Pruhované období mne neopouští…

Tvarohová zebra

Tvarohová zebra

Recept vložím později, asi až večer, dnes mne tady děti asi nenechají déle než minutku…
Zatím kupte kilo tvarohu, stačí 1,5% tuku, 1 zakysanku (může být náhražka Rama) a dva vanilkové pudinky… základní věci máte určo doma… jako vejce, mléko, polohrubou, moučkový, vanilkový, kousek Hery (tentokrát olej nee)… a večer upečem, ať do rána vychladne, chladne na můj vkus dloooouho!

Tvarohová zebra

Tvarohová zebra

Nakoupeno? Tak jdeme na to!

Suroviny na těsto:

  • 100g Hery nebo podobného tuku, povolit (třeba trošku v MW)
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 225g polohrubé mouky

Postup:

Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Testo rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru. Viz fotka:

Tvarohová zebra - těsto

Tvarohová zebra - těsto

Suroviny na náplň:

  • 1kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
  • 1 zakysaná smetana (200g, já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
  • 150ml mléka
  • 150g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 polévkové lžíce kakaa

Postup:

Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.

Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.

Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil „kopec“, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny.

Tvarohová zebra - kopec barevného tvarohu

Tvarohová zebra - kopec barevného tvarohu

Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Pečení:

Vyhřejeme troubu a pečeme na horkovzduch při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Pečeme li klasickou troubou na dolní a horní ohřev, nastavíme teplotu na 190 stupňů na vyhřátí trouby i pečení. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut, nebo i déle po vyndání z trouby odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.

Chladnul nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

Dobrou chuť!

Tvarohová zebra

Tvarohová zebra

Upraveno odsud.