
Kiwi dort
Vychlazený je super osvěžující…
| Těsto: | Náplň: | Zdobení: |
| 3 vejce | velký bílý jogurt (400g) | 3 ks kiwi |
| 90g moučk.cukru | 4 PL moučk.cukru | 1 balíček Dortového želé |
| 1 vanilínový cukr | 3 plátky želatiny | (nebo želatina) |
| 4 PL oleje | pár kapek citronu | 1ks kopretiny |
| 90g hladké mouky |
Postup těsto:
Šlehačem vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny (cca 3-4 minuty, pěna zdvojnásobí objem a zbělá). Přidáme olej a přešleháme. Prosetou mouku zamícháme do pěny. Těsto vylijeme do