
Krůtí s pórkem na smetaně
- 1/2 kg krůtího masa – já použila maso z horních stehen na guláš – bylo v balíčku bez kostí, nakrájené na gulášové kostky,
- 2 střední cibule,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1/2 velkého pórku – zejména zelená část,
- 2 lžíce koření na divočinu,
- 2 lžičky granulovaného česneku / případně čerstvý česnek podle chuti,
- sůl,
- 1/2 červené papriky,
- 1 kelímek smetany ke šlehání (s obsahem tuším 150ml… nebo se mýlím?),
- 1 dcl vína
Postup:
![]() 1) Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na olivovém oleji dozlatova. |
![]() 2) Pórek nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli. |
![]() 3) Maso nakrájíme na drobné kostičky. |
![]() 4) Ještě lépe na ještě drobnější a nejlépe přes vlákna, jako na fotografii. |
![]() 5) Drobné kousky masa přidáme k cibuli a pórku a zprudka osmahneme ze všech stran. Posypeme kořením (2 lžíce), osolíme, přidáme česnek - čerstvý, nebo sušený (2 lžičky). |
![]() 6) Můžeme přidat jakoukolu zeleninu doma máme, mně připadlo, že červená paprika jídlo barevně oživí. |
![]() 7) No a jestli Vám v lednici přebývá deci bílého vína, sem s ním. Nám právě zbývalo deci rulandského šedého. Přidáme ještě 2 deci vody a necháme 10-15 minut (podle velikosti kousků masa) dusit přikryté poklicí. |
![]() 8) Ochutnáme kousek masa a jakmile je dostatečně měkké, přidáme smetanu a necháme chvilku projít varem. Podáváme s rýží. |
Dobrou chuť!
4 komentáře to 'Krůtí s pórkem na smetaně'
12. 2. 2009
pokulhává :-))) no, trochu jo 😀 ale věřím, že to bylo chuťově znamenité 🙂 … a rulandské šedé je taky výborné, jak jsme měli možnost se přesvědčit při letním výletování na Šobesu :-)))
13. 2. 2009
Rybko, včera jsem vyzkoušela a musím souhlasit, u nás vzhled taktéž pokulhával za chuťovým vjemem, který je vynikající, ale barevná zeleninka to spravila. Nápaditý recept!
14. 2. 2009
Není divu, že bylo v lednici rulandské šedé. To tam bývá nejšastěji, to máme nejradši.
Holky díky za pochvalu receptu, tentokrát moje kuchařské fantazírování vyšlo opravdu nad očekávání!
10. 4. 2014
Zdravím, vypadá to moc dobře (tedy ty ingredience :-)), zítra to budu vařit, místo rulandy dám tramín.. a červenou papriku také. Už se moc těším. 🙂