Botičky jsou vyrobeny z hotové hmoty Pasta Dama. Má sladkou chuť s mandlovou příchutí. Neobsahuje mandle ani sušené mléko. Je založena na cukru, škrobu, glukózovém sirupu a pod… Barveno gelovou barvou Wilton „sky blue“. Ostatní ozdoby i potah dortu je také z této hmoty. Botičky vznikaly podle „střihu“ z jiného konce internetu a trvalo mi to asi 1,5 hodiny. O tričku napíšu níže. S provedením písmenek jsem si pěkně naběhla, byly pracnější, než jsem čekala.
Vyrobení puntíkatého trička nebylo tak náročné jako písmenka. Šlo spíš o monotónní práci a trpělivost. Puntíky vypíchnuté brčkem z bílé placky byly obsazeny puntíkem vypíchnutým z modré placky. Pak ještě trochu vyváleno a vykrojeno, dozdobeno, položeno na dort, převezeno, snězeno.
Korpus jsem pekla kakaový s novým holandským kakaem pro cukráře, jsem nadšena z toho, jak intenzivně barví! Průměr formy byl 26 cm, těsto jsem šlehala ze 7 vajec.
Krém je vanilkový, na spodním korpusu podmazaný kyselkavou domácí meruňkovou marmeládou. Výška dortu byla bez botiček cca 5 cm. Váha hotového dortu bez podnosu 1,27kg. Výroba trvala 4 hodiny plus výroba botiček.
8 komentářů to 'Bryndáček a botičky pro Štěpánka'
2. 8. 2008
Ahoj, presne ako píšeš, slová nie sú potrebné jednym slovom nádhera. Veľmi Ťa obdivujem, ako to všetko stíhaš. Ja mám dvoch drobcov a mám čo robiť. Klobúk dole.
2. 8. 2008
Co by nás zajímalo? No přece kde vzít tak šikovné ruky, co zvládnou tuto nádheru. Takové božské botičky bych nestvořila, kdybych se na hlavu postavila. Celý dortík je krásný, jemný, něžný, …škoda ho rozkrojit.
2. 8. 2008
jak chutnaly botičky? 🙂 zda-li je i uvnitř modrobílý nejlépe puntíkatý? :-))) proč to není bryndáček na suchý zip? :-))) dortík vypadá jak vyšitý a to se mi moc líbí 🙂 chválím zlepšování zakončení = přechodu dortu na talíř :-))) ten jednořadý zip co bývával jsem ráda, že je zapomenut :-))) na liv. do dortů už nechodím neb mne neštvalo, že je to skoro samá nádhera a chutě se sbíhaly, ale že ne každý je tak hezky zfotodokumentován 🙂 jako tu 🙂 pro mne je to SUPER dort a milý … jméno Štěpánek ho hezky rozněžňuje 🙂 a mám nějakou slabost pro modrobílé dorty 🙂 spíš než pro růžové :-)))
2. 8. 2008
1) Ako všetko stíham? Stíham len vybrané záležitosti, to znamená nie všetko. Veľa tort vzniká v noci.
2) Naučit to ty ručičky A ty botičky byly každá jiná, obě levé a ty příští budou rozhodně lepší, už budu lépe vědět, jak sesadit střih a že si mám vzít raději marcipán, ten je tužší a lépe drží tvar hned po sesazení.
3) Sladce, uvnitř je silně kakaový – načala jsem kilovku holandského kakaa pro cukráře, to je něco! Ta barva, však já vložím fotku, už je nakrájen a líto nám to nebylo. A jednořadý zip si ještě určitě zopáknu… moje fantazie má někdy výpadky na vymýšlení novot
2. 8. 2008
😀
20. 8. 2008
♥
28. 8. 2008
Já mám takový malý dotaz – Skoro na každém dortě je nějaký povrch a pak ozdůbky. Ale ten povrch je taky marcipán ?
28. 9. 2008
Ano, povrch dortu je stejná hmota, z jaké jsou vymodelované ozdůbky. Ani jednou jsem zatím nepoužila pravý marcipán, jedná se vždy o tzv. falešný mléčný marcipán, nebo nějaký typ kupovaného potahovacího fondánu. Existuje celá řada receptů na falešný marcipán, fondán a také řada výrobců vyrábí podobné hmoty k potahování a zdobení dortů. Fondány obecně mají tu bělostnou barvu, kterou na některých dortech „potřebuji“, protože neobsahují ani nažloutlé mandle, ani nažloutlé sušené mléko, ale spíš cukr, škrob, případně některé i želatinu.
A za stručné okénko do nauky o surovinách se zde omlouvám 😀