Jak ozvláštnit nedělní rychlovku z polotovaru z mražáku? Nové brambory ve spíži plus sekaná hotová v mražáku rovná se rychlý nedělní oběd na úrovni. To znamená něco jiného než mražená pizza – ano, ta se u nás taky připravuje.

Tento nedělní oběd na úrovni ještě dnes pozvedneme pikantní křenovou omáčkou – jak se u nás zjednodušeně říká „KŘENEM“!

Obvykle křen děláme k uzenému masu a jako vývar použijeme uzenou polévku. Vzhledem ke zdravosti uzeného ji však už většinou děláme i k jiným jídlům, třeba dnes k sekané.

Sekaná, křen a zemáky

Sekaná, křen a zemáky

Suroviny:

1/2 hrnku mléka, 4 polévkové lžíce hrubé mouky, 1 hrnek vývaru (můžeme použít 1/2 kostky Masoxu), sůl pokud bude potřeba

Postup:

Nejprve si nastrouháme křen, cca dva centimetr tlusté kořínky v délce cca 10cm. Nebo méně, aby byla omáčka jemnější, ale pak vám hrozí, že strávníci budou konstatovat „to křen ani nevidělo“. My máme rádi „grády“. Je potřeba opravdu ostré struhadlo, vlákna kořene jsou opravdu odolná. Nastrouhaný křen zakryjeme miskou, aby nám vlivem oxidace na vzduchu nezezelenal.

Mouku rozmícháme ve studeném mléce. Přilejeme teplý vývar a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání na mírném ohni minimálně 5 minut, čím déle vaříme, tím jemněji se mouka rozvaří a omáčka bude jemnější konzistence. Ochutnáme a případně přisolíme. Pokud jsme použili vývar, možná už nebude solení potřeba. Nastrouhaný křen vsypeme do právě vypnuté vřelé omáčky (vitamínky přece nechceme zbytečně rozvářet), pořádně promícháme a před podáváním necháme chvíli odstát. Křen se v omáčce rozleží, omáčka natáhne chuť a malinko zhoustne. Teprve pak (před podáváním) ji můžeme malinko zředit, aby vaši strávníci zas nereptali, že je jako „kyjanica“.

Přeji dobrou chuť a málo reptavých strávníků. A pokud budou, vězte, že i s nimi je omáčka vitaminovou bombou… V jedné dědině na Slovácku se považuje za zdroj dlouhověkosti. (A samozřejmě na druhém konci dědiny ji vaří zas podle jiného postupu, ale to je normálka, ne?)