
Popravdě, nechtěla jsem použít původní název tohoto dortu, naskýtaly se varianty jako zásah čokoládou, čokoládový útok a jiné, avšak po ochutnání jsem rezignovala. Nemám ráda spojování jídla se smrtí a jinými negativními zážitky, když jídlo, zvláště čokoládový dezert je zážitek vždy pozitivní. V tomto případě dělám výjimku, samotné ochutnávání je zážitek pro chuťové pohárky, další sousta už jsou zážitky pro celý nervový systém a okamžik slíznutí posledního drobečku je tečka, po které už chuťové buňky nezvládnou nic. Ani tu kávu či jiný konkurenční dezert, byť by to byl třeba medovník. Zážitek tak dokonalý, že nemáte už pomyšlení na žádné jiné slasti… Jak někdo při ochutnávání poznamenal: „Ten píše!“

Suroviny těsto: 225 g čokolády (40-50% kakaa), 140 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky (cca 80g), 1,5 lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce kakaového prášku (cca 70g), 1 lžička vanilkového extraktu (tresti), 4 lžíce zakysané smetany (cca 130g)
Suroviny poleva: 215g smetany ke šlehání (kelímek Kunín), 350g čokolády (40-50% kakaa), balíček sekaných mandlí (nemusí být)
Osvědčenou čokoládu na tyto účely v přijatelné ceně najdete například v Kauflandu a raději jsme ji vyfotila. Je rozhodně leší než kterákoli tzv. „čokoláda na vaření“.

Postup těsto: Rozlámanou čokoládou s máslem rozpustíme ve vodní lázni, lžící nebo drátěnou metlou mícháme do hladka. Necháme mírně zchládnout. Úplně vychladlá hmota bude tužší, stačí mírně přihřát, aby byla zase řidší, lépe se nám pak zamíchá do těsta.
Celá vejce ušleháme s cukrem (alespoň 5 minut), vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec do těsta zamícháme vanilkovou tresť, vlažnou směs másla s čokoládou a zakysanou smetanu. Vznikne tužší těsto, které rozetřeme do formy o průměru 24-25 cm vyložené papírem na pečení a upečeme při 180°C 40-50 minut. Necháme vychladnout.
Vychladlý korpus opatrně vyřízneme z formy a seřízneme horní tvrdou skořápku, která na těstě vznikne při pečení. Korpus pak opatrně rozřízneme na dvě placky.

Postup krém: V menším hrnci zahřejeme smetanu. Jakmile začíná vařit ji odstavíme a nasypeme do ní nalámanou čokoládu. Mícháme drátěnou metlou až se čokoláda spojí se smetanou. Vzniklou hladkou hmotu necháme mírně vychladnout. Opět, čím je hmota teplejší, tím je řidší, takže ji použijeme jakmile má hustotu vhodnou na potírání dortu. Třetinu polevy namažeme mezi dva korpusy, třetinu na povrch a třetinu na boky. Potření dortu se vůbec neobávejte, záměrně nechávejte tahy lžící či nožem, v úhlednosti potření boků se taky nesoutěží a když nedokonalosti zasypete mandlemi, nikdo žádnou nedokonalost nepozná. Dort pak dáme ztuhnout do ledničky, ale před podáváním ho nechte ovlažit na pokojovou teplotu.

Přeju plné chuťové zážitky!
Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/cokoladove/smrt-cokoladou, http://www.cacaoweb.net/deathbychocolate.html (upraveno)


17 komentářů to 'Smrt čokoládou'
30. 7. 2011
Miluji čokoládu…a i když dorty nejím, tak to vypadá lákavě.
30. 7. 2011
Amelie, tohle je víc čokoláda než jen dort 🙂
31. 7. 2011
Vypada uzasne, link si ukladam, urcite vyskusam.
31. 7. 2011
To je nádhera!!!
4. 8. 2011
Ahoj Rybicko, diky za navstevu, taky sem chodim a slintam a obdivuji, zatim jsem nekomentovala, tak to napravuji! Mas to tu uzasne, a jsi moc sikovna, a delam si chute, co asi tak uvarim. Tohle cokoladove silenstvi vypada LUXUSNE. 😀
21. 8. 2011
Chci zažít smrt čokoládou.Miluji čokoládové dorty,ty čokoládově nejčokoládovější.Určitě vyskouším,tuto dobrotu.
24. 8. 2011
Ahoj Rybko! Čokoládovou smrt jsem zkusila a do týdne musela péct znovu. Vynikající recept, je to takový exkluzivní moučníček a přitom příprava není náročná. Jinak díky taky za tip na čokoládu, s tou kauflandovou to vyjde podstatně levněji a je opravdu dobrá.
10. 9. 2011
Marcelko,tak včera jsem se konečně dostala k pečení a upekla tento luxusní dortík,všichni si pochutnali,čokoláda s čokoládou, to je přesně podle gusta mojich chlapů :)i když to nevypadá,poměrně rychle se vše připraví, takže vy kdo váháte, vůbec se nebojte, výsledek je vynikající!!!
26. 3. 2012
Úžasné, skvělé, báječné, dokonalé!!! Tleskám a moc děkuju 🙂 Pekla jsem ho před týdnem a byl to zlatý hřeb celé oslavy. Tomu prostě říkám „čokoládový dort“. A jako ryzího amatéra mě velmi příjemně překvapil jednoduchý a nenáročný postup. Vřele doporučuji!!! 🙂
13. 7. 2012
Dobrý den, dort se mi povedl, ale poleva se mi srazila a nevím, co s ní. Chtěla jsem to zachránit ve vodní lázni, ale vůbec se to nechce spojit a navíc se mi úplně oddělila mastnota obsažená ve smetaně. Prosím o pomoc. Dort bude podáván zítra.
Děkuji moc
13. 7. 2012
Katko, ve které fázi se oddělil tuk ze smetany? Ve fázi ohřívání na začítku, nebo až ve vodní lázni? Z Vašeho popisu nevím, protč se krém srazil, napadají mne dva důvody – a sice zkažená šlehačka, nebo jste ji na začátku vařila příliš dlouho bez čokolády. Čokoláda se do ní vsype hned, jak dosáhne varu. Osobně bych s tím už neexperimentovala a udělala bych krém znovu s čerstvou šlehačkou a s čokoládou s vysokým obsahem kakaa a nízkým obsahem tuku.
25. 9. 2012
Dort jsem upekla přítelovi k narozeninám, sám si ho našel na netu :-). Moc mu chutnal, je to opravdu SMRT čokoládou!
Posílám fotku dortu: http://pampalka.blog.cz/1209/smrt-cokoladou
27. 5. 2013
Z tohoto receptu jsem nadšená, příprava není složitá a výsledek je dokonalý. Všem doporučuji a autorce děkuji za postup.
23. 9. 2013
Možná budu za blázna, ale není ta čokoláda vyrobena v POLSKU? Docela se bojím od nich něco kupovat a hlavně od této firmy… Máte s tím někdo zkušenost?
15. 5. 2014
Také jsem tento dort zkusila. Bohužel se mi těsto zdraclo.Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu? Díky Pavla
16. 7. 2015
Tento dort je opravdu vynikající!!!
8. 3. 2017
Opravdu luxusní dort, takovou parádu jsem nečekala. Všichni si ho moc chválili, děkuji za recept 🙂