…aneb efektní rychlovka…

Medvídkový sachrdort
Těsto jsem použila mé nejoblíbenější, nejrychlejší kakaové, není to tedy pravý „Sachr dort“. A protože jsem promazávala ála Sachr jen marmeládou, přidala jsem i ty tři lžíce oleje na 6 vajec. A také 3 lžíce horké vody, ať korpus není suchý ani náhodou.

Řez dortem
Pojďme ale po pořádku – Suroviny a postup na korpus:
Zapneme troubu na 170stupňů Celsia, ať se nahřívá. 6 celých vajec rozklepneme do šlehací mísy, přidáme 180g moučkového cukru a šleháme na plné obrátky asi 4-5 minut. Prostě až jsou našlehané na maximum. Pak přidáme 3 polévkové lžíce oleje a přešleháme. A pak přidáme ještě 3 polévkové lžíce horké vody a přešleháme. Do jiné mísy dáme 3 polévkové lžíce kakaa a doplníme moukou na společnou hmotnost 180g. Pak přidáme vrchovatou lžičku prášku do pečiva a důkladně rovnoměrně promícháme. Suchou směs vsypeme do našlehaných vajec a šlehačem přešleháme v hladké těsto. Před vylitím těsta do dortové formy o průměru 24cm s pečícím papírem na dně, vezmeme gumovou stěrku a těsto zamícháme, abychom promíchali případnou mouku s kakaem, která ulpěla na dně šlehací mísy – může se to stát a je třeba s tím počítat před vylitím těsta do formy. Teprve pak vylejeme těsto do formy a mísu vytřeme gumovou stěrkou. Korpus pečeme cca 40-45 minut při teplotě 170 stupňů Celsia.
Vychladlý korpus 2x prořízneme a vydatně namažeme meruňkovou marmeládou. Vrch dortu pod polevou také lehce mázneme.
Polevu připravíme z 200g čokolády na vaření (50%) a asi 2 polévkových lžic ztuženého tuku (např. Omega). Rozehřejeme ve vodní lázní a mícháme, dokud se dobře nespojí. Polevou dort polejeme a ozdobíme, jak nám poradí fantazie…

Medvídci detail
Zdobení: Mně tentokrát fantazie poradila vyzkoušet fólie pro čokotransfer – speciální fólie jsou od výrobce vybaveny různými obrázky nebo tvary z kakaového másla a potravinářského barviva. Při nalití horké čokolády na fólii se obrázek vlivem tepla spojí s polevou a nechá se zatuhnout v požadovaném tvaru – v mém případě jsem proužek fólie potřený vrstvou polevy po zavadnutí přiložila kolem dortu a nechala vychladit. Po dokončení dortu jsem fólii opatrně sloupla a obrázky na polevě zůstaly a dělaly medvídkovou parádičku pro děti. Dospěláci ovšem taky nepohrdli!

Fólie pro čokotransfer


14 komentářů to 'Medvídkový dort ala Sachr – kakaový korpus, poleva'
12. 1. 2009
To je krásné! Já chci taky dort s medvídkama, bééé …. 🙂 . Nepraská ti ta poleva při krájení? Dělám ji taky tak a dost špatně se mi krájí. Pořád nemůžu přijít na ten správný poměr mezi čokoládou a tukem. Nebo je v tom ještě i jiný fígl? Krásný den!
12. 1. 2009
Lenko díky. Poleva také praská při krájení, ale ne třeba přes celý dort, tak úplně max. 2cm od řezu, prostě vrámci jedné porce, při krájení se snažím. Kdyby bylo hůř, dala bych nahřívat nůž. Správný poměr surovin do polevy je i pro mně zatím záhadou. Ale jednou… snad 😀
12. 1. 2009
Kde jste prosím koupila tu folii na sachr, ještě nikdy jsem nic takového v obchodech neviděla. Mimochodem ten dort je opravdu úžasný. Hezký den
12. 1. 2009
Ilono, fólie jsou k mání ve specializovaných prodejnách, nebo ve specializovaných e-shopech. Zkuste se přeptat v nějakém velkoobchodu pro cukrárny, nebo kontaktovat třeba tento e-shop: http://www.nugat.cz a http://www.cokolady.cz. Pod názvem „transfer folie na čokoládu“. Já je koupila v místním velkoskladu pro cukrárny, ten e-shop tedy vyzkoušený nemám, jen jsem Vám hledala alternativu.
A díky za pochvalu dortu!
14. 1. 2009
a jéje 🙂 rybi dekupážuje 😀 … jaký měli ještě obrázky ???? taky sněhuláčky ??? 🙂 rybičky ???
14. 1. 2009
sněhu, vedle, ani jedno z toho dodavatel neměl, čímž má lehce snížené body, ale i tak … slovo dekupážuje je trefné a úplně jsem se zastyděla, pač na takové blbiny mne neužije (i když zkusit se má všechno). Už jsem na adresu medvídků slyšela „tetování“ což je taky trefné… Založím soutěž, kdo vymyslí nejlepší lidový název pro odborný čokotransfer, neboli transfer na čokoládu?
15. 1. 2009
Ahoj Rybičko,
máš to tady moc pěkně zdokumentováno. No nic, spěchám otevřít tu naši lednici! 🙂
18. 1. 2009
🙂
6. 2. 2009
Rybičko , kde koupím vanilmax ?
6. 2. 2009
Barčo, ale tady Vanilmix použitý není. Odpověď najdeš tady: http://www.urybicky.cz/?p=1183 v posledním odstavci.
7. 2. 2009
Díky…Já vím , že tady Vanilmix není 🙂
8. 2. 2009
🙂
17. 2. 2009
Dobré odpoledne,
také máte možnost si na „Čokotransfer“ nechat natisknout vlastní motiv. Musí se sice použít bílá čokoláda (alespoň jako podklad), ale zase použijete přesně ten správný motiv pro oslavence.
Radek Paulík, Prácheňská cukrárna s.r.o.
http://www.prachenska-cukrarna.cz
28. 3. 2017
Vyborny korpus, lehoucky, potrela jsem jej rybizovou marmeladou a naplnila parizskou slehackou, parada!