Pro inspiraci… Zmizel jak přízrak, když jsem to fotila, strávníci mi málem stáli za zády se lžičkami… Řekla bych, že v naší rodině panuje mnoholetý šlehačkový absťák, jinak si to nedovedu vysvětlit…

Pařížský dort
Korpus do formy 24cm:
- 4 vejce
- 80g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 kopcovitě naplněné polévkové lžíce kakaa
- ke kakau dovážit polohrubou mouku na 80g
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup:
Ručním el. šlehačem vyšleháme vejce s cukrem na pěnu. Pořádně, objem se více než zdvojnásobí a může to trvat cca 3-4 minuty. Přidáme olej a přešleháme. V míse, ve které jsme vážili kakao a mouku přidáme prášek do pečiva a důkladně lžičkou promícháme – jak kakao, tak i prášek do pečiva by měl být v mouce rovnoměrne rozptýlen. Tuto suchou směs vsypeme do vaječné pěny, vyšleháme v řídké těsto – důkladně, můžeme si pomoci i zamícháním stěrkou, mouka má tendenci klesnout ke dnu. Těsto hned vlijeme do připravené formy a vlžíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečeme 20-25 minut. Propečení zkoušíme párátkem nebo špejlí. Těsto je tmavé, pozor, ať jej nespálíte.
Zavírací dortovou formu připravíme tak, ze zavírací obručí skřípneme pečící papír ke dnu formy. Boky vymazávat nemusíme, podrží nám tvar korpusu. Před otvíráním obruče boky pouze objedeme nožem.
Tento korpus vznikl omylem, když jsem zapomněla oddělit bílky a tak jsem tak nějak intuitivně spojila dva recepty. Použila jsem ho u půldortu pro Kubíčka i u oranžového s růžemi.
Krém a dokončení:
- 2 x Rama Cremefine ke šlehání
- kakao podle chuti a vkusu a požadavku na sytost barvy
- moučkový cukr podle chuti
Vychlazenou šlehačku dáme do šlehací mísy, přidáme cukr a kakao a vyšleháme kakaovou šlehačku, kterou rozprostřeme na korpus. Doporučuji dort předtím opět vsadit do dortové obruče na pečení, určí šlehačce tvar. Povrch pečlivě vyrovnáme špachtlí. Dáme důkladně vychladit a teprve potom dokončíme přelitím oblíbenou polevou a ozdobíme.
Bonus pro náročné:
Našla jsem Vám podrobný popis, jak se vyrábí pařížská šlehačka ze smetany od kraviček. Tak kdyby jste toužili po ještě větší kalorické bombě, najdete ji zde.
Dobrou chuť!

Pařížský dort
32 komentářů to 'Pařížský rychlezmiz-dort – kakaový korpus'
4. 3. 2009
Nádherně udělaný blog krásně se dá všechno najít.Ještě jsme se s tak přehledně udělanými recpty a fotkami nesetkala.
7. 3. 2009
Ivo, děkuji za pochvalu, snad mi ten elán vydrží 😀
19. 9. 2009
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda korpus rozkrojíte a šlehačku natřete dovnitř nebo natřete na celý korpus a nahoru polijete čokoládou, předem moc děkuji za odpověď. chystám se babičce upéct dort podle vašeho receptu. můžu použít na čokoládovou polevu velikonoční zajíčky ještě z velikonoc mi jich od kluků zbylo hodně, prosím mám ji asi rozpustit v tuku a ve vodní lázní, že??? Děkuji za odpověď a přeju krásný víkend.IVETA
20. 9. 2009
Iveto, pokud peču korpus ze 4 vajec, pak ho už nerozkrajuju. Někdy upeču korpus ze 6 vajec a pak ho rozřežu a jsou z něho dva dorty. Šlehačkovou náplň pak navrším na korpus zavřený zpět do rozevírací dortové formy (mám na tento účel ale speciální plastový ráfek), aby dort držel tvar, než šlehačková náplň ztuhne v lednici. Polevu pak leju na vychladlou šlehačkovou náplň.
Na polevu bych velikonoční zajíčky nepoužila, bývají spíše z nekvalitní čokolády. Použijte raději čokoládu na vaření roztopenou ve vodní lázni. Můžete do ní přidat trošku ztuženého tuku, tak lžíci dvě, podle konzistence. Nebo se prodávají polevy, např. zn. Carla, ty se rozpustí přímo v sáčku ve vodní lázni, ale bývají menšího objemu.
