Těsto: 3 vejce, 90g moučkového cukru, 50g polohrubé mouky, 40g mletých vlašských ořechů, 1/2 lžičky prdopu, 50g oranžátu (kandovaná pomerančová kůra), pečeme 15 minut při 180stupních.
1. náplň: 5-10 cukrářských piškotů, 2 malé plechovky mandarinek, pomerančový sirup, 2 pytlíčky želatiny (tu obyčejnou na vaječnou tlačenku), korpus vložíme zpět do formy nebo omotáme plastovým lemem, aby nám držely náplně, piškoty naskládáme na korpus, mezi ně okapané mandarinky, šťávu z mandarinek doplníme pomerančovým sirupem s vodou na objem cca 800ml a svaříme s želatinou podle návodu na pytlíčku. Až začne tuhnout, nalejeme na piškoty s mandarinkami.
2. náplň: 500ml rostlinné šlehačky, 100g ztužovače Zeesan pomerančový, 125ml teplé vody, vyšleháme šlehačku, ne zcela do tuha, ztužovač s vodou smícháme metličkou, nebo šlehačem na 1.stupeň, vlejeme do šlehašky a došleháme ji dotuha. Hotový šlehačkový krém navrstvíme na mandarinkovou náplň a dáme tuhnout do lednice.
Zdobení: cukrářské piškoty, 250ml rostlinné šlehačky, 1 mandarinka, cukrářské piškoty kousek zkrátíme a přilepíme na šlehačkovou vrstvu kolem dortu. Šlehačku vyšleháme do tuha a zdobící špičkou ozdobíme vrch dortu. Dozdobíme nakrájenou mandarinkou.
Fotka na řezu doplněna večer:
4 komentáře to 'Šlehačkový dort s mandarinkami'
27. 2. 2010
Krásný dortík, takový lehoučký a svěží. Hned bych si kousek dala.
27. 2. 2010
no tak na tu fotku řezu si snad už ani nepočkám … nebo se uslintám 😉 😀
6. 3. 2010
Dort vypadá opravdu krásně a cukrářské piškoty po obvodu mu náramně sluší 🙂 Zrovna mám doma košík čerstvých mandarinek a hledám pro ně uplatnění.
3. 1. 2011
krásný dortík na řezu…hned bych si nabídla,mňam…