dsc_7174_41transfer_350w

Jak vidíte na fotce, i mazákovi může čokoláda s transferem prasknout… Jak ale vůbec začít?

1. dsc_7165_11nafolii_350w1. Fólii položte vzorkem nahoru na pečící papír položený na přenosné podložce (třeba plastová podložka na modelování, nebo na plechu) Na jednu folii si ve vodní lázni rozpustťe minimálně 200g polevy, raději více, nejlépe té v pecičkách, ale může být i čokoláda s vysokým obsahem kaka, třeba 40-50%. Poleva nesmí vařit a jakmile je hladce rozpuštěná, vyjměte ji z lázně a nechte chladnout, občas zamícháme a jakmile je jen trochu teplá (zkusíme prstem), nalijeme ji na folii. Dlouhým rovným nožem nebo peletkou opatrně rozetřete po celé ploše rovnoměrnou vrstvu. Příliš horká poleva může vzorek rozmazávat při roztírání. 2. dsc_7166_12folie_otocena_350w2. Fólii s čokoládou necháme ztuhnout v ledničce. Pro zdárný přesun do lednice je podložka opravdu významná pomůcka. Po zatuhnutí folii otočíme a položíme zpět na papír.
3. dsc_7168_21sloupnuti_350w3. Folii z čokolády opatrně sloupneme, vzorek zůstane na čokoládě a folie zůstane skoro čistá. Pracujeme opatrně, protože při tuhnutí se nám plát čokolády pravděpodobně prohnul. 4. dsc_7170_22noze_350w4. Do hrnce s vodou vložíme delší nože a vodu ohříváme těsně pod bod varu. Podložku s čokoládou si dáme do blízkosti hrnce, abychm měli nože při ruce. Připravíme si i utěrku, nože potřebujeme mít s horkou čepelí, ale suché!
5. dsc_7176_31rezani-pruhu_350w5. Horkým suchým nožem “krájíme” požadované tvary. Spíše než krájení, využívejte teploty nože, který při lehoučkém tlaku projede čokoládou jako přes máslo. Netlačte moc, ať čokoláda nepraskne a neváhejte používat pravítko. 6. dsc_7179_32ryha_350w6. Takové rýhy dokáže udělat do čokolády horký nůž i bez tlaku na čepel.
7.dsc_7174_41transfer_350w7. Ze širokých pruhů pak rovným nožem krájíme úzké proužky. Nebo podle potřeby jakékoli jiné tvary. 8.dsc_7194_42_162_citron_350w8. Proužkami pak zdobíme boky dortu, lepíme je na tenkou vrstvičku šlehačky.
9. dsc_2741_51arabes_350w9. Naprosto stejný postup se použije na plastickou fólii. 10.dsc_2903_52_108_svatebni_aranzma_350w10. Svatební dorty s plastickou čokoládou.
11.dsc_9018_75_coko_350_w11. Efektní variantou je dvoubarevná plastická čokoláda, kdy nejprve gumovou stěrkou zatřeme do rýh tmavou čokoládu a pak přelijeme bílou. 12.dsc_9029_750_pistaciovy_tomovi_fin_350_w12. Po sloupnutí je čokoláda plastická a dvoubarevná.