Já vím, já si nedám pokoj s trnkovýma buchtama, co?
 
Laciný vdolek

Laciný vdolek

Suroviny na dva plechy: cena v Kč:
3 dl mléka 5,40
2 PL cukru krystal 1,10
1 špetka soli 0,01
110 ml oleje 3,30
1 ks vejce 2,00
600 g polohrubé mouky 9,00
2 ČL sušeného droždí 3,00
  CELKEM: 23,81
1,3 kg švestek (26)
  Celkem se švestkami: (49,81)

Postup:

Těsto zaděláme jako obvykle = čili u nás v pekárně. Suroviny do ní ládujeme v pořadí jak jsou v rozpisu… Vykynuté vyklopíme, rozdělíme na dva díly, položíme na vymazaný plech, rozmáčkneme, vyválíme (je fajn nelepivé a vyválet jde dobře). Poklademe ovocem a posypeme oblíbenou drobenkou, nebo jen pocukrujeme. Chcete-li z ní udělat laciný koláč de luxe, posypejte ovoce mletou skořicí … po upečení uvidíte divy! (Buchta zmizí ve strávnících jako ve studně… Jo a pečeme dlouhých 18 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Syrovou ji opravdu nejezte.

PS: Pokud doma není ani vajíčko, přidejte o dvě lžíce oleje více, nebo nic.

PS2: Pokud doma není cukry krystal, dejte klidně jaký máte. Kostky raděj rozbijte nebo rozpusťte, ať si nepoškrábete pekárnu.

PS3: Pokud doma není polohrubá mouka, dejte hrubou nebo hladkou, nebo jejich směs. V tom případě ji nevsypte úplně celou a při hnětení těsta ji přidejte, nebo nepřidejte.

PS4: Pokud není olej, dejte máslo, Heru, margarín na chleba Perlu, Ramu, Floru… zhruba stejný objem.

PS5: Pokud doma není ovoce, zkuste povidla nebo marmeládu. V tom případě podejte hlášení o výsledku zde!

Moje hlášení zde:

Jde to i úplně bez vajíčka, na 4 plechy tenoulince, jde to i s povidly a marmeládou, posypat drobenkou nebo mandlemi:

Laciný vdolek

Laciný vdolek

PS6: Pokud doma není sušené droždí, čerstvé už tím spíš nebude… Upečte něco jiného, třeba s prdopečem!