Srdíčka pro naše nejmilejší srdíčka…
dsc_3122_srdicka_fin_740_wod

Nemusí to být vždy karbenátky, čevabčiči, placičky, řízek z mletého masa, masové kuličky ať už české nebo švédské ála „nábytkář“ … co bychom pro ta naše srdíčka nenavymýšleli…

Přiznám se hned na úvod, že tentokrát jsem se inspirovala časopisem „Knihovnička receptů“ – dubnovým číslem, kde jsem právě taková srdíčka z masové směsi uviděla. Masová směs je však „naše“, hodně inspirovaná naší oblíbenou sekanou.

Suroviny:

  • 1kg mletého masa (půl vepřové, půl hovězí)
  • 2 cibule
  • velká hrst pažitky
  • 2 vejce
  • 1 deci vývaru
  • sůl
  • 2 lžíce hořčice, třeba plnotučné
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • tuk na smažení
dsc_3018_pazitka_400_w dsc_3021_cibule_400_w

Postup:

S přípravou je třeba začít včas, smíchanou směs bychom měli nechat alespoň půl hodinky v lednici zaležet. Mleté maso můžete použít jen vepřové, ale hovězí část přidá výsledku na chuti. Je třeba pak mít na paměti smažit pozvolněji a déle – ale nespálit!

dsc_3028_suroviny_400_w dsc_3032_smes_400_w

Ze surovin rukou důkladně zamícháme „masové těsto“. Jako vývar lze použít půl masové kostky rozmíchané v horké vodě. Krom uvedeného množství strouhanky a mouky je budeme potřebovat ještě na zahuštění, dohušťuju půl na půl strouhankou a moukou. Namísto pažitky můžete použít jakékoli aktuální bylinky, v zimě i sušené, třeba bazalku, majoránku nebo tymián. A můžete samozřejmě přidat další oblíbené koření, my dnes kvůli dětem dochucovali pouze bylinkami a cibulí – tou nešetřit, také významně přidá na chuti. Nemusí být přece všechno česnekové…

dsc_3083_srdicka_formicka_300_w dsc_3084_srdicka_spejle_300_w
dsc_3089_srdicka_strouhanka_300_w dsc_3105_srdicka_smazeni_300_w

Po odležení z hmoty uplácáme tenkou placku a vykrajujeme jednoduché tvary, třeba srdíčka. Hmota musí mít vhodnou konzistenci, placka by měla být tenká a nedrolivá a po vykrojení do ní napíchneme půl špejle a srdíčko obalíme ve strouhance. Vykrajování a upravování tvarů je piplavá práce, proto začněte včas a až Vám dojde trpělivost, přejděte jednoduše na placičky, které není třeba ani balit ve strouhance.

dsc_3114_karbenatky_740_wod

Jak jsem už psala, snažíme se smažit co nejdéle, aby se placičky dobře prosmažily i středem, to znamená, smažit musíme v dostatečné vrstvě tuku. Přebytečný tuk pak vždy odsajeme ubrouskem. Podáváme třeba s bramborovou kaší.

Dobrou chuť!