Kláro, já ta povidla zapomněla koupit…

Honzabuchty

Honzabuchty

Suroviny:

  • 1/4 l mléka
  • 1,5 dl oleje (18 polévkových lžic)
  • 2 celá vejce
  • špetka soli
  • 100g cukru krupice
  • 600g polohrubé mouky (případně pár lžic přidejte)
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • maková náplň (400g máku, 100g cukru, 400ml mléka)

dsc_1951_baleni_wod

Postup:

Ze surovin mimo náplň zaděláme těsto. Necháme hodinku kynout pod utěrkou. U kynutého těsta je fajn, že to může být záležitost na celé odpoledne. Když zrovna děti, pardon okolnosti! „nedají“, stačí těsto krátce přemísit a nechat další hodinku kynout. Mezitím někdy připravíme náplň, než jí budeme buchty plnit vychladne.

Těsto klidně zaděláme v pekárně, nebo v míse, jak jsme zvyklí. Já jsem zvyklá v pekárně, která ovšem dnes zradila a nechtěla v žádném případě míchat déle než 40 vteřin. Nakonec mi málem upadly ruce při mísení v míse, takže jen s dávkou fantazie zařazuju článek i do rubriky „domácí pekárna“.

Těsto rozdělíme na dva díly, s polovinou se bude lépe pracovat. Těsto roztáhneme na obdélník (nebo vyválíme). Na silikonovém válu nemusíme ani podsypávat, těsto je mastnější a skoro nelepí. Obdélník naporcujeme na díly asi 4x4cm, nebo 5×5, podle toho co si troufáme ještě zabalit.

dsc_1972_veforme_wod

Zabalené buchétky naskládáme do nádoby vhodné velikosti, kterou předem vymažeme máslem nebo sádlem. Při skládání buchet do nádoby je na spojích také lehce mázneme změklým máslem – stačí mít od másla omaštěné prsty. V pekáči buchty necháme kynout ještě cca 20-30 minut – opět pod utěrkou.

dsc_1981_honzovy_ztrouby_wod

Mezitím vyhřejeme troubu na 180 stupňů, ohřejeme mléko, pokud ho máme v ledničce a těsně před pečením buchty pomašlujeme mlékem. Pečeme 40 minut, díky mléku budou dobře „chytat barvu“, takže je cca po 25 minutách přikryjeme alobalem.

Honzovy buchty podáváme jako v pohádce – zavázané v plátěném ubrousku.

dsc_2000_vubrousku_wod