/ mají opravdu velký tlak a šunky jsou perfektní. Uvědomte si, že to není jako tlačenka, u které je lepícího pojiva mraky. Zkuste a uvidíte.