
Jestli se vám zalíbily dezerty ve stylu stracciatelly, mám pro vás jednu z možných variací.
Suroviny na těsto:
3 vejce, 90g cukru, 70g polohrubé mouky, 1 čajová lžička prdopu, 20g kakaa, 2 PL oleje
Suroviny na náplň:
500 ml bílého jogurtu, 2 vanilkové cukry, 500 ml šlehačky + 2 ztužovače, 100g hořké čokolády, 2 plechovky mandarinek (jedna do náplně, jedna na ozdobení), 1 želatinový ztužovač za studena od Oetkera, lžíce kakaa na ozdobení
Postup těsto:
Vejce vyšleháme s cukrem – pořádně!. Vedle smícháme kakao s moukou a prdopem. Zamícháme do vaječné pěny. Vylijeme do zavírací formy o průměru 24cm, přičemž u dna máme přivřený pečící papír. Dáme do vyhřáté trouby na 180 st. péct cca 12 min.

Postup náplň:
Jogurty smícháme s cukrem, klidně přímo v kelímku, ať si nenaděláte zbytečně nádobí navíc. Šlehačky ušleháme se ztužovačem. Okapané mandarinky z jedné plechovky nakrájíme na menší kousky (půlky) a čokoládu nasekáme rovným nožem (určitě to je rychlejší a při méně nepořádku a úrazů na prstech než strouhání). Želatinový ztužovač si metlou rozmícháme dle návodu ve větší míse, do které se nám vejdou všechny suroviny náplně. Doporučuju vlažnou, spíše teplou, ne chladnější vodu. Do připraveného ztužovače zamícháme postupně jogurt, dobře zamícháme. Pak přidáme šlehačku a nakonec mandarinky a čokoládu.
Zchladlý piškot položíme na tác a okolo dáme umytý ráfek dortové formy. Pokapeme ho rumem a naneseme na něj rovnoměrně náplň, povrch uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc, ale 3-4 hodiny by mohly také stačit. Před podáváním ozdobíme zbylými okapanými mandarinkami a kakaem.



9 komentářů to 'Mandarinková variace na stracciatellu'
9. 5. 2009
Dobrý den, jsem na vašich stránkách poprvé a musim říct,že už se mě jen tak nezbavíte:)
Máte totiž opravdu krásné stránky.
Chtěla jsem vás poprosit jestli by jste sem nenapsala recept na dort ,,Romanovi“. Uplně mě dostal, moc ráda bych ho vyzkoušela. Moc děkuji předem.
9. 5. 2009
Šárko, vítám Vás v naší kuchyni! Myslíte tento dort: http://www.urybicky.cz/2008/08/romanovi/ ? To byl tenkrát takový pokusníček. Ale můžu ho v blízké době zopakovat a přidám i recept, už bych si nevzpomněla třeba v jakém poměru jsem míchala nutelu do krému a podobně. Jsem ráda, že se vám tady líbí.
9. 5. 2009
Ano, ano, přesně ten jsem myslela.
Tak to budete hodná když ho zopakujete, ráda si na takový úlovek počkám:)
24. 5. 2009
Rybičko, tak a je to tady, neodolala jsem a tvořila dort, je to fantastický recept a dopadlo to skvěle http://www.kocher.cz/skladka/Nyx_stracciatella.JPG jen jsem místo mandarinek dala čerstvé jahody, to byla taková dobrota, áááách, děkuju za tento recept!
24. 5. 2009
Cherryn a jak se tak dívám, mělas ho i krásně nazdobený!
8. 11. 2010
Dobrý den, moc se mi líbí vaše stránky, jsem tu poprvé a měla bych jeden dotaz..Myslíte, že kdybych dortový korpus rozpůlila a tento krém nalila ve vrstvách, tzn., že by mezi korpusy byla jedna vrstva a nahoře druhá, jestli by to šlo nebo by se mi dort při krájení rozjížděl? Já se omlouvám za primitivní dotaz, budu vděčná za vaši odpověď. Iveta
9. 11. 2010
Já myslím, že by to šlo, dejte si záležet na tom, aby Vám hmota dobře ztuhla, tj. v žádném případě ne více hmoty než přípravek zvládne zaželírovat (tj. mandarinky opravdu dobře okapat, nebo i ubrat trochu jogurtu) a pak pořádné rozmíchat, aby nebyly hrudky, aby byl ztužovač opravdu dobře rozmíchaný. No a pak nechat opravdu dobře vychladit.
11. 7. 2011
Hezký večer, na vaše stránky chodím okukovat už docela dlouho -v kuchyni a u trouby jsem zatím začátečník, ale dnes už mi to nedalo a pokusila jsem se o tento dort. Sice jsem neměla mandarinky, tak jsem použila kompotované broskve, ale i tak jsem sklidila ohromný úspěch. U našich neobstojí těžké a hodně sladké krémy a tohle bylo to pravé ořechové -moc děkuji za úžasný recept a do budoucna se určitě budu ještě inspirovat. Ještě přikládám foto mého výtvoru http://foto.dama.cz/foto.php?f=984117, není tak dokonalý, ale jak se po něm zaprášilo, tak si nikdo ani nestačil všimnout…
12. 7. 2011
mio, dortík máš moc povedený, jen prosím oprav nadpis, protože autorkou receptu je itula, já ho pouze převzala, díky!