Kláro, já ta povidla zapomněla koupit…

Honzabuchty
Suroviny:
- 1/4 l mléka
- 1,5 dl oleje (18 polévkových lžic)
- 2 celá vejce
- špetka soli
- 100g cukru krupice
- 600g polohrubé mouky (případně pár lžic přidejte)
- 2 lžičky sušeného droždí
- maková náplň (400g máku, 100g cukru, 400ml mléka)

Postup:
Ze surovin mimo náplň zaděláme těsto. Necháme hodinku kynout pod utěrkou. U kynutého těsta je fajn, že to může být záležitost na celé odpoledne. Když zrovna děti, pardon okolnosti! „nedají“, stačí těsto krátce přemísit a nechat další hodinku kynout. Mezitím někdy připravíme náplň, než jí budeme buchty plnit vychladne.
Těsto klidně zaděláme v pekárně, nebo v míse, jak jsme zvyklí. Já jsem zvyklá v pekárně, která ovšem dnes zradila a nechtěla v žádném případě míchat déle než 40 vteřin. Nakonec mi málem upadly ruce při mísení v míse, takže jen s dávkou fantazie zařazuju článek i do rubriky „domácí pekárna“.
Těsto rozdělíme na dva díly, s polovinou se bude lépe pracovat. Těsto roztáhneme na obdélník (nebo vyválíme). Na silikonovém válu nemusíme ani podsypávat, těsto je mastnější a skoro nelepí. Obdélník naporcujeme na díly asi 4x4cm, nebo 5×5, podle toho co si troufáme ještě zabalit.

Zabalené buchétky naskládáme do nádoby vhodné velikosti, kterou předem vymažeme máslem nebo sádlem. Při skládání buchet do nádoby je na spojích také lehce mázneme změklým máslem – stačí mít od másla omaštěné prsty. V pekáči buchty necháme kynout ještě cca 20-30 minut – opět pod utěrkou.

Mezitím vyhřejeme troubu na 180 stupňů, ohřejeme mléko, pokud ho máme v ledničce a těsně před pečením buchty pomašlujeme mlékem. Pečeme 40 minut, díky mléku budou dobře „chytat barvu“, takže je cca po 25 minutách přikryjeme alobalem.
Honzovy buchty podáváme jako v pohádce – zavázané v plátěném ubrousku.



16 komentářů to 'Honzovy buchty s mákem'
17. 3. 2009
tak jsem tvého receptu využila, abych poprvé pekla – nebudeš mi věřit – ze sušeného droždí … povedlo se i s povidlama! 🙂
17. 3. 2009
No jo no, ja uz cerstve nekupuju, akorat na pomazanku. Susene funguje perfektne a kupuju ho po pul kilech za pakatel. Je trvanlive a tak na takoveto buchetky je mozne mit suroviny vzdy v rezerve… Jen se do nich pustit. A testo nakyne i kdyz se neudela klasicky kvasek, ale smicha jak to dela pekarna – ovsem co se skazila, tak varecka v mise. Je treba mit v zaloze produkty podle hesla „bez nakupu co spiz dala“, pak staci jednou vynechat tydenni nakup a domacnost si skoro ani nevsimne…
17. 3. 2009
domácí pekárnu nemám … ale pěkně mi to vymíchal i mixer – to jsem vlastně taky poprvé použila ty klikaté pracky 🙂 jen jsem trochu domísila …
17. 3. 2009
Tak ty klikatice mely u nas na techto buchtach taky premieru… Clovek pak zjisti, ze se mine i bez pekarny…
11. 9. 2010
tak poprvé jsem dělala buchty a díky tvému receptu se povedly 🙂 děkujuuuu
11. 9. 2010
vendulo, tak to gratuluju!
25. 6. 2011
Je mi 13 takže jsem buchty dělala poprvé a díky Vašemu receptu se povedly. Mockrát děkuji 🙂
25. 6. 2011
Gratuluju a děkuju! Jsi velice šikovná, ve 13 bych je určitě nezvládla!
20. 1. 2012
Jdu na to:o))))Dám vědět,jak se to povedlo.Všechno je jednou poprvé:o)))Taky to moje dnešní pečení nebo co to je:o))
26. 1. 2012
mohu vědět, kde se kupuje droždí ve velkém??? Nějak jsem asi špatně hledala nic nemůžu objevit. Dík
15. 8. 2012
Tak buchty se mně povedly na výbornou a jsou výborné krásná barva dík za tuto stránku 😀
16. 3. 2013
Teda absolutně vynikající ted jsem dopekla a nemůžu se jich nabažit 😀
13. 9. 2013
Naprosto super recept, večer ještě zmizely, i tchýně moc chválila 🙂
13. 9. 2013
Dobry den, ja jsem vzivote buchty nepekla.Prosim vas muze mi nekdo porat jak udelat makovou napln???
28. 5. 2015
Dělala jsem již několikrát „Honzovy buchty“ a vždy se setkaly s úspěchem nejenom u manžela ale i u dětí a vnoučat. Zmizely tak rychle, že jsem se až obávala, že na nás doma již nic
nezbude. Vřele doporučuji tuto „lahůdku“ vyzkoušet a sami uznáte, že Honza neměl vůbec
špatný vkus, když si buchty bral na cestu do světa. Tak DOBROU CHUŤ !!!
28. 3. 2017
Huraaaa. Doted jsem byla antitalent na Honzovy buchty. Konecne se povedly diky Vasemu receptu. Vyborny.Dekuji moc. Dekuji moc za recept, uz jsem je delala a byly vynikajici, mela jsem makovy a marmeladovy, bylo jich 32 a do rana nazbyla ani jedna.Testo je perfektni, ani jsem nemusela moucit.