
Krůtí v bazalce
Nic extra objevného, ale jednoduché a hlavně mňamkové…

Citrusová
Ingredience:
400-500g krůtích prsou (nebo jiných drůbežích), 1 větší cibule, 1 větší kedluben, 1 citron nebo limetka, trs bazalky, 1 smetana ke šlehání, 150ml zeleninového vývaru (v mém případě 150ml vody + 1PL Solčanky, což je Vegeta „po zdravu“), sůl, můžeme potřebovat i cukr a můžete přidat pepř, my kvůli dětem nedáváme. Olej.
Nějakou přílohu – vařený brambor, těstoviny, zeleninový salát…

Cibulková
Postup:
Suroviny nakrájíme, cibuli na drobnější kostičky, kedluben na nudličky, maso na drobnější kostičky nebo nudličky, bazalku najemno nasekáme, pár lístků necháme na ozdobu. Z pů citronu vymačkáme šťávu, půlku použijeme na kolečka na ozdobu.
Nemáme-li čerstvou bazalku, můžeme použít sušenou, ani jedné rozhodně šetřit nemusíme, má sice výraznou chuť, ale velmi příjemnou, ani pikantní, ani přehnaně aromatickou, prostě příjemně osvěžující. Alespoň pro mě. A zvláště ta čerstvá!

Bazalková
Na teflonové pánvi zesklovatíme cibuli a v ní orestujeme maso ze všech stran. Přidáme kedluben a osolíme. Jakmile maso začne pouštět šťávu, podlejeme zeleninovým vývarem a dusíme přikryté do měkka. Jak dlouho? No tak akorát do měkka. Na tato jídla jsem vždy měla prima hlubokou Tefal pánev s poklicí. S výměnou sporáku za indukční došlo k výměně některého nádobí a jelikož nás je o 3 v domácnosti víc, došlo k výměně relativně nízké hluboké pánve za teflonový hrnec se skleněnou poklicí. Opět osvědčený Tefal.

Masíčková
Před dokončením dáme vařit těstoviny, tento druh stačilo povařit 2 minuty a byly akorát – asi nějaké speciální? A moc dobré!

Mašličková
Jakmile je maso měkké, zalijeme smetanou, přidáme bazalku, dochutíme citronovou šťávou, případně pepřem. Zdáli-se nám omáčka příliš kyselá, napravíme to lžičkou cukru. Nyní omáčku prohřejeme, nebo i povaříme do zhoustnutí. Můžeme přidat jednu dvě lžičky škrobu rozmíchaného ve STUDENÉ vodě (aby se nenadělaly hrudky). Tento však musíme pořádně povařit a rozhodně není v omáčce nutný!

Krůtí v bazalce
Servírujeme jak se nám bude líbit a necháme si chutnat! Dobrou chuť!


2 komentáře to 'Krůtí v bazalce'
10. 8. 2008
🙂 rybi, až Ti jednou spadně foťák do jídla … tak se nediv 😀 tóóólik fotek 🙂 líbí se mi ta s citrusy 🙂
cituji: „došlo k výměně relativně nízké HLUBOKÉ pánve za teflonový HRNEC se skleněnou poklicí“ … taky na to snad letos u nás dojde, pokukuji ale po BAF 🙂
10. 8. 2008
Jo BAF bych sitaky nechala libit… ale ja radsi lety osvedceny Tefal a par dortovych udelatek k tomu 😀 za ty penize…
PS: Jo citrusova je dobra, to jo, taky myslim …