Na dnešek jsme připravovala dort extra speciální – pro nejmladšího syna Kubíčka ke třetím narozeninám:
Dort měl přes 2,4kg, kakaový a ořechový korpus celkem z cca 8-9 vajec, plněno jahodama a krémem s příchutí vaječný likér. Velikost krtka byla cca 40cm. Potaženo pravým mandlovým marcipánem 1:3 (kvalita marcipánu udávaná poměrem mandle:cukr).
A takto jsme několikrát dokola zapalovali svíčky a sfoukávali – nastřídačku všichni bráškové:
A samozřejmě, že byl dnešek dnem splněných přání – to nejzásadnější co Kubíček od narozenin očekával byl bagr a Kuky:
11 komentářů to 'Dort krteček pro Kubíčka'
24. 1. 2011
Rybičko, ten je nádherný!! A je i veliký, to muselo být radosti! 🙂
25. 1. 2011
3 roky … toto letí 🙂 gratulujem!!
25. 1. 2011
No ten krtek je nádherný.Kdybych ho tak uměla udělat pro svého vnoučka.
26. 1. 2011
přejeme dodatečně vše nejlepší 😀 !!..nás čeká oslava teď v neděli!!je neskutečné jak ten čas moooc rychle letí…. :-)) a zdravíme zbytek rodinky!pa
21. 5. 2011
Nádherný dort…a ta radost!!!
29. 5. 2011
Dort je nádherný, chtěla bych vyrobit podobný k 2. narozeninám syna. Nejvíc mě nadchlo to, že marcipán je takový matný a né lesklý jak na všech ostatních.
Chtěla bych vás proto poprosit o recept a nebo alespoň radu jak takového krásného matného marcipánu dosáhnout.
Děkuji moc Jitka Kocurová tulitecko@seznam.cz
30. 5. 2011
Jitko, na tomto dortě je pravý marcipán z mandlí (obsah 1:3, tj 25% mandlí). Při vyšším obsahu mandlí je marcipán mastnější a lesklejší. Dále se pak na dorty používám falešný mléčný marcipán, který se vyrábí doma a u něj záleží na receptu a obsahu tuku/oleje. Marcipán je použit tento: http://obchod.urybicky.cz/products-page/suroviny/marcipan-pravy-13-bal-1kg/ a falešný mléčný marcipán na jiné dorty dělávám podle tohoto receptu: http://www.urybicky.cz/2009/05/marcipan-falesny-mlecny/
30. 5. 2011
Jitko, každá trouba peče jinak, v tom je problém, i horkovzdušné trouby se liší. Myslím, že v tvém případě byla teplota moc vysoká, možná by bylo příště vhodnější péct třeba o 10 stupňů slabějí a třeba o 5-10 minut déle. Ale propadlý korpus je celkem běžná věc, stane se i mně 🙂
S tím chlazením dortu před poléváním v mrazáku bych to nepřeháněla. Určitě stačí vychlazení z lednice, když bude moc studený, nebo dokonce zmrzlý, pak bude poleva na dortě okamžitě tuhnout a nebudeš nikdy dost rychlá, abys ji mohla rovnoměrně rozetřít. Doporučuji mít dort vychlazený z lednice, roztopit polevu a s poléváním počkat, až nebude poleva horká, těsně před tím, než začne houstnout – kdyby zchladla moc a začala už houstnout, snadno se zas rozehřeje. Na polévání je tato teplota polevy nejvhodnější a šlehačka to zvládne určitě. Samozřejmě dort na tu teplotu bude čekat v lednici a vyndá se až těsne před akcí 🙂
Držím palce!
12. 1. 2012
nemáte prosím někde ukázaný postup na udělání takového krtečka? Je totiž úplně úžasný a chtěla bych ho zkusit. Děkuji
14. 1. 2012
Adélo, upečou se dva korpusy na plech, pak si vytisknete šablonu, krtečka najdete snadno na internetu, podle šablony se vykrojí tvar krtečka, promaže se marmeládou, krémem a korpusy slepí. Okrojky se rozdrobí a smíchají s krémem, z této hmoty se vytvaruje čumáček. Pak se to celé potáhne marcipánem a dozdobí. Postup nafocený nemám, opravdu to není složité. Mám nafocený postup na složitější dort – madvídka Pú – což je ovšem v principu to samé: http://www.urybicky.cz/2009/01/medvidek-pu/
16. 10. 2014
Krásný den, chtěla bych se zeptat kolik je potřeba marcipánu na krtečka? Děkuji Ivana