Tentokrát jsme měli něco, na co jsem se opravdu dlooouho chystala…

Suroviny:
350 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 80 g másla (nebo Hery, Stelly nebo podobného tuku), 2 celá vejce, 4 lžičky prášku do pečiva (celý pytlíček je něco málo přes 5 lžiček), cca 2 lžíce mléka, náplň: 1 vanička tvarohu (250g), 2-3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, cca 400g jahodového frutafillu nebo jiné ovocné náplně, hrst nasekaných ořechů, můžeme posypat mletou skořicí, trochu mléka na potření.
![]() |
![]() |
Postup:
Ze suroviny vypracujeme rychle a důkladně těsto, které necháme asi půl hodiny v lednici vychladit (hnětením rukama ohřejeme tuk v těstě, hnětení robotem v pokojové teplotě ho také trochu ohřeje). Můžeme ho chladit i déle, i dvě hodiny, ale zabalené v sáčku, aby neosychalo. Jakmile s ním chceme pracovat, pracujeme rychle, dokud je chladné, pracuje se s ním jednodušeji. Vyválíme plát tlustý maximálně půl centimetru, je třeba při válení podsypávat hladkou moukou. Vyválený plát přeneseme do formy, kterou vymažeme. Já jsem ji jen vystříkala olejem ve spreji. K přenášení těsta se výborně hodí plastová podložka na modelování ve velikosti A3, v papírnictví ji pořídíte za 14,- Kč. Podložka je pevná, takže s ní těsto opatrně podebereme a přeneseme nad formu, kde těsto z podložky sesuneme na formu a vytvarujeme do formy.
![]() |
![]() |
Tvaroh rozmícháme s cukrem, případně vajíčkem a 3-4 lžíce rozetřeme na dno formy s těstem. Na tvaroh rozprotřeme ovocnou náplň a posypeme sekanými vlašskými ořechy a skořicí. Koláč překryjeme druhým vyváleným plátem těsta, okraje koláče prstem přimáčkneme a přečuhující těsto odstraníme. Do povrchu uděláme několik zářezů, aby z náplně při pečení mohla odcházet pára. Budete-li koláč zdobit, vykrojte otvory ještě před přenášením na koláč, na koláči vykrajovačky prostě nefungují. Ze zbytku těsta vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme tvary, kterými koláč zdobíme. Ozdoby přilepujeme na místa potřená mlékem nebo vejcem. Pokud Vám přecejen ještě zbude nějaké těsto, můžete ho spotřebovat se zbytkem tvarohové náplně na minizávin.
Rybičkový. |
|
Hvězdičkový. |
|
Stromečkový. |
|
Koláč před pečením potřeme mlékem (nebo rozšlehaným vajíčkem). Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu 25 – 30 minut. Až důkladně zezlátne. Koláč servírujeme vychladlý, nebo i odleželý do druhého dne.

Zdroj inspirace: www.toprecepty.cz





Rybičkový.
Hvězdičkový.
Stromečkový.

10 komentářů to 'Nejen vánoční linecký jahodový koláč'
24. 11. 2009
No já opět slintám, to vypadá superlahodně. To musím vyzkoušet. jen nemám tak roztomilá malá vykrajovátka 🙁
24. 11. 2009
Madlo, díky! Když jsem otevřela krabici s vykrajovátky, po téměř roce zahálení, rybičky byly jednoznačný vítěz! Do Vánoc už asi moc zahálet nebudou…
28. 11. 2009
Linecké koláče taky nějak opomíjím – přitom z dětství je znám. Dík za připomenutí – a je moc pěkný.
25. 12. 2009
helemese, tady se to nějak změnilo … doplnilo ?!?! 🙂
hlásím, že už mám všecky ingredience i formu novou, ještě v prosinci jdu do toho a moc se na výsledek těším 🙂
25. 12. 2009
No, ehm, no doplnilo, nějak jsem si ho oblíbila, tak už jsem ho v krátké době dělala třikrát a baví mne vymýšlet zdobení. A nakonec už tam dávám celý tvaroh, původní obava, že se to s ním nepropeče se nepotvrdila. Když to vypadá, že rychle tmavne, přikrývám alobalem. Fakt ho doporučuju a náplní není nutné šetřit.
26. 12. 2009
stromečkové zdobení máš nejhezčí 🙂
a víš jaké budeme mít my?? auto-bugatka 😀 to je jediné vykrajovátko co mám vytažené v kuchyni 😀 😀
9. 2. 2010
tak konečně podávám hlášení – že se to – opakovaně – povedlo na výbornou 🙂 a opravdu netřeba náplněma šetřit … moooc si všichni pochutnali a pochválili mne 🙂 to že jsem prdopeč sypala podle voka a odměřovala mouku taky tak, válela lahví od vína a nedala vořechy to každému bylo šumák, neb z té rajské balady co se dostavila po polknutí každého sousta, tak z toho se voblizoval až za ušima :o)))))
9. 2. 2010
sněhu, proč myslíš, že jsem koláč tolikrát opakovala? pořád nebylo dost 😀
9. 2. 2010
🙂
12. 7. 2015
Dneska jsem vyzkoušela ,vypadá moooc dobře a ještě uvidíme jak bude chutnat.Díky za inspiraci 🙂