
Laciný vdolek
| Suroviny | na dva plechy: | cena v Kč: |
| 3 dl | mléka | 5,40 |
| 2 PL | cukru krystal | 1,10 |
| 1 špetka | soli | 0,01 |
| 110 ml | oleje | 3,30 |
| 1 ks | vejce | 2,00 |
| 600 g | polohrubé mouky | 9,00 |
| 2 ČL | sušeného droždí | 3,00 |
| CELKEM: | 23,81 | |
| 1,3 kg | švestek | (26) |
| Celkem se švestkami: | (49,81) |
Postup:
Těsto zaděláme jako obvykle = čili u nás v pekárně. Suroviny do ní ládujeme v pořadí jak jsou v rozpisu… Vykynuté vyklopíme, rozdělíme na dva díly, položíme na vymazaný plech, rozmáčkneme, vyválíme (je fajn nelepivé a vyválet jde dobře). Poklademe ovocem a posypeme oblíbenou drobenkou, nebo jen pocukrujeme. Chcete-li z ní udělat laciný koláč de luxe, posypejte ovoce mletou skořicí … po upečení uvidíte divy! (Buchta zmizí ve strávnících jako ve studně… Jo a pečeme dlouhých 18 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Syrovou ji opravdu nejezte.
PS: Pokud doma není ani vajíčko, přidejte o dvě lžíce oleje více, nebo nic.
PS2: Pokud doma není cukry krystal, dejte klidně jaký máte. Kostky raděj rozbijte nebo rozpusťte, ať si nepoškrábete pekárnu.
PS3: Pokud doma není polohrubá mouka, dejte hrubou nebo hladkou, nebo jejich směs. V tom případě ji nevsypte úplně celou a při hnětení těsta ji přidejte, nebo nepřidejte.
PS4: Pokud není olej, dejte máslo, Heru, margarín na chleba Perlu, Ramu, Floru… zhruba stejný objem.
PS5: Pokud doma není ovoce, zkuste povidla nebo marmeládu. V tom případě podejte hlášení o výsledku zde!
Moje hlášení zde:
Jde to i úplně bez vajíčka, na 4 plechy tenoulince, jde to i s povidly a marmeládou, posypat drobenkou nebo mandlemi:

Laciný vdolek
PS6: Pokud doma není sušené droždí, čerstvé už tím spíš nebude… Upečte něco jiného, třeba s prdopečem!


2 komentáře to 'Laciný ovocný vdolek – ála co spíž dala'
1. 11. 2010
Moc chválím tyto webové stránky. Já myslela, že je vám kolem padesáti, že máte tolik nápadů ale myslím, že ty dětičky to vám je kolem třiceti a taková hospodyn´ka…Dík za rady s tou moukou mi se často stane, že mám zrovna tu, co v receptu není. Takže hlavní je mít doma zásobu droždí to sušené je výborné.
1. 11. 2010
Nené, k padesáti daleko, ovšem podstatně blíž než zpět ke kolébce! 😉 Třicet a něco 😉
Sušené droždí vydrží i rok beze změn, pokud není ve vlhku.
A s práškem do pečiva je taky mnoho supersnadných receptů…
A na závěr díky za dnešní komentář, přišel velmi vhod!