Pozdě, ale přece. Čím to asi, že na pečení dalších druhů cukroví mívám opakovaně chuť až po svátcích?

Tak jako jsem oprášila ježečky, oprášila jsem dnes i lis na těsto známé české firmy pod taktovkou muzikantů. Pravda, vlastním model v designu o několik let starším, než jsem našla v aktuální nabídce, je dost možné, že výrobce aktualizoval i přiložené recepty tak, aby za použití doporučeného těsta vznikaly očekávané tvary. Oprášila jsem i recept na těsto, které samozřejmě kvalitně uhnětla domácí pekárna a které po první povedené a deseti nepovedených kytičkách putovalo z lisu ven do zdobícího sáčku se špičkou. Po několika doslova vypocených tvarech tuhé těsto opět putovalo ven, tentokrát zpátky do domácí pekárny, kde po přidání mléka konečně mělo použitelnou konzistenci…

Nevím, jestli mi nakonec těch pár povedených kytiček stálo za tu námahu, věřím tomu, že by kdejaký uživatel dnešního konzumního světa odeslal těsto do jiných míst. A dost možná, že i se zdobičkou, na kterou bude dalších pár let opět spokojeně sedat prach. Kdyby se našel někdo, kdo odhalil správný poměr surovin a techniku, jak vytvořené tvary oddělovat od zdobičky, aby zůstávaly na plechu, a bude ochoten se se svojí zkušeností podělit, věnuji mu celý jeden článek na tomto blogu! Neb tvary, které by měly ze zdobičky vycházet se mi líbí. Podezírám však výrobce, že na instruktážním videu na jeho webu nejde o skutečné těsto, ale nějakou vychytanou hmotu. Blamáž ve stejném duchu jako reklama na čokoládu s modrou hvězdou tvaru „pro děti nevhodné“. Vlastně je to už dávno – ten čas letí – kdy se tato čokoládová náves s kašnou a loutkami začala objevovat v TV! Tvůrci se tehdy přiznali k tomu, že pro potřeby televizní kamery pravá čokoláda nikdy neteče tak věrohodně jak by měla…
Pojďme ale k úspěšnější stránce akce 🙂

Suroviny (v pořadí do pekárny): 1 vejce, 9 lžic mléka (případně přizpůsobit), 200g změklé Hery, 100g moučkového cukru, 100g kukuřičného škrobu, 200g polohrubé mouky, pro pozdější zdobení cca 2-3 lžíce marmelády

Postup: Ze surovin kromě marmelády uhněteme řídké těsto, které nacpeme do zdobícího sáčku se špičkou s malým počtem velkých zubů. Vytlačujeme z ní kytičky rovnou na plech. Nebojte se, nepřipálí se, těsto je tučné dost. Papír se při stříkání kytiček příliš hýbe a hlavně nadzvedává a kytičky nejdou dost hezky a šikovně oddělovat od zdobící špičky. Udělejte si to jednodužší tentokrát bez papíru. Marmeládu vložte do rohu malého sáčku, může být i mikrotenový, ustříhněte mu špičku a rovnou z tohoto sáčku dávkujte rovnoměrné hromádky do středu každé kytičky. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.



7 komentářů to 'Sušenkové kytičky'
29. 12. 2010
Rybičko, kytičky máš moc hezké,
já jsem si po letech koupila další lis,
ale nešlo mi to s ním moc dobře. Mám slíbený ecept na těsto, z kterého jsem výtvory viděla a vypadaly fantasticky, chutnaly prý dobře, ale to nemohu posoudit neb jsem nemohla ochutnat. Ale upeču, a napíšu.
2. 1. 2011
Jejda, fakt ti to s tou zdobičkou nejde? mě ta moje univerzál2 funguje snad na všechno těsto co si usmyslím, jen pravda musím umlít ořechy dostatečně najemno aby neucpávaly dírky… Letos jsem to používala na linecké s mandlemi, linecké s brusinkami, išelské – byly z toho prima kakaové „sušiny“ pro Mišánka jen obalené cukrem, na vanilkové rohlíčky – pravda dělám z toho jen hady. Jednoduše uhňácám těsto v ruce a hned ho vytlačuju buď na pečící papír nebo na plech. První tvar je vždy poničený (tedy těsto použiju znova): chce to totiž 2x zmáčknout na jednom místě, pak už se to chytí, pokud to neuděláš, zdobička se správně nenatlakuje (alespoň ta moje) a další kousky nepřilepíš. Mám už ji dobře 20 let…
2. 1. 2011
Jejda, fakt ti to s tou zdobičkou nejde? mě ta moje univerzál2 funguje snad na všechno těsto co si usmyslím, jen pravda musím umlít ořechy dostatečně najemno aby neucpávaly dírky 😀 Letos jsem to používala na linecké s mandlemi, linecké s brusinkami, išelské – byly z toho prima kakaové „sušiny“ pro Mišánka jen obalené cukrem, na vanilkové rohlíčky – pravda dělám z toho jen hady. Jednoduše uhňácám těsto v ruce a hned ho vytlačuju buď na pečící papír nebo na plech. První tvar je vždy poničený (tedy těsto použiju znova): chce to totiž 2x zmáčknout na jednom místě, pak už se to chytí, pokud to neuděláš, zdobička se správně nenatlakuje (alespoň ta moje) a další kousky nepřilepíš. Mám už ji dobře 20 let 🙂
29. 1. 2011
Dobrý den, tak já se připojuji k Jindře ,koupila jsem si zdobičku od Tescoma a použila i jejich recept na sušenky a ouvej ,nedařilo se vůbec ,těsto se lepilo i po dvojím cvaknutí zdobičky se nadařilo jej oddělit ,no hrůza.Recept jsem udělala přesně podle návodu i vychladila,tak jak mají napsáno a nic.
Tak jsem byla zlá že jsem těsto rozválela na plech a udělala jsem z něj jiný moučník a né sušenky.
Ráda bych také přijala recept, takovej, aby se mi to dařilo,napíšete mi jej.
Děkuji mnohokráte.Mějte se moc krásně .LIbuše
30. 1. 2011
Libi, určitě se takového receptu jednou dopídím a dám ho sem, případně i s triky, jak to udělat, aby to fungovalo. Dostala jsem od známé nějaký tip, ale ještě jsem to nestihla vyzkoušet. Dřív nebo později se k tomu určitě vrátím! Marcela
2. 2. 2011
Pro LaS—–Prosím ,tedy napiš nám tvůj osvědčený recepT ,když se ti dařilo .Děkuji Libuše
9. 12. 2013
Pro všechny,komu to nejde: Sušenky od lisu mi také nešly oddělit, tak jsem začla dělat pokusy. Lépe to jde když:
-plech pomažeme ztuženým tukem,ale ne rozpuštěným,pak se sušenky snáze drží
plechu.
-pokud vymastím rozpuštěným tukem plech, dám jej chvilku ztuhnout do lednice
-když cvaknu(jednou či dvakrát)rychle škubnu od plechu.