p1020911_198_rez_640w

Dost bylo marcipánu! Dost bylo tvarové úhlednosti a dokonalých čistých křivek. Vraťme se k přírodní dekoraci a nechť je na výrobku poznat, že ho tvořily lidské ruce. Tahy nožem jsou toho důkazem a ledabyle rozsypané kokosové lupínky s lístky máty jsou tou nejlepší dekorací…

dsc_0445_198_zepredu_fin_640w

Suroviny těsto: 4 vejce, 120g moučkového cukru, 120g hladké mouky, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, 40g pistáciové pasty (nemusí být, nebo lze nahradit jiným dochucovadlem – citronová šťáva, marmeláda a podobně)

Suroviny krém a náplň: 250g tvarohu ve vaničce, 125g másla, 100g moučkového cukru, 25g pistáciové pasty (opět lze nahradit jiným dochucovadlem), jako náplň cca 3 lžíce citronového frutafilu, který lze nahradit citronovou nebo meruňkovou marmeládou

dsc_0467_198_zvrchu_640w

Postup těsto: Vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, dochucovadlo a pak přimícháme mouku s práškem do pečiva. Pečeme v dortové formě průměru 23cm, po dobu 20-25minut při 180 stupních Celsia.

Postup krém a plnění: Na krém vyšleháme máslo s cukrem, přidáme tvaroh, přešleháme a přidáme dochucovadlo a přešleháme. Vychladlý korpus jednou prořízneme, potřeme citronovou náplní, slepíme a povrch potřeme tvarohovým krémem. Krém můžeme přidat i k citronové náplni, nebo zcela namísto náplně, fantazii se meze nekladou, jen pak bude povrch dortu zákonitě potřený tenší vrstvou krému. Boky obsypeme kokosovými lupínky a dál dozdobíme podle fantazie, třeba lístky a květy máty jako na fotografiích. Já navíc použila i tři modelované růžičky. Před podáváním dobře vychladíme, ideální je nechat dort přes noc „naležet“. Korpus bude pod tvarohovým kabátkem ještě vláčnější.

p1020904_198_rez_640w