Krůtí v bazalce

Krůtí v bazalce

Nic extra objevného, ale jednoduché a hlavně mňamkové…

Citrusová

Citrusová

Ingredience:

400-500g krůtích prsou (nebo jiných drůbežích), 1 větší cibule, 1 větší kedluben, 1 citron nebo limetka, trs bazalky, 1 smetana ke šlehání, 150ml zeleninového vývaru (v mém případě 150ml vody + 1PL Solčanky, což je Vegeta „po zdravu“), sůl, můžeme potřebovat i cukr a můžete přidat pepř, my kvůli dětem nedáváme. Olej.

Nějakou přílohu – vařený brambor, těstoviny, zeleninový salát…

Cibulková

Cibulková

Postup:

Suroviny nakrájíme, cibuli na drobnější kostičky, kedluben na nudličky, maso na drobnější kostičky nebo nudličky, bazalku najemno nasekáme, pár lístků necháme na ozdobu. Z pů citronu vymačkáme šťávu, půlku použijeme na kolečka na ozdobu.

Nemáme-li čerstvou bazalku, můžeme použít sušenou, ani jedné rozhodně šetřit nemusíme, má sice výraznou chuť, ale velmi příjemnou, ani pikantní, ani přehnaně aromatickou, prostě příjemně osvěžující. Alespoň pro mě. A zvláště ta čerstvá!

Bazalková

Bazalková

Na teflonové pánvi zesklovatíme cibuli a v ní orestujeme maso ze všech stran. Přidáme kedluben a osolíme. Jakmile maso začne pouštět šťávu, podlejeme zeleninovým vývarem a dusíme přikryté do měkka. Jak dlouho? No tak akorát do měkka. Na tato jídla jsem vždy měla prima hlubokou Tefal pánev s poklicí. S výměnou sporáku za indukční došlo k výměně některého nádobí a jelikož nás je o 3 v domácnosti víc, došlo k výměně relativně nízké hluboké pánve za teflonový hrnec se skleněnou poklicí. Opět osvědčený Tefal.

Masíčková

Masíčková

Před dokončením dáme vařit těstoviny, tento druh stačilo povařit 2 minuty a byly akorát – asi nějaké speciální? A moc dobré!

Mašličková

Mašličková

Jakmile je maso měkké, zalijeme smetanou, přidáme bazalku, dochutíme citronovou šťávou, případně pepřem. Zdáli-se nám omáčka příliš kyselá, napravíme to lžičkou cukru. Nyní omáčku prohřejeme, nebo i povaříme do zhoustnutí. Můžeme přidat jednu dvě lžičky škrobu rozmíchaného ve STUDENÉ vodě (aby se nenadělaly hrudky). Tento však musíme pořádně povařit a rozhodně není v omáčce nutný!

Krůtí v bazalce

Krůtí v bazalce

Servírujeme jak se nám bude líbit a necháme si chutnat! Dobrou chuť!