A jsem tady s posledním nedělním obědem. Můj muž zcela spontánně konstatoval, že je škoda, že se na internet nedá napsat, jak lahodné chuti to jídlo opravdu bylo. A já musím konstatovat, že dojem z fotografií dnes opravdu silně pokulhává za opravdovým zážitkem na jazyku.
Krůtí s pórkem na smetaně

Krůtí s pórkem na smetaně

Suroviny:
  • 1/2 kg krůtího masa – já použila maso z horních stehen na guláš – bylo v balíčku bez kostí, nakrájené na gulášové kostky,
  • 2 střední cibule,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1/2 velkého pórku – zejména zelená část,
  • 2 lžíce koření na divočinu,
  • 2 lžičky granulovaného česneku / případně čerstvý česnek podle chuti,
  • sůl,
  • 1/2 červené papriky,
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (s obsahem tuším 150ml… nebo se mýlím?),
  • 1 dcl vína

Postup:

dsc_1183_cibule_vod

1) Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na olivovém oleji dozlatova.

Pórek nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli.

2) Pórek nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli.

Maso nakrájíme na drobné kostičky.

3) Maso nakrájíme na drobné kostičky.

4)  Ještě lépe na ještě drobnější a nejlépe přes vlákna, jako na fotografii.

4) Ještě lépe na ještě drobnější a nejlépe přes vlákna, jako na fotografii.

5) Drobné kousky masa přidáme k cibuli a pórku a zprudka osmahneme ze všech stran. Posypeme kořením (2 lžíce), osolíme, přidáme česnek - čerstvý, nebo sušený (2 lžičky).

5) Drobné kousky masa přidáme k cibuli a pórku a zprudka osmahneme ze všech stran. Posypeme kořením (2 lžíce), osolíme, přidáme česnek - čerstvý, nebo sušený (2 lžičky).

6) Můžeme přidat jakoukolu zeleninu doma máme, mně připadlo, že červená paprika jídlo barevně oživí.

6) Můžeme přidat jakoukolu zeleninu doma máme, mně připadlo, že červená paprika jídlo barevně oživí.

7) No a jestli Vám v lednici přebývá deci bílého vína, sem s ním. Nám právě zbývalo deci rulandského šedého. Přidáme ještě 2 deci vody a necháme 10-15 minut (podle velikosti kousků masa) dusit přikryté poklicí.

7) No a jestli Vám v lednici přebývá deci bílého vína, sem s ním. Nám právě zbývalo deci rulandského šedého. Přidáme ještě 2 deci vody a necháme 10-15 minut (podle velikosti kousků masa) dusit přikryté poklicí.

8) Ochutnáme kousek masa a jakmile je dostatečně měkké, přidáme smetanu a necháme chvilku projít varem. Podáváme s rýží.

8) Ochutnáme kousek masa a jakmile je dostatečně měkké, přidáme smetanu a necháme chvilku projít varem. Podáváme s rýží.

 Dobrou chuť!