Tentokrát jsme měli něco, na co jsem se opravdu dlooouho chystala…

dsc_9549_lin_kol_640w

Suroviny:

350 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 80 g másla (nebo Hery, Stelly nebo podobného tuku), 2 celá vejce, 4 lžičky prášku do pečiva (celý pytlíček je něco málo přes 5 lžiček), cca  2 lžíce mléka, náplň: 1 vanička tvarohu (250g), 2-3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, cca 400g  jahodového frutafillu nebo jiné ovocné náplně, hrst nasekaných ořechů, můžeme posypat mletou skořicí, trochu mléka na potření.

dsc_9060_testo_350w dsc_9063_prenaseni_350w

Postup:

Ze suroviny vypracujeme rychle a důkladně těsto, které necháme asi půl hodiny v lednici vychladit (hnětením rukama ohřejeme tuk v těstě, hnětení robotem v pokojové teplotě ho také trochu ohřeje). Můžeme ho chladit i déle, i dvě hodiny, ale zabalené v sáčku, aby neosychalo. Jakmile s ním chceme pracovat, pracujeme rychle, dokud je chladné, pracuje se s ním jednodušeji. Vyválíme plát tlustý maximálně půl centimetru, je třeba při válení podsypávat hladkou moukou. Vyválený plát přeneseme do formy, kterou vymažeme. Já jsem ji jen vystříkala olejem ve spreji. K přenášení těsta se výborně hodí plastová podložka na modelování ve velikosti A3, v papírnictví ji pořídíte za 14,- Kč. Podložka je pevná, takže s ní těsto opatrně podebereme a přeneseme nad formu, kde těsto z podložky sesuneme na formu a vytvarujeme do formy.

dsc_9066_tvaroh_350w dsc_9067_orechy_350w

Tvaroh rozmícháme s cukrem, případně vajíčkem a 3-4 lžíce rozetřeme na dno formy s těstem. Na tvaroh rozprotřeme ovocnou náplň a posypeme sekanými vlašskými ořechy a skořicí. Koláč překryjeme druhým vyváleným plátem těsta, okraje koláče prstem přimáčkneme a přečuhující těsto odstraníme. Do povrchu uděláme několik zářezů, aby z náplně při pečení mohla odcházet pára. Budete-li koláč zdobit, vykrojte otvory ještě před přenášením na koláč, na koláči vykrajovačky prostě nefungují. Ze zbytku těsta vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme tvary, kterými koláč zdobíme. Ozdoby přilepujeme na místa potřená mlékem nebo vejcem. Pokud Vám přecejen ještě zbude nějaké těsto, můžete ho spotřebovat se zbytkem tvarohové náplně na minizávin.

dsc_9068_trouba_350wRybičkový. dsc_9069_kolac_linecky_640w  
dsc_9502_lin_kol_350wHvězdičkový. dsc_9507_lin_kol_350w  
dsc_9538_stromky_6401Stromečkový. dsc_9542_lin_kol_stromky_640w  

Koláč před pečením potřeme mlékem (nebo rozšlehaným vajíčkem). Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu 25 – 30 minut. Až důkladně zezlátne. Koláč servírujeme vychladlý, nebo i odleželý do druhého dne.

dsc_9517_lin_kol_rez_640w

Zdroj inspirace:  www.toprecepty.cz