
Suroviny (na velikost 32x13cm, množství surovin vynásobte podle velikosti vaší formy):
- 2 vejce, 60g moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 60g polohrubé mouky, špetka, či půl lžičky prdopu (pokud vejce vyšleháte opravdu důkladně, ani nemusí být)
- 1 zakysaná smetana + 1 šlehačka, nebo další kelímek zakysané smetany, nebo jogurt, šlehačku můžeme vyšlehat, jinou kombinaci surovin jen smíchat, dále 2 lžíce moučkového cukru, želatinový ztužovač za studena Dr.Oetker
- 0,5kg jahod, 3 lžíce moučkového cukru, 0,5dl vody, 1 pytlíček želatiny
- poznámka: želatinu můžeme nahradit želatinovým ztužovačem a obráceně, obě vrstvy můžeme udělat se stejným přípravkem
Postup:
Vejce důkladně vyšleháme s cukrem na pevnou pěnu. Trvá to minimálně 5 minut. Pokud je pěna opravdu pevná, nemusíme použít prášek do pečiva. Do pěny přidáme 1 lžíci oleje a přešleháme. V jiné nádobě odvážíme mouku a případně přimícháme prášek do pečiva. Mouku smícháme s vaječnou pěnou, rozetřeme na pečicí papír ve formě a ve vyhřáté troubě na 180stupňů pečeme 15 minut. Pečeme v takové nádobě, ve které pak můžeme vršit želatinové náplně – pokud použijeme plech, musí mít vysoký okraj, nebo použijeme kruhovou zavírací formu.
Na vychladlý korpus vršíme smetanový krém a jahody. Na smetanový krém vyšleháme šlehačku, kterou smícháme se smetanou a cukrem. Pokud použijeme kombinaci s jogurtem nebo druhou kysanou smetanou, stačí je pouze s cukrem smíchat. Připravíme si želatinový ztužovač podle návodu v teplé vodě. Postupně do něho metlou zamícháme smetany. Krém rozetřeme na korpus a necháme vychladit.
Mezitím rozmixujeme půl kila jahod s cukrem, želatinu nasypeme do cca půl deci vody v plechovém hrnku a necháme 10 minut bobtnat. Pak želatinu pomalu ohříváme až se želatina rozpustí. Pozor – nesmí vařit! Jen rozpustit. Do želatiny přidáme 1-2 lžíce jahodové kaše, zamícháme a přidáme dalších 3-5 lžic jahod, zamícháme. Pak tuto směs vlijeme do zbytku jahod, důkladně rozmícháme a rozlejeme na smetanovou vrstvu. Necháme důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne. Zdobíme libovolně šlehačkou, jahodami, kakaem, libovolným sypáním a podobně.



10 komentářů to 'Smetanovo jahodový řez'
28. 6. 2009
Tak to vypadá úúúúúžasně. To by mě hodně bavilo dělat, ale asi bych tak hezky nenamalovala ty krucánky na povrchu. Ale přiznávám se, že jíst by mě víc bavilo tu houbovou omáčku. :)))
29. 6. 2009
Lenko, díky za pochvalu, krucánky jsem potřebovala zas po čase potrénovat, ale myslím, že kdyby na mne zrovna ty mé ratolesti tak naléhavě nemluvily, mohly být i lepší… Chce to trošku soustředění a myslet pár centimetrů napřed 😀 Jo a ta houbovka zmizela do poslední kapičky jak mávnutím kouzelného proutku…
20. 6. 2010
Tak smetanovo jahodový řez jsem se chystala upéct už asi tak před rokem. No a jelikož začala sezóna jahod, tak se dnes povedlo a musím říct – luxusní řezík, který vážně chutná. Děkuji ! 🙂
30. 4. 2011
Někdy musím zkusit. Vypadá moc dobře! Jste šikovná.
14. 6. 2011
Dneska jsem to zkusila. Všechno dobrý, ale poslední vrstva mi vůbec nezatuhla 🙁 Mohlo by to být tím, že jsem jahody přimíchala do želatiny rovnou všechny a ne po lžičkách??
14. 6. 2011
Magdo, dát je tam najednou = rychle želatinu ochladit a tím rychle zatuhne. Pokud v té hmotě pak byly cucky, tak se to opravdu mohlo stát. Spíše mne napadá, měla jste opravdu želatinu, nebo dortové želé? V tom je rozdíl. A pak ještě – kolik bylo vody? V receptu se píše půl deci, ne pul litru. Pokud to bylo půl litru, tak pak byly potřeba pytlíčky dva. Jeden pytlíček je na půl litru/kila hmoty. V receptu je hmoty 550g, malinko přes půl kila, proto jeden pytlíček.
14. 6. 2011
Tak v tom byl asi ten problém – měla jsem dortové želé, které jsem udělala podle návody na pytlíku a tam bylo : rozpustit v půl litru vody. Takže zítra to zkusím ještě jednou a správně. Moc děkuji za pomoc 🙂
14. 6. 2011
Magdo, dej pak vědět, jak to dopadlo. Určitě kup želatinu, ne „dortové želé“. Sice tam bude taky psáno něco o půl litru, ale drž se postupu , který je tady – zahřát, nevařit a jen v půl deci vody atd… dohromady s těmi jahodami to nakonec půl litru bude… Držím palce!
14. 6. 2011
Děkujííííí
23. 8. 2012
Vypadá moc krásně, ale chuť mě příliš neoslnila. Nicméně na efekt skvělé.