A už je tady zas! Otřepané téma. Tvarohová bábovka! Evergreen! Šarmantní dáma, které to sluší v jakékoli podobě:
Bratříček mufík

Bratříček mufík

A taky starší brácha muffina – koláč:

Bratr koláč
Bratr koláč

Po úspěchu nedělní variace na tvarohovou bábovku muselo zákonitě následovat repete. A hned. Jenže… To by vrchní zásobovač nesměl dvakrát zapomenout koupit tvaroh a když už tvaroh v lednici byl, nebyla Hera. A ani jiného margarínu nebylo, ba ani toho na chleba nebylo dost… Proto si dáme malé stručné opáčko receptu pro zapomětlivé hospodyňky s drobnými obměnami (vychytávky pro úspěch akce viz v původním receptu):

Suroviny:
  • 250g tvarohu 1,5%
  • 3 vejce
  • 200g moučkového cukru
  • 1 vanilínový cukr větší (25g)
  • 1 vanilínový cukr menší (8g)
  • 250 ml oleje (to je 220g)
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • necelé 1/2 kg jahod
Postup:
Vyšleháme tvaroh s vejci a moučkovým cukrem a větším vanilínovým. Přilejeme olej a znovu vyšleháme. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a zašleháme do tvarohové směsi do hladka.
Koláč:
Nalejeme do kulaté formy a poklademe čtvrtkami jahod. Rovnoměrně posypeme vanilínovým cukrem, stačí menší balení. Pečeme při 170stupních 50-60 minut, posledních cca 20 minut přikryté alobalem. Cukr na povrchu koláče vytvoří křupavou sladkou a lesknoucí se kůrčičku. Necháme pořádně zchladnout na mřížce a mlsáme…
Muffinky:
Chceme-li si smlsnout na muffinkách, plníme košíčky dvěmi lžícemi těsta a ozdobíme jahodami. Pečeme 15 minut při 190oC. Sama jsem byla překvapena, jak křehounké a kypré jsou muffiny z tohoto těsta!