dsc_9205_spenat_svicky_740w

Naše nejoblíbenější jídlo. Nejoblíbenější na všech frontách – u dětí jako u strávníků a u rodičů jako kuchařů (stejně dobrý špenát umí i náš tatínek). Proč? Protože náš špenát je ten nejchutnější (maminka je důkazem – jako dítě špenát nesnášela) a postup je jeden z nejjednodužších a nejrychlejších – obvykle je špenát uvařený dřív než brambory!  Špenátem rozhodně nepohrdneme ani při adventní neděli.

Suroviny pro cca 4 porce:

2 balíčky špenátu se smetanou (po 400-450g), cibule, olej, česnek, sůl, majoránka, voda, jako příloha brambory a vejce.

dsc_9130_suroviny_640w

Postup:

Používám teflonový hrnec a mražený špenát již dochucený smetanou. To je základ. Nejprve na trošíčce oleje zpěníme nadrobno nakrájenou velkou cibuli. Pak vsypeme mražený špenát a přidáme cca půl deci vody, ať nemáme prázdné dno než se špenát rozmrazí. Ta voda se během vaření bezpečně vypaří, takže opravdu nebude třeba špenát ničím zahušťovat. Na mírném plameni pod pokličkou necháme špenát rozmrazit. Špenát mražený v čočkách jako na fotografii se rozmrazí rychleji než velké krychle od jiných výrobců. Po rozmražení necháme špenát projít varem, ochutnáme a případně lehce dosolíme (bývá už slaný). Pak přidáme rozmačkaný česnek, asi 5-6 stroužků, nebo podle chutí a přibližně jednu polévkovou lžíci majoránky. Zamícháme a můžeme podávat.

dsc_9137_spe_vhrnci_350w dsc_9171_cesnek_350w

Než se špenát rozpustí, dáme vařit vejce a brambory jak jsme zvyklí – my s kmínem.

dsc_9147_brambory_350w dsc_9157_kmin_350w

Dobrou chuť!