
Naše nejoblíbenější jídlo. Nejoblíbenější na všech frontách – u dětí jako u strávníků a u rodičů jako kuchařů (stejně dobrý špenát umí i náš tatínek). Proč? Protože náš špenát je ten nejchutnější (maminka je důkazem – jako dítě špenát nesnášela) a postup je jeden z nejjednodužších a nejrychlejších – obvykle je špenát uvařený dřív než brambory! Špenátem rozhodně nepohrdneme ani při adventní neděli.
Suroviny pro cca 4 porce:
2 balíčky špenátu se smetanou (po 400-450g), cibule, olej, česnek, sůl, majoránka, voda, jako příloha brambory a vejce.

Postup:
Používám teflonový hrnec a mražený špenát již dochucený smetanou. To je základ. Nejprve na trošíčce oleje zpěníme nadrobno nakrájenou velkou cibuli. Pak vsypeme mražený špenát a přidáme cca půl deci vody, ať nemáme prázdné dno než se špenát rozmrazí. Ta voda se během vaření bezpečně vypaří, takže opravdu nebude třeba špenát ničím zahušťovat. Na mírném plameni pod pokličkou necháme špenát rozmrazit. Špenát mražený v čočkách jako na fotografii se rozmrazí rychleji než velké krychle od jiných výrobců. Po rozmražení necháme špenát projít varem, ochutnáme a případně lehce dosolíme (bývá už slaný). Pak přidáme rozmačkaný česnek, asi 5-6 stroužků, nebo podle chutí a přibližně jednu polévkovou lžíci majoránky. Zamícháme a můžeme podávat.
![]() |
![]() |
Než se špenát rozpustí, dáme vařit vejce a brambory jak jsme zvyklí – my s kmínem.
![]() |
![]() |
Dobrou chuť!






5 komentářů to 'Špenát snadno, rychle a chutně.'
7. 12. 2009
Dobrý tip na rychlý oběd,špenát jsme už dlouho neměli.Trošku mě tam překvapila ta majoránka,tu do špenátu nedávám,ale může to být zajímavé.Pěkné adventní dny 🙂 Alena
8. 12. 2009
Aleno, možná je to ten česnek a majoránka, proč mi ten zatracený špenát konečně chutná! I když myslím, že česnekem tu majoránku přerazím skoro vždy. Dokud jsem si špenát nezačala vařit podle své chuti, neměla jsem ho ráda. U koprovky však nezafunguje ani tohle. Kopr je kopr, kdežto špenát je hmota, kterou je třeba dorazit nějakou chutí.
8. 12. 2009
Přesně takto připravuji špenát i já 🙂 Ale někdy dochutím místo majoránky špetkou muškátového oříšku. Špenát miluju a je fakt, že mnou připraveený špenát s chutí zblajzne i moje maminka, která jinak špenát opravdu nesnáší.
9. 12. 2009
😀 A proč ten recept někdo neprozradil mojí mámě před 30 lety??? A ona furt zahušťovat a rozkvedlat v něm vajíčko a s česnekem pro děti opatrně…
9. 12. 2009
hi, já byla před třiceti lety ještě na houbách 🙂