![dsc_7174_41transfer_350w dsc_7174_41transfer_350w](http://www.urybicky.cz/wp-content/uploads/2011/02/dsc_7174_41transfer_350w.jpg)
Jak vidíte na fotce, i mazákovi může čokoláda s transferem prasknout… Jak ale vůbec začít?
1. 1. Fólii položte vzorkem nahoru na pečící papír položený na přenosné podložce (třeba plastová podložka na modelování, nebo na plechu) Na jednu folii si ve vodní lázni rozpustťe minimálně 200g polevy, raději více, nejlépe té v pecičkách, ale může být i čokoláda s vysokým obsahem kaka, třeba 40-50%. Poleva nesmí vařit a jakmile je hladce rozpuštěná, vyjměte ji z lázně a nechte chladnout, občas zamícháme a jakmile je jen trochu teplá (zkusíme prstem), nalijeme ji na folii. Dlouhým rovným nožem nebo peletkou opatrně rozetřete po celé ploše rovnoměrnou vrstvu. Příliš horká poleva může vzorek rozmazávat při roztírání. |
2. 2. Fólii s čokoládou necháme ztuhnout v ledničce. Pro zdárný přesun do lednice je podložka opravdu významná pomůcka. Po zatuhnutí folii otočíme a položíme zpět na papír. |
3. 3. Folii z čokolády opatrně sloupneme, vzorek zůstane na čokoládě a folie zůstane skoro čistá. Pracujeme opatrně, protože při tuhnutí se nám plát čokolády pravděpodobně prohnul. |
4. 4. Do hrnce s vodou vložíme delší nože a vodu ohříváme těsně pod bod varu. Podložku s čokoládou si dáme do blízkosti hrnce, abychm měli nože při ruce. Připravíme si i utěrku, nože potřebujeme mít s horkou čepelí, ale suché! |
5. 5. Horkým suchým nožem „krájíme“ požadované tvary. Spíše než krájení, využívejte teploty nože, který při lehoučkém tlaku projede čokoládou jako přes máslo. Netlačte moc, ať čokoláda nepraskne a neváhejte používat pravítko. |
6. 6. Takové rýhy dokáže udělat do čokolády horký nůž i bez tlaku na čepel. |
7. 7. Ze širokých pruhů pak rovným nožem krájíme úzké proužky. Nebo podle potřeby jakékoli jiné tvary. |
8. 8. Proužkami pak zdobíme boky dortu, lepíme je na tenkou vrstvičku šlehačky. |
9. 9. Naprosto stejný postup se použije na plastickou fólii. |
10. 10. Svatební dorty s plastickou čokoládou. |
11. 11. Efektní variantou je dvoubarevná plastická čokoláda, kdy nejprve gumovou stěrkou zatřeme do rýh tmavou čokoládu a pak přelijeme bílou. |
12. 12. Po sloupnutí je čokoláda plastická a dvoubarevná. |
25 komentářů to 'Jak na čokotransfer a plastické fólie'
4. 4. 2011
Moc děkuji za návod, určitě to vyzkouším. Renáta
30. 4. 2011
Zdravím. Chtěla bych se zeptat kde bych mohla sehnat ty folie? Hrozně se mi líbí ta plastická, viděla jsem že hodna na fotkách to je i na marcipánu ty vzory jsou to ty stejné? 🙂
30. 4. 2011
Mohou to být ty stejné vzory, Adélo. Mimo jiné se dají koupit i zde: http://obchod.urybicky.cz/products-page/zdobeni/plastick-dekory/
30. 4. 2011
Jéé. Děkuji moc. Já hledala na té stránce ale nenašla. Máte tam spoustu zajímavých věci.
17. 6. 2011
Dobrý den, chtěla jsem se zaptat, jestli ta strukturovací folie je na více použití nebo jen na jedno jako transferová folie? Děkuji Nagyová
17. 6. 2011
Ta strukturní folie je na více použití. Je ta transferfolie se vzorečkem je na jedno použití, protže vzorek se pak z folie sloupne s čokoládou. Kdežto ta plastická folie má pořád svůj plastický tvar. Je pravda, že je to jen tenká pevná folie náchylná spíše na polámání při manipulaci a mytí.
2. 3. 2012
Chtěla bych vědět která konkrétní čokoláda se na to hodí. Četla jsem že musí být kvalitní ale taky bez vysokého obsahu tuku. Narazila jsem na pecičky čokolády sublime ale vyjde to docela draho. Je nějaká jiná variant třeba v menším balení? Kilo čokolády neupotřebím. Jinak ve vašem podání to vypadá velmi jednoduše jsem zvědavá na sebe 🙂 Děkuji Lenka
2. 3. 2012
Lenko, „pecičky čokolády sublime ale vyjde to docela draho“… ano, kvalitní čokoláda levná není. To si musíte vybrat, jestli kvalitní, nebo nějaká. Liší se obsahem tuku, zejména toho přidaného, nekakaového. 4ím víc tuku, tím méně je to „čokoláda“ a nazývá se pak „poleva“. Pokud nechcete kupovat kilové balení, ale hledáte relativně kvalitní malé balení, pak doporučuju koupit tabulkovou čokoládu s obsahem 50% kakaa a více. Těch 50% je na tento účel vcelku dostatečných a při rozpouštění už pak nic nepřidávat, žádný tuk ani nic jiného. Svého času mívali 50%-ní tabulky se značkou Stilla 200g, v Kauflandu a cena byla do 20 korun. Za poslední dva roky však cena kakaa stoupla o několik desítek procent, takže se nedivte, že je čokoláda drahá záležitost. Tabulky s označením „Čokoláda na vaření“ nekupujte, mají tuku hodně, jsou vhodné tak na pocákání vánočního cukroví a ne příliš na čokoládová kouzla na dort. (Tady mne však ti zkušení mohou vzít za slovo – ano, záleží jak na co 🙂 )
A jinak „pecičky čokolády sublime“ je tak obecný pojem, že opravdu nevím, jak kvalitní ty pecičky jsou. Značku sublime nepoužívám a rozhodující je opravdu ten obsah tuku, případně kakaa, ne forma, jestli jsou to pecičky nebo tabulky.
