Doslova jsem se nechala uchvátit. Uchvátit nápadem našlehat šlehačku do pečené tvarohové náplně, doposud jsem dělala jen tvarohový koláč (cheescake po česku) ve stylu tvarohové zebry anebo šlehala šlehačku do tvarohové náplně za studena s želatinou nebo želatinovým ztužovačem. Inspirovat jsem se nechala Jehličkou.
Suroviny těsto: 250g polohrubé mouky, 125g studeného másla, 2 lžíce moučkového cukru, 1 celé vejce, 1/2 lžičky jedlé sody nebo prdopu
Suroviny náplň: 250g tvarohu, 1 sáček vanilkového pudinku nebo 40g kukuřičného škrobu (např. Gustin), 4celá vejce, 100g moučkového cukru, 200ml ušlehané šlehačky
![]() |
![]() |
Postup:
Suroviny na těsto smícháme v míse (prášek do pečiva nejprve s moukou) a uhněteme jednou rukou, pokud možno rychle, aby se máslo příliš nerozteklo. Těsto zakryjeme sáčkem a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout. Poté ho vyválíme na průměr formy (24-26cm) a vložíme do ní, mírně zvýšíme okraj. Velmi snadno můžeme namísto válení těsto jen prstama rozmačkat po dně formy, je to rychlejší a úspornější na umazané nádobí. A také nebudou žádné komplikace při přenášení vyváleného plátu.
![]() |
![]() |
Na náplň nejprve vyšleháme v jedné nádobě šlehačku, ve druhé nádobě celá vejce s cukrem do tuha. Do vajec pak přišleháme tvaroh a pudinkový prášek. Na závěr zlehka zamícháme šlehačku a vylejeme na těsto. Na náplň naskládáme nakrájené nektarinky nebo jiné ovoce. Doporučuji krájet na drobnější kousky, ne na plátky jako na fotkách, ty se po upečení obtížněji krájejí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 1 hodiny. Posledních 15-20 minut moučník překryjeme alobalem, aby nebyl moc tmavý.
![]() |
![]() |
Můžete samozřejmě použít i jiné ovoce, na fotografiích dole jsou ostružiny. Těsto potřeme tenkou vrstvou náplně, na ni dáme ovoce a zbytek náplně. Pokračujeme pak jako obvykle.
![]() |
![]() |
11 komentářů to 'Nadýchaný tvarohový koláč s nektarinkami'
18. 7. 2009
no to musí být mňam 🙂
jen já nestíhám ty tvoje dobrůtky odzkoušet …
23. 7. 2009
Hmmm, delikatesní náplň! Dělám tvarohovou z tučného tvarohu, vajec, pudinkového prášku – takže si představuju, jak to musí být ještě „dobřejší“, když se vylepší šlehačkou!
A zároveň i dobré využití nektarinek, zkoušela jsem je zatím jen za syrova pod želé.
A to znáte (ony se chovají podobně)?
Broskví se člověk nají, napije a ještě umyje!
(lidová moudrost z Královéhradecka:) )
29. 8. 2010
Všem doporučuju vyzkoušet ostružinovou variantu. Dělala jsem to jako plněné košíčky, nebojte se tam dát daleko víc ostružin. Jinak je to opravdu výborné, chutnalo to úplně všem 🙂
4. 3. 2011
Zní to skvěle, jen bych se ráda ještě zeptala,zda formu vymazávat a vysypávat, protože na fotkách se mi zdá, že vymazaná není..moc díky za odpověď..:-)
4. 3. 2011
Orminko, formu není nutné vymazávat, já jen skřípnu mezi obruč a dno pečící papír, boky se přinejhorším po upečení snadno objedou nožem. Není to ale většinou třeba, těsto je dost tučné, takové sušenkové, jako třeba linecké a pod něj na Vánoce taky plech nemažeme. Ten papír na dně pak obstřihnu nadoraz kolem koláče a s papírem lze pak bez porušení koláš přenést na zdobný talíř… Papír na dně tedy poslouží na víc věcí…
6. 5. 2011
zní to svele
7. 10. 2011
Tak jsem dnes upekla, vypadá skvěle.. Ale je to cítit po prášku do pečiva, asi jsem zvolila příliš velkou lžičku. Ta měla být asi kávová?
7. 10. 2011
Lucy, asi jsi dala prášku do pečiva hodně. Půl lžičky trefí každý jinak, příště dej míň. Slovem lžička označuju čajovou lžičku, slovem lžíce pak polévkovou. Kávová lžička se v českých domácnostech skoro nevyskytuje, tak s ní pro účely receptů nic neodměřuji. Kávová lžička je ještě menší než čajová a někdy se jí říká mokka lžička. Dokonce ani v restauracích ji nemívají. V neposlední řadě je třeba dodat, žeˇna přítomnost prášku do pečiva je každý člověk jinak citlivý a citlivější osoby, zvlášť s některými zažívacími potížemi ho poznají i když je ho opravdu malinko. V takovém případě je pro ně vhodnější kypřidla vůbec nepoužívat.
9. 10. 2011
Zkusím upéct znovu.Tak či tak koláč doma zmizel takřka beze stop. Děkuji za osvětlení lžičkové problematiky, odjakživa jsme měli doma obě varianty lžiček a nikdy mi to nebylo jasné. A jakožto kuchařka začátečnice jsem ráda za každou radu. Moc díky Lucka
19. 7. 2012
Dobrý den,
Podobné koláče zbožňujeme. Dělala jsem podobný asi před dvěmi týdny, ale náplň byla moc tekutá, proto se chci zeptat, zda mám používat tvaroh vaničkový (asi tučný) nebo spíše ten měkký (balený) a zda to ta šlehačka ještě více nezředí. Já v tom minulém koláči dělala náplň právě že z vaničkového tvarohu a lipánku (tak to stálo receptu) a bylo to výborné, ale náplň se roztékala a tak jsme to museli jíst pomalu přímo z formy :/
Díky
20. 8. 2013
Mám ho zrovna v troubě, dala jsem tam kompotovaný meruňky, ale náplň s tvarohem a šlehačkou je delikatesní i syrová:)