Celozrnné kynuté košíčky

Celozrnné kynuté košíčky

Suroviny:

  • 1/4 litru mléka
  • 1,5 dcl oleje
  • 2 vejce (jeden bílek oddělit na potření)
  • špetka soli
  • 10 dkg cukru krystal
  • 200g celozrnné pšeničné mouky
  • 350g polohrubé mouky
  • 2 lžičky suš.droždí

Náplň:

  • 100g vanilkového termostabilního krému za studena (Vanilmix, Perfekta, Unikrém a podobné)
  • 300g studené vody
  • hrneček borůvek, můžou být i mražené

Postup:

Zpracujeme těsto, necháme nakynout, klidně i dvě tři hodiny. Rozdělíme na dvě části, každou vyválíme a vykrajujeme kolečka buď formičkou nebo skleničkou o průměru 8 cm nebo i více. (Při 8cm vyšlo 32 kousků, ale větší by se lépe tvarovaly.) Okrojky opět prohněteme, vyválíme a vykrajujeme do spotřebování těsta.

Postup

Postup

Rozložíme na plech a tvarujeme zahýbáním okraje ozdobný košíčkový lem, viz fotografie. Střed košíčku plníme hustým pudinkem, nebo vyšlehaným vanilkovým krémem za studena (Vanilmix nebo Perfekta). Vršek ozdobíme borůvkami nebo jiným ovocem.

Lem košíčků potřeme rozšlehaným bílkem (můžeme to udělat již před plněním košíčků). Pečeme v předem vyhřáté troubě po dobu 12 minut při 180 stupních Celsia.