30. 3. 2012
Děkuji za postup, vypadá to jednoduše, ale je mi jasné, že skutečnost bude zcela jiná:)
Čokoládu Stilla kupuji stále, stojí asi 24 Kč. Nebo v Lidlu mají 200g čokoládu s 52% kakaa, také kolem 25 Kč.
30. 3. 2012
Vypadá to jednoduše a i kdyby to pro někoho úplně jednoduché nebylo, není to opravdu žádná přehnaná složitost, spíš jde trochu o zručnost a taky cvik, padesátá trubička byla pro mne oproti první naprosto v pohodě… A ta čokoláda z Lidlu s 52% je taky velmi dobrá a vhodná, tu taky doporučuji. Už jsem ji také zkoušela.
30. 11. 2012
Chtěla bych se zeptat jestli do tý čokolády dát nějakej stuženej tuk
děkuji předem za odpověď
4. 12. 2012
Doporučuji použít polevu v pecičkách, nebo velmi kvalitní čokoládu a žádný tuk nepřidávat. Poleva s vysokým obsahem tuku je nevhodná – v lednici sice ztuhne, ale při pokojové teplotě bude měkká a dílo se Vám pak může bortit – zejména pak v létě.
30. 5. 2013
Chtěla bych se zeptat, kde se dá sehnat bílá čokoláda na kouzla s těmito foliemi. Myslím běžně v obchodě, tabulková. Tmavou kupuji tu z Lidlu 52%, ale bílou jsem nesehnala. Děkuji moc za odpověď
22. 9. 2013
Dobrý, chcela by som sa opýtať tie fólie sú jednorázové? Ďakujem
2. 2. 2014
Dobrý den,
mohu mít dotaz na čerstvé ovoce na dortu. Zaléváte ho něčím, nebo jenom volně položíte? Nebo ho třeba něčím zakonzervujete? Moc se mi líbí ten s bílou čokoládou a s jahodami. Chtěla bych ho vyzkoušet, ale nevím jak docílit toho aby ovoce nahoře bylo hezké a nevypadalo třeba povadle….
Děkuji moc za rady a přeji mnoho dalších takových krásných dortů, které vystavujete :-).
2. 2. 2014
Jen volně položím, ovoce musím být naprosto čerstvé, pak nevypadá povadle. Takže jahodové dorty opravdu nedělám v zimě, kdy není dobrá nabídka. Pak používám ovoce, které tolik nevadne. Někdo ovoce potírá želatinou a různými gely, to z toho důvodu, aby se lesklo. A aby na řezu ovoce nehnědlo, třeba jablka.
16. 2. 2014
Markéto, ovoce nepotírám ničím a jahody používám pouze v sezonu, kdy si na dort mohu vybrat opravdu krásné a zdravé kousky. M.
16. 3. 2014
Tak nevím kde jsem udělala chybu, ale použila jsem úplně stejný postup a vzorek se mi otiskl jen na pár místech. Nevíte někdo proč???
8. 5. 2014
Katko, někde byl buď postup nějak jinak, nebo byla folie s potiskem nekvalitní.
1. 7. 2014
Dobry den
koupila jsem si v cukrarskem obchode obtiskavaci folii a ze pry na fondan atd se obtiskne lehce..nevim proc ale nechce se to obtisknout.prosim o radu co s tim.
Dekuji
19. 8. 2014
Tento postup je moc hezky popsaný, zkusila jsem jednou a povedlo se, ale neměla jsem celý dort obvázaný stužkou a při přenosu pár čokoládových destiček odpadlo. Nicméně mám jiný dotaz. Zkoušela jsem to několikrát,ale jen jednou to vyšlo tak, jak jsem chtěla. Potřít vršek dortu čokoládou a folii přímo na dort položit a dát do ledničky. Po ztuhnutí se folie sloupne, ale jelikož povrch není tak plochý a tvrdý jako pracovní plocha, neobtiskne se kompletně anebo vzniknou vzduchové bubliny. Zkoušel jste někdy něco podobného jako já?
8. 9. 2014
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli je na práci s transfer folií vhodná tato poleva Master Martini bílé čokoládové diamanty 32,5% nebo tato Master Martini bílá poleva
děkuji moc za odpověď
20. 12. 2014
Dobry den,
skusala som pracovat s transkef foliou a po vybrati z chladnicky a odobrati folie mi niekedy nezisiel dole cely natlaeny obrazok, teda nieco zostalo stale na tej folii, niekedy mi to nezislo vobec, neviete kde moze byt chyba?
dakujem
28. 8. 2015
Dobrý den, Rybičky. Máte krásné dorty. Mám dotaz. Můžu si proužky čokotransferu udělat týden před sestavením dortu? Nestane se s nimi nic? Pokud ano, jak a kde je mám uchovávat. Děkuji.Elena
20. 11. 2016
Dobrý den, velmi se mi líbí fólie, kterou používáte v tomto návodu výše. Je možné ji u Vás ještě koupit? Případně chci požádat, zda byste mi mohla napsat její název. Děkuji moc.