3. 10. 2009
je tu někde recept na čokoládový dort?????????????????????úůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůplně stejný jako te první???????????? aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaau
3. 10. 2009
Kubo, recept je pod fotkou, nevěříš, že je to on? Ten dole je stejný, jen jinak nazdobený.
9. 10. 2009
Mila Rybicko, mate nadherne stranky a paradni dortiky, ocividne s laskou pecene a o tom to je:) Jsem cukrarsky zacatecnik, tak se chci zeptat: nenapacha ta horka cokopoleva nejake skody po naliti na nadychanou slehackovou vrstvu? Nezacne ta slehacka klesat nebo tát? Zatim jsem lila cokoladu jen primo na testo (typu muffinu apod.), tak si tohle neumim predstavit. Predem moc diky za odpoved.
9. 10. 2009
yannko, musite mit tu slehacku poradne vychlazenou, klidne 2 hodiny i vice v lednici, vetsinou ho polivam rano a celou noc predtim ho chladim. Do odpoledni siesty a kaficka pak zatuhne i cokolada.
A taky nikdy nepolevam jen slehacku – pouzivam rostlinnou, ta lepe drzi a jeste do ni davam ztuzovac s prichuti – na parizsky dort posledni dobou uz slehacku dopredu nesvaruju, ale pouziju cokoladovy ztuzovac.
9. 10. 2009
Moc moc dekuju za rychlou odpoved a vsechny tipy, vyzkousim!
22. 10. 2009
Ahojky ,máš úžasné stránky a jsi strašně šikovná .
Nedalo mi to ,pařížskou šlehačku jsem dělala z čokolády ny vaření a šlehačky ,je to ještě o něco větčí kalorická bomba ,ale moc dobrá
14. 11. 2010
Ahoj! TEnto dort vypadá kouzelně. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli se špatně krájí. Přece jenom navrchu je šlehačka, a pokud jeto polité čokoládou, tak se proboří do šlečky, ne?
Bojím se, aby to nakonec nedadlo katastrofálně 🙂
14. 11. 2010
Evo, jako polevu můžeš použít jakýkoli recept, třeba co máš vyzkoušené, že se krájí dobře – jeden takový najdeš tady: http://www.urybicky.cz/2010/05/pravy-parizsky-dort-podle-zdenky-s-krajeci-polevou/
7. 12. 2011
Dort vypadá nádherně! Můžu se jen zeptat ohledně zdobení – když oddělím do sáčku část krému na zdobení, nechám ztuhnout korpus se zbylým krémem, poliju čokoládou, nechám ztuhnout, co mi mezitím udělá ta zdobící část?
9. 12. 2011
No ta číst v sáčku mezitím taky ztuhne, takže ke zdobení nebude vhodná. Raději bych si na zdobení oddělila část pouze našlehané šlehačky a teprve šlehačku spojila se ztužovačem na krém, nechala zatuhnout, mezitím šlehačku v sáčku ke zdobení nechala v lednici, neztuhne, dvě hodiny taky zůstane v pohodě našlehaní – v případě rostlinné šlehačky bude v pohodě našlehaná ke zdobení i na druhý den. Po vychlazení dortu, zatuhnutí a polití čokoládou bych zdobila čistou šlehačkou. Nebo bych trochu šlehačky znovu našlehala, dá se do ní třeba přidat jen kakao, k obarvení, nemusí být nutně jen bílá, ale zdobit šlehačkou se želatinovým ztužovačem není vhodné.
9. 12. 2011
Děkuji za odpověď! 🙂 takže na zdobení mám jen ušlehat šlehačku jo? Ale vydrží mi to pak do dalšího dne, když bude bez ztužovače?
9. 12. 2011
Když to bude z rostlinné šlehačky, pak vydrží našlehaná v sáčku, připravená ke zdobení klidně do druhého dne. Vydrží i na dortě jako zdobení, krásně našlehané. Když to bude z živočišné šlehačky, přidala bych do ní ztužovač Smetafix – ten není želatinový, drží nášleh jiným způsobem a šlehačka nikdy neztuhne tak, že by nešlo zdobit. Taková připravená šlehačka je určená rovnou ke zdobení, tu bych pokud možno v sáčku neuchovávala, ale ty dvě hodiny by to vydržela. Do rostlinné šlehačky se Smetafix už nepoužívá, je to zbytečné, drží dobře sama. Smetafix je v malinkém pytlíčku jako prášek do pečiva. Želatinový ztužovač je jiný, je ve větším pytlíčku jako pudink a rozmícháívá se ve vodě nebo v mléce předtím co se zašlehá do šlehačky. S ním vznikají šlehačkové krémy určené k plnění dortů. Fungují jako želatina – díky které ten šlehačkový krém zatuhne a proto se jim také říká ztužovač.
