dsc_2067_brusmandle_cely_640w

Suroviny:

  • 250g tvarohu 1,5%
  • 3 vejce (nebo 4 menší)
  • 200g moučkového cukru
  • 1 vanilínový cukr
  • 1 Hera nebo 200 g oleje
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100g brusinek, můžeme dopředu namočit v rumu
  • 80-100g sekaných mandlí (jeden pytlíček)
  • 40-50g mandlových lupínků (půl pytlíčku)

Postup:

Oddělíme bílky a žloutky. Vyšleháme bílky s přibližně 1/3 cukru, v jiné míse vyšleháme tvaroh se žloutky a zbylým cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme Heru (nebo olej) a znovu vyšleháme. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a zašleháme do tvarohové směsi do hladka. Nakonec zamícháme sekané mandle a brusinky včetně rumu, ve kterém byly namočené. Těsto rozetřeme do dortové formy, kterou jsme na dně vyložili papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 stupních Celsia po dobu 20 minut. Po této době – v půlce pečení – rozprostřeme na první těsto ještě sníh z bílků a posypeme mandlovými lupínky. Necháme v troubě dopéct při stejné teplotě jako předtím cca 20-25 minut.
p1040605_brusmandle_detail_640w