Šlehačková roláda

Šlehačková roláda

Máte chuť na neco exkluzivního a jednoznačně snadného na výrobu? Šlehačkovou roládu zvládne snad i začátečník – zvlášť když použije rostlinnou šlehačku. Zabije tím dvě mouchy jednou ranou:

  1. při šlehání nestvoří máslo,
  2. při mlsání si nemusí odpírat poslední sousto, rostlinná není tak tučná jako živočišná šlehačka.

O kalorickou bombičku se však jedná v každém případě:

Suroviny na těsto: Suroviny na náplň a zdobení: Suroviny na náplň – alternativa:
  • 5 vajec (bílky zvlášť)
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5-6 lžic polohrubé mouky
  • 2 šlehačky Rama cremefine
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 4-5 jahod
  • sypání, třeba mlýnek vanilka-karamel
  • 400ml rostlinné šlehačky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 100g jogurtového ztužovače šlehačky do 100ml vody
  • 4-5 jahod
  • sypání

Postup:

Oddělíme bílky a žloutky, do bílků přidáme 2 lžíce cukru, do žloutků 3 lžíce. Vyšleháme nejprve sníh z bílků, pak vyšleháme žloutky s cukrem. Do žloutkové směsi pak zamícháme mouku a lehce vmícháme sníh, který vařečkou jakoby „zabalujeme“ do těsta. Nalejeme a rozetřeme na pečící papír na plechu. Pečeme 10 minut při 180stupních Celsia. Po upečení ještě horké i s papírem srolujeme a necháme vychladnout.

Na náplň vyšleháme obě Ramy Cremefine s cukrem. Polovinu rozetřeme na vychladlý a rozmotaný plát piškotu, urovnáme do středu rolády čtvrtky jahod a srolujeme. Druhou polovinou šlehačky naplníme sáček se zdobící špičkou a ozdobíme celý povrch rolády. Necháme vychladit. Před podáváním ozdobně posypeme horní část rolády.

Alternativa I.:

Do šlehačky můžeme použít ztužovač nebo nějaké příchutě. Nebo i obojí v jednom. V roládě na fotografii byl použit ztužovač s jogurtovou příchutí, který byl zamíchán s rostlinnou šlehačkou Hulala.

Alternativa II.:

Kuk na šlehačkovou rychlovku na neděli.