18. 1. 2012
Dobrý den, v pátek chci tento dort upéct a chci se zeptat na ten krém, mám tedy do toho dát ten stužovač?? A až to budu mít vychlazený, tak po tom mam polít tu čokoládu? Já jen aby mi to cele nespadlo
19. 1. 2012
Fidorko, znovu si čtu recept s postupem a nějak tam žádný ztužovač nemůžu najít? Ten dotaz je k tomuto článku nebo k jinému? Proč byste tam ztužovač dávala, když ho v receptu vůbec nezmiňuju, tudíž není třeba? Je třeba se držet surovin, tzn. použít opravdu šlehačku Rama Cremefine. Opravdu dobře drží a ztužovač nepotřebuje. A čokoládou polévat dobře vychlazené, to je jasné, píše se to i v postupu.
20. 1. 2012
Omlouvám se, jen jsem si četla komentáře tady dole a jedna pani tam psala o ztužovači 🙂 Tak jsem nevěděla jestli to mysli do toho kremu a nebo do šlehačky. Jsem v tom začátečník a v pátek to peču pro přítele k narozeninám. Tak to nechci pokazit.
26. 2. 2012
Dobrý den,
Myslíte, že bych tento dort mohla udělat dvoupatroví?? Že bych tu dolní část polila čokoládou a až by to pořádně ztvrdlo tak bych na to dala menší dort?? Myslíte, že by to uneslo?? Děkuji 🙂
26. 2. 2012
Myslím, že vychlazený dort to unese, pokud se bude servírovat rovnou z lednice. Pokud by ale měl stát třeba dvě hodiny na stole před oslavencem na oslavě, nebo na svatbě, nebo přepravovat při teplejším počasí, asi bych to neriskovala. Na doma jo, z lednice podívat na výtvor a rovnou kráje, to bych riskla.
26. 2. 2012
Ještě si to rozmyslim, ale děkuji za odpověd 🙂
2. 4. 2012
Rama Cremefine ke šlehání,myslíte že místo toho mohu použít obyč.šlehačku?
2. 4. 2012
Recept právě využívá vlastnosti rostlinné šlehačky – a sice, že se našlehá hezky, pevně, bez ztužovače a drží našlehaná dokud se nesní. Pokud použijete obyčejnou šlehačku, tato určitě nevydrží pevně našlehaná déle jak 2 hodiny a pro tento účel jí nepomůže ani ten ztužovač v malém pytlíčku s názvem Smetafix a podobně. Krém chcete ještě přece polévat teplou čokoládaou! V tomto dortu leda ztužit alespoň želatinovým ztužovačem od Dr.Oetkera, nebo asi raději udělat pravá pařížský krém ze svařené šlehačky s čokoládou.
18. 10. 2012
Zítra se na dort chystám a potřebovala bych poradit. Chci trochou krému nazdobit dort navrchu. Mohu zdobit vychlazeným krémem? Nespadne mi krém když ho budu tlačit přes zdobičku? Díky za radu.
18. 10. 2012
Ne, čokoládový krém na to vhodný není, jestli chcete mít zdobení hnědé, obarvěte si šlehačku kakaem.
7. 2. 2013
Chtěla jsem se zeptat, stačilo by i na Pařížšký dort použít Pařížskou šlehačku a pouze jí vyšlehat??
1. 3. 2013
Jasněže stačilo, proto to tak výrobce vymyslel. Ono by stačilo i zajít do cukrárny a dort koupit…
29. 4. 2013
Tak to zase ne, ale jsem začátečník v pečení tak se jen ptám. At mám taky druhou variantu ,když to zkazím.
27. 10. 2013
Dobrý den,
dělala jsem tento dort, ale piškot se mi zdál docela moc hutný, nevíte, kde jsem udělala chybu? Nemám tam příště dát více kypřícího prášku?
28. 1. 2014
Mohu mít dotaz? ten krém z Ramy Cremefine má být tekutý? Neměl by být hustý? Nechce mi ztuhnout či co,Děkuji za odpověď
22. 6. 2015
Dobrý den,
chystám se dort upéct ke 3. narozeninám svého syna, jen chci korpus rozříznout. V jednom z komentářů píšete, že pak pečete ze 6 vajec, ostatní suroviny také navýšíte nebo stačí skutečně jen přidat dvě vejce navíc?
Děkuji za odpověď.
Lenka