Naše pizza

Naše pizza

 

Suroviny: Těsto: Suroviny: Náplň:
170 ml vlažné vody asi 4 lžíce oleje na potření těsta
3 lžíce oleje 6-10 lžic kečupu
1/2 lžičky soli 2 ks papriky různých barev
1 lžíce cukru 3-4 ks rajčat
450 g hladké mouky hrst brokolice, či nějaká další zelenina
2 lžičky sušeného droždí                          1/2 cibule
    100-150g šunky
    100-150g sýra (40%tuku)
    koření: oregáno, bazalka,
      majoránka, pažitka,
      petrželka, tymián, nebo
      směs na pizzu nebo těstoviny
    špetka soli
       

Postup:

05dsc_3478_05_testo_v-pekarne_320 01dsc_3471_01_brokolice_320
1) Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně. Než nám nakyne, připravíme si ostatní ingredience.     2) Hrst brokolicových růžiček necháme přejít varem ve vodě nebo nad párou. Nevaříme dlouho, ve vodě jen přejít varem, nad párou aby trošku změkla. Po odstavení je přecedíme a v cedníku propláchneme studenou vodou, aby se nám proces varu i uvnitř zeleniny zastavil.
00dsc_3469_00_krajeni_paprika_320 02dsc_3473_02_krajeni_sunkacibule_320
3) Papriku nakrájíme na krátké tenké proužky.  4) Šunku nakrájíme na proužky nebo kostičky, cibuli na drobno, nebo na kolečka. U nás obědvají i malé děti, takže na drobno.
03dsc_3475_03_krajeni_rajcata_320 04dsc_3477_04_papir_naplech_320
5) Rajčata nejlépe na tenká kolečka, je li rajče velké, můžeme je pak překrojit na půlmesíčky, lépe se nám pak vyskládají na pizzu. 6) Na plech připravíme papír na pečení. 
06dsc_3512_06_tlaceni_testa_320 07dsc_3486_07_spojeni_der_320
7) Nakynuté těsto rozdělíme na dva díly, jeden dáme bokem pod utěrku. Druhý bez přehnětení roztáhneme na placku a roztlačíme rukou do požadovaného tvaru. 8 ) Jestli se vám někde nadělají díry, nezoufejte, po přeložení placky na pečící papír je opatrně přimáčkněte jako na fotografii. Na hotové pizze to nikdo nepozná.
08dsc_3488_08_mazani_olejem_320 09dsc_3490_09_koreni_320
9) Povrch těsta potřete lehce olejem, na okrajích si však dejte záležet. Potom placku potřete ještě tence kečupem, okraje nenechávejte příliš široké. 10) První koření nasypeme na kečup. Další koření dáme těsně pod sýr. Jak si koření nakombinujete záleží na vás, klidně experimentujte! Těsně před sypáním koření jsem zjistila, že mi chybí typické pizza-koření a sice oregano a bazalka. Stejně dobře vám poslouží majoránka, petrželka a pažitka. Já jsem tentokrát na kečup sypala tymián, ten mi s rajčaty moooc chutná.
10dsc_3499_11_koreni_320 11dsc_3500_12_syrdotrouby_320
11)Pak naskládejte připravenou zeleninu: nejprve cibuli, pak kolečka nebo půlkolečka rajčat, papriku, brokolici, nebo jinou připravenou zeleninu. Samozřejmě také šunku a na závěr posypte druhou dávkou koření, já tentokrát sypala směs na těstoviny. Itálie jako Itálie, ne? Nezapoměňte lehce pošepolit solí, syrová zelenina není vůbec slaná. 12)Na závěr posypeme strouhaným sýrem a vložíme do rozehřáte trouby. Máme-li klasický el.ohřev, vložíme ji na nejnižší příčku v troubě a hřejeme dole i nahoře, používáme-li horkovzduch, můžeme pizzu uložit na střední pozici a k horkovzduchu přidat ještě dolní ohřev. Samotný horkovzduch není úplně ideální.
12dsc_3522_13_nastavenitrouby_320 13dsc_3527_14_hotovo_320
13)Pizzu pečeme na 200-220oC po dobu cca 12 minut. Napoprvé ji pohlídejte, je hotova, když se vybarví okraje. Nezapoměňte, že u pizzy je důležité upéct těsto, proto ten dolní ohřev a dolní příčka.Některé moderní trouby mají přednastavený program na pizzu a tak jim budeme věřit. I tak nastavte čas 12 minut a plech vložte spíše níž. To za vás ani ta nejchytřejší trouba neudělá.A teď šup šup, nachystat druhou půlku těsta! 14)Po 12 minutách pečení pizzu nakrájíme kolečkem a vrhneme se na ni. Myslím, že jak u drůbeže, tak i u pizzy je dovoleno papkat rukama. Dobrou chuť!Tip: Po vyndání z trouby můžeme okraje potřít olejem nebo vodou, nebudou tak tvrdé. Když zapomenete, nevadí, toto těsto je vyzkoušené a zuby si nevylámete. 

A tady jsme pizzu dělali ve variantě čtyřsýrové:

Čtyřsýrová pizza

Čtyřsýrová pizza