Také máte rádi tuto vídeňskou dobrotu? Pokusím se Vám předvést jeden recept z mnoha. Těžko říct, který je ten pravý, zřejmě je střežen stejně dobře jako Becherovka. Nám v tomto případě napodobenina nevadí, hlavně že chutná!

Sachr dort
Nakupte suroviny, dívejte se, pečte a hlavně foťte svá díla! A s fotkou nezapomeňte číst tady!
Suroviny na těsto:
- 100g čokolády na vaření 50%
- 5 vajec (oddělit bílky)
- 100 másla (nebo Hery)
- 100g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového aroma (lze nahradit van.cukrem, ale aroma koupíte v drogerii)
- 100g hladké mouky (může být i polohrubá)
- 25g mletých ořechů (já dala vlašské, můžou být mandle nebo lískové. Můžeme nahradit i moukou, ale raději polohrubou nebo hrubou.)
Suroviny na náplň a polevu:
- meruňková marmeláda (kyselkavější bude lepší)
- 200g čokolády na vaření 50%
- 75g moučkového cukru
- 75-100ml vody
![]() |
![]() |
![]() |
Postup těsto:
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
- Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravíme si formu o průměru 20cm, vymažeme ji a vysypeme hrubou moukou. Jde o mini dort, šetřím vám kalorie. Budete-li péct ve formě 24cm, udělejte těsto z 6 vajec a ostatního adekvátně přidejte.
- Oddělíme bílky a žloutky, do bílků přidáme 1/3 cukru a vyšleháme tuhý sníh.
- Zbytek cukru vsypeme ke žloutkům, kam ještě přidáme změklé máslo a vanilkovou příchuť. Vyšleháme žloutkový krém.
![]() |
![]() |
![]() |
- Rozpuštěnou a vlažnou čokoládu vmícháme do žloutkového krému, do kterého vmícháme i ořechy.
- Nakonec postupně vmícháme sníh a mouku, přičemž vařečkou sníh jakoby obalujeme do žloutkového krému, aby příliš nespadnul.
- Hotové těsto naplníme do formy, urovnáme povrch a dáme péct na 40 minut při 180 stupních Celsia.
- Upečený korpus dáme chladnout na mřížku a po chvíli ho uvolníme z formy.
![]() |
![]() |
![]() |
Postup dokončení:
- Korpus otočíme rovným dnem nahoru, rozřízneme uprostřed a promažeme marmeládou. Slepíme zpět a marmeládou potřeme i povrch dortu. Větší kusy ovoce odstraníme, aby povrch dortu zůstal hladký.
- Na polevu smícháme 75ml vody a 75g cukru, aby se cukr rozpustil. Do vodní lázně dáme rozehřívat čokoládu a rozpuštěný cukr vlejeme ještě do chladné čokolády. Rozehříváme a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a hmota nespojí. Je-li hmota příliš hustá, můžeme ještě přidat vodu, která se nám vypařila.
- Korpus položíme na mřížku a polejeme vlažnou polevou. Doporučuju použít k rožetření vlažné husté polevy dlouhý rovný nůž. Nůž při roztírání namáčejte do vody, suchý by mohl strhávat hladký povrch a tvořit nerovnosti.
- Na závěr dort ozdobte – nápisem nebo aplikacemi z tmavé nebo bílé čokolády, nebo šlehačkou či barevným sypáním. Pro inspiraci ke zdobení můžete zajít sem…
Dobrou chuť!

Sachr dort











11 komentářů to 'Mini Sachr dort'
19. 7. 2008
tož to by nebyl víkend víkendem bez pořádného dortu 😉 🙂
19. 7. 2008
Tak když je u vás tento týden tvarohový, příště bude sachr do galerie? 😉
19. 7. 2008
slibuju 🙂
17. 8. 2008
prominte ale moc sem nepochopila to stou pěnou
17. 8. 2008
S jakou pěnou? O pěně tady nebyla řeč, nebo ano? Anebo myslíte to „obalení“ našlehaného sněhu do těsta? Jde o to, zamíchat sníh tak, aby co nejméně spadnul. Takže k tomu vůbec nebude vhodná šlehací metla, ale vařečka. Tou vařečkou jakoby nabírat těsto zpopod vyklopeného sněhu, ze dna mísy a přetáhnout ho přes sníh, až se sníh do těsta jakoby celý zabalí. Zkuste si to a při míchání to nejspíš poznáte, jak to bylo myšleno.
Jestli jste myslela něco jiného a zamíchání sněhu je jasné, pak se omlouvám, že to tady vysvětluju, nechci urazit vaše kuchařské zkušenosti, protože myslíte možná jinou pěnu, nevím…
10. 6. 2009
Rybičko, Rybičko, tak jsem se pustila i do sachrového těsta, udělala jsem mini sachr, má to tak max.18cm a naplnila jsem to podle receptu na krém stracciatella, jen bez čokolády a jen s jahodami a pak zkouška ozdob z čokolády. Asi to do zítřejšího dne nevydržím, je to na návštěvu a to vše jen díky Tvým receptům a nápadům! Děkuji a podívej za co můžeš 🙂
http://www.kocher.cz/foto/temata/fvytvory/Sachr_pidi.JPG
10. 6. 2009
Teda, cherryn, ten vypadá skvostně!!! To musí být neskutečná bašta, ta vrstva! Jinak dobrý nápad, takto to zkombinovat… A ozdoby super! Jestli TO nezmizí moc rychle, cvakni nám i pohled na řezu… Díky!
11. 6. 2009
Ono, není co na tom pokazit, podle Tvých receptů se peče skvostně 🙂
Tak a ještě to foto v řezu http://www.kocher.cz/foto/temata/fvytvory/Sachr_rez.JPG
… ono to musí vydržet, vezu to na návštěvu a kus musel zůstat pro manžela, takže se to nabízí to vyfotit 🙂
11. 6. 2009
Super, dala bych si hned!
28. 2. 2013
Dělala jsem jej kamarádce do dětského centra a samá chvála
8. 11. 2013
Neumíte náhodou taky sachr s dvojí čokoládovou náplní? Nikde na něj nemůžu sehnat recept.