
Nemusí to být vždy karbenátky, čevabčiči, placičky, řízek z mletého masa, masové kuličky ať už české nebo švédské ála „nábytkář“ … co bychom pro ta naše srdíčka nenavymýšleli…
Přiznám se hned na úvod, že tentokrát jsem se inspirovala časopisem „Knihovnička receptů“ – dubnovým číslem, kde jsem právě taková srdíčka z masové směsi uviděla. Masová směs je však „naše“, hodně inspirovaná naší oblíbenou sekanou.
Suroviny:
- 1kg mletého masa (půl vepřové, půl hovězí)
- 2 cibule
- velká hrst pažitky
- 2 vejce
- 1 deci vývaru
- sůl
- 2 lžíce hořčice, třeba plnotučné
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce hrubé mouky
- tuk na smažení
![]() |
![]() |
Postup:
S přípravou je třeba začít včas, smíchanou směs bychom měli nechat alespoň půl hodinky v lednici zaležet. Mleté maso můžete použít jen vepřové, ale hovězí část přidá výsledku na chuti. Je třeba pak mít na paměti smažit pozvolněji a déle – ale nespálit!
![]() |
![]() |
Ze surovin rukou důkladně zamícháme „masové těsto“. Jako vývar lze použít půl masové kostky rozmíchané v horké vodě. Krom uvedeného množství strouhanky a mouky je budeme potřebovat ještě na zahuštění, dohušťuju půl na půl strouhankou a moukou. Namísto pažitky můžete použít jakékoli aktuální bylinky, v zimě i sušené, třeba bazalku, majoránku nebo tymián. A můžete samozřejmě přidat další oblíbené koření, my dnes kvůli dětem dochucovali pouze bylinkami a cibulí – tou nešetřit, také významně přidá na chuti. Nemusí být přece všechno česnekové…
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Po odležení z hmoty uplácáme tenkou placku a vykrajujeme jednoduché tvary, třeba srdíčka. Hmota musí mít vhodnou konzistenci, placka by měla být tenká a nedrolivá a po vykrojení do ní napíchneme půl špejle a srdíčko obalíme ve strouhance. Vykrajování a upravování tvarů je piplavá práce, proto začněte včas a až Vám dojde trpělivost, přejděte jednoduše na placičky, které není třeba ani balit ve strouhance.

Jak jsem už psala, snažíme se smažit co nejdéle, aby se placičky dobře prosmažily i středem, to znamená, smažit musíme v dostatečné vrstvě tuku. Přebytečný tuk pak vždy odsajeme ubrouskem. Podáváme třeba s bramborovou kaší.
Dobrou chuť!










2 komentáře to 'Srdíčka z mletého masa'
20. 4. 2009
Tak to je nápad!!:-D Už vím,co bude zítra k obědu !!:-)Díky za tip a těším se na další „masové mňaminky“ Měj se a přeju hezký sluníčkový den 😀
23. 4. 2009
Vypadá to nádherně.Budu muset vyzkoušet. Mleté maso je totiž jedno z mála mas, které moje holky pozřou 🙁