Pruhované období mne neopouští…

Tvarohová zebra
Recept vložím později, asi až večer, dnes mne tady děti asi nenechají déle než minutku…
Zatím kupte kilo tvarohu, stačí 1,5% tuku, 1 zakysanku (může být náhražka Rama) a dva vanilkové pudinky… základní věci máte určo doma… jako vejce, mléko, polohrubou, moučkový, vanilkový, kousek Hery (tentokrát olej nee)… a večer upečem, ať do rána vychladne, chladne na můj vkus dloooouho!

Tvarohová zebra
Nakoupeno? Tak jdeme na to!
Suroviny na těsto:
- 100g Hery nebo podobného tuku, povolit (třeba trošku v MW)
- 100g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 225g polohrubé mouky
Postup:
Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Testo rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru. Viz fotka:

Tvarohová zebra - těsto
Suroviny na náplň:
- 1kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
- 1 zakysaná smetana (200g, já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
- 150ml mléka
- 150g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 polévkové lžíce kakaa
Postup:
Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.
Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.
Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil „kopec“, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny.

Tvarohová zebra - kopec barevného tvarohu
Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.
Pečení:
Vyhřejeme troubu a pečeme na horkovzduch při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Pečeme li klasickou troubou na dolní a horní ohřev, nastavíme teplotu na 190 stupňů na vyhřátí trouby i pečení. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut, nebo i déle po vyndání z trouby odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.
Chladnul nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.
Dobrou chuť!

Tvarohová zebra
65 komentářů to 'Tvarohová zebra'
17. 6. 2011
Tak dobrou chuť!!! A díky za pochvalu!
19. 6. 2011
Herou vymažeme formu nebo přidáme i do těsta?
19. 6. 2011
🙂
Objasním: v seznamu surovin do těsta je 100g Hery, takže 100g Hery dáme do těsta. Dále se píše, že se forma vymaže tukem – t.j. jak je kdo zvyklý: sádlo, Omega, Hera, olej, olej ve spreji, prostě tukem. Mimochodem 100g Hery by bylo na vymazání formy opravdu moc a těsto bez tuku by pro tento účel nebylo vhodné.
2. 7. 2011
Dobrý den, chystám se péct tuhle „zebru“ a mám dotaz – můžu použít místo Hery máslo? Já ho používám místo těch tuků na pečení třeba v bábovkách, ale tady si nejsem jistá, jestli můžu 🙂
Jinak jste moc šikovná, máte tu krásné dortíky a zákusky 😉
2. 7. 2011
Evo, určitě je možné do těst použít máslo. Častokrát je výsledek i lepší. Vzhledem k dnešní kvalitě nekvalitě másla a jeho ceně upřednostňuju pouze opravdu kvalitní máslo do krémů, stojí kolem 40Kč. Tam ho nahradit nejde. Ale do těsta je možné na surovinách ušetřit, ovšem raději „pravá “ Hera než levné nekvalitní máslo. Laciná másla jsou často z podezřelých surovin. Proto se běžně stává ten propastný rozdíl, že na jendom pultu v obchodě leží máslo za 40 a vedle něj máslo za 24. (Bohužel teď nemohu najít ten spotřebitelský test másel, který jsem četla…)
2. 7. 2011
Evo, našla jsem ten článek: http://ekonomika.idnes.cz/test-levne-belgicke-maslo-muze-mit-za-sebou-az-dva-roky-v-mrazaku-px1-/test.aspx?c=A110127_120138_test_fih
Nejspíš to bude opravdu pravda, takže na másle a jeho zlepšovacích přísadách v těstu opravdu netrvám. Nenahraditelné je pouze v krému, kde je však nutné použít opravdu kvalitní máslo, aby se šleháním neoddělila voda. To se dnes stává i drahým máslům. Bohužel dnešní máslo není co bývalo třeba před dvaceti lety a dřív…
2. 7. 2011
S tím máslem máte pravdu. Někdy nedávno byly testy másel v černých ovcích a byl mezi nimi veliký rozdíl. Tak díky za odpověď, za hodinku se do toho pustím, snad se mi koláč povede 🙂
8. 7. 2011
Úžasný recept, díky! Zkracuji si teď vařením čekání na porod, mám ještě týden:-) Pekla jsem z poloviční dávky, takže mám zebru takovou placatější, ale pruhovaná je a chutná skvěle!:-)
8. 7. 2011
Tak ať to čekání se zebrou rychleji uteče 🙂 Za týden ji stihnete ještě několikrát 🙂
13. 7. 2011
Tak jsem zebru o víkendu dělala už podruhé (na oslavu) a všichni z ní byli nadšení. Díky za recept!
22. 7. 2011
Už i já jsem se pustila do výroby zebry a musím tenhle recept moc pochválit, všem ohromně chutnal. Rybičko, nevadilo by ti, kdybych recept i s odkazem na tvé nádherné stránky dala na svůj blog?
23. 7. 2011
Madlo, já už na Tvých stránkách hledám zebru a nic 🙂 Honem foto a přidej klidně i odkaz, budu opravdu ráda. Ráda nahlížím na ostatní zebry jiných pekařek… A odkaz sem vždy ocením. Předem díky!
20. 9. 2011
Mám jen jeden dotaz, musí se pudink uvařit nebo ne? 🙂
20. 9. 2011
Andreo, kdyby se měl pudink uvařit, určitě by to tam bylo napsáno. Naopak je tam napsáno, že se pudinkový prášek rozmíchá v mléce a vleje ke zbytku krému. Proč to nejde udělat přesně tak, jak je to napsáno? Nedůvěra?
4. 10. 2011
dneska sem ten koláč upekla a musím říct, že se povedl… ;)výbornej