Ořechový korpus z 9 vajec, meruňková náplň, lískooříškový světlý krém, potaženo a zdobeno Pastou Dama Top, cukrovými kuličkami a gelovými barvami. Váha 2,45kg, průměr 26cm, výška cca 6,5cm.




Na modelování rybek jsem použila pomůcku – plastovou formu určenou k odlévání ze sádry. Existuje mnoho motivů a pořídite ji v cenách od 20,- Kč (na internetu) do 35,- Kč v kamenných obchodech:



10 komentářů to 'Akvárium pro Marka'
10. 1. 2012
chci se zeptat, když je dort potažený pastou Dama Top, může být i šlehačkový krém se ztužovačem a pokud jo, tak asi jen vevnitř a pod pastou jak??? Jen korpus nebo něčím ještě natřít??? Děkuji
11. 1. 2012
Pod potahovou hmotu určitě nesmí přijít šlehačka nebo tvaroh. Mají vysoký obsah vody a potahová hmota se na nich bude rozpouštět. Krémy, které je obsahují mohou být pouze uvnitř, dort se pak musí obmazat máslovým krémem, nebo máslovo-pudinkovým, v místě kde prosakuje vnitřní náplň musí být dostatečná vrstva tohoto krému jako bariéra („mantinel“), aby se opravdu nedotýkali.
12. 1. 2012
Dobrý den,
prosím o radu. Mám koupený marcipán a potřebuji ho obarvit. Mám práškové barvy. Loni jsem je podle návodu trochu zředila vodou, ale marcipán byl potom upatlaný a obalený cukrem, který je v tom sáčku s barvivem. Dále bych chtěla vědět, jak potáhnout 3D auto (forma od Wiltona alá VW Brouk). Když vyválím placku a na dort přenesu, bude mi marcipán přebývat. Co s ním, ořežu ho? Mooc děkuji, doufám, že letošní pokus bude vzhlednější :o)).
12. 1. 2012
moc děkuji 🙂
14. 1. 2012
Marci, na barvení marcipánu bych jednoznačně doporučila gelové barvy, které jsou koncentrované a ničím se už neředí. S ředěnými práškovými barvami je vždy trochu problém, každá hmota se jimi trochu naředí, je upatlaná a musí se to řešit jejím zahuštěním. Zahušťuje se moučkovým cukrem, nebo škrobem, nebo sušeným mlékem, to podle toho, jakou hmotu máte. Pokud pravý marcipán, zahušťovala bych cukrem a pak při práci s ním bych podsypávala kukuřičným škrobem. Ale úplně nejraději bych si ušetřila práci a barvila gelovými barvami. S těmi práškovými doporučuju ředit je opravdu jen malinkým mnozstvím vody a pokud jsou na bázi soli, slít obarvenou vodu dřív, než se rozpustí sůl. Pokud jsou na bázi cukru, je pak lepší počkat, až se cukr rozpustí. Ale vždy jen malinké množství vody!
No a ten přebývající marcipán se samozřejmě ořeže pryč.
16. 1. 2012
mohu se ještě zeptat, jak se dělají ty zelené trávy a tak… Dort se mi strašně moc líbí a chtěla bych ho zkusit, ale nemám zkušenosti. Díky 😀
19. 1. 2012
No ty trávy jsou zelené proužky marcipánu, zvlněné a překroucené, je třeba si s tím trošku pohrát a vytvarovat…
24. 1. 2012
ještě jedna otázka 😉
kolik se asi spotřebuje potahové hmoty na potažení dortu (bez zdobení, postaviček…)?
26. 1. 2012
Rybičko moc děkuji. Gelovky jsem nestačila sehnat, Dr. Otker poradil barvit cukrárenským želé – nikoho ať to proboha už nenapadne! Naštěstí tu zbyly ty loňské práškové barvy, bez vody jsem je zapracovala do marcipánu a světe div se, vyšlo to! Jinak se auto celkem povedlo, aspoň myslím :o).
A Terko, záleží na průměru dortu. Na klasickou formu 26cm mi stačilo 300g.
27. 1. 2012
děkuji, potřebovala jsem vědět, dneska ho budu dělat. Snad se podaří!!!!