Také máte rádi tuto vídeňskou dobrotu? Pokusím se Vám předvést jeden recept z mnoha. Těžko říct, který je ten pravý, zřejmě je střežen stejně dobře jako Becherovka. Nám v tomto případě napodobenina nevadí, hlavně že chutná!

Sachr dort

Sachr dort

Nakupte suroviny, dívejte se, pečte a hlavně foťte svá díla! A s fotkou nezapomeňte číst tady!

Suroviny na těsto:
  • 100g čokolády na vaření 50%
  • 5 vajec (oddělit bílky)
  • 100 másla (nebo Hery)
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma (lze nahradit van.cukrem, ale aroma koupíte v drogerii)
  • 100g hladké mouky (může být i polohrubá)
  • 25g mletých ořechů (já dala vlašské, můžou být mandle nebo lískové. Můžeme nahradit i moukou, ale raději polohrubou nebo hrubou.)
Suroviny na náplň a polevu:
  • meruňková marmeláda (kyselkavější bude lepší)
  • 200g čokolády na vaření 50%
  • 75g moučkového cukru
  • 75-100ml vody
dsc_5121_05_forma320 dsc_5149_05a_forma320 dsc_5144_06_cokolada320
Postup těsto:
  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
  • Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravíme si formu o průměru 20cm, vymažeme ji a vysypeme hrubou moukou. Jde o mini dort, šetřím vám kalorie. Budete-li péct ve formě 24cm, udělejte těsto z 6 vajec a ostatního adekvátně přidejte.
  • Oddělíme bílky a žloutky, do bílků přidáme 1/3 cukru a vyšleháme tuhý sníh.
  • Zbytek cukru vsypeme ke žloutkům, kam ještě přidáme změklé máslo a vanilkovou příchuť. Vyšleháme žloutkový krém.
dsc_5155_07_bilky320 dsc_5161_08_zloutky320 dsc_5188_09_testo320
  • Rozpuštěnou a vlažnou čokoládu vmícháme do žloutkového krému, do kterého vmícháme i ořechy.
  • Nakonec postupně vmícháme sníh a mouku, přičemž vařečkou sníh jakoby obalujeme do žloutkového krému, aby příliš nespadnul.
  • Hotové těsto naplníme do formy, urovnáme povrch a dáme péct na 40 minut při 180 stupních Celsia.
  • Upečený korpus dáme chladnout na mřížku a po chvíli ho uvolníme z formy.
dsc_5243_10_testochladne320 dsc_5257_11_promazane320 dsc_5260_12_polite320
Postup dokončení:
  • Korpus otočíme rovným dnem nahoru, rozřízneme uprostřed a promažeme marmeládou. Slepíme zpět a marmeládou potřeme i povrch dortu. Větší kusy ovoce odstraníme, aby povrch dortu zůstal hladký.
  • Na polevu smícháme 75ml vody a 75g cukru, aby se cukr rozpustil. Do vodní lázně dáme rozehřívat čokoládu a rozpuštěný cukr vlejeme ještě do chladné čokolády. Rozehříváme a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a hmota nespojí. Je-li hmota příliš hustá, můžeme ještě přidat vodu, která se nám vypařila.
  • Korpus položíme na mřížku a polejeme vlažnou polevou. Doporučuju použít k rožetření vlažné husté polevy dlouhý rovný nůž. Nůž při roztírání namáčejte do vody, suchý by mohl strhávat hladký povrch a tvořit nerovnosti.
  • Na závěr dort ozdobte – nápisem nebo aplikacemi z tmavé nebo bílé čokolády, nebo šlehačkou či barevným sypáním. Pro inspiraci ke zdobení můžete zajít sem…
Dobrou chuť!
 
Sachr dort

Sachr dort