Jahodový džem

Jahodový džem

 

 

Suroviny:

  • 1kg očištěných jahod
  • 1/2kg krystalového cukru
  • 1bal. Gelfix Extra 2:1 (Dr.Oetker)
  • kyselina citronová potravinářská

Postup:

Očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny. V jiné nádobě důkladně promícháme cukr s Gelfixem a směsí zasypeme jahody. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Pak provedeme test želírování: kápneme lžičku džemu na chladný talířek, pokud po vychladnutí hmota netuhne, přidáme do džemu 2 lžičky kyseliny citronové, promícháme a test můžeme provést a případně můžeme ještě přidat kyselinu. Jen pozor, aby výsledek nebyl moc kyselý.

S Gelfixem 2:1 více vynikne chuť ovoce, než u Gelfixu 1:1, kde se dává větší množství cukru. Výsledek je sladší a chuť ovoce se tím malinko zastře. A chcete-li zaexperimentovat s chuťovými pohárky, zkuste variantu 3:1.

Pak plníme suché sklenice se šroubovacím víčkem, ale opatrně, abychom nepokapali hrdlo skleniček. Po naplnění ihned utáhneme víčko a otočíme dnem vzhůru například na stůl, cca na 10-15 minut. Většinou se doporučuje před plněním odebrat pěnu z povrchu džemu. Je to z důvodu vyšší trvanlivosti – bublinky jsou vhodne místo pro počátek kažení obsahu.

Určitě to zkuste, nic tajuplného na postupu není! Jen výsledek jako od maminky…