dsc_8363_chrestova_polevka_640w

O chřestu jsem poprvé slyšela někdy kolem roku 1995-1996 v sousedním Rakousku. A připadlo mi zvláštní, že se tam jedná o celkem běžnou zeleninu, zatímco doma jsem o ní nikdy vůbec neslyšela. A opravdu nebýval chřest u nás dříve běžný. Hodně se o něm dočteme třeba zde. Já zkusila pro nenásilný vstup do rodinného jídelníčku chřestovou polévku z OnaDnes.

Suroviny:
500 g bílého chřestu, kostka zeleninového bujónu, 1 lžička soli, 1 kostka cukru, 1 lžíce másla, 150 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany ke šlehání, čerstvá pažitka nebo petržel

dsc_8341_chrest_540w

Postup:
Oloupaný chřest dáme vařit v půl litru vody s bujónem, solí, cukrem a máslem. Vaříme 10-12 minut podle tloušťky chřestu. Uvařený chřest vyndáme a nakrájíme na kolečka do talířů. Zeleninový vývar zahustíme moukou hladce rozkvedlanou v mléce a povaříme. Na závěr zjemníme smetanou, kterou pouze prohřejeme. Můžeme ještě dochutit nebo doladit hustotu. Polévkou přelejeme chřest natalíři a posypeme pažitkou.

Dobrou chuť!

dsc_8350_chrest_talir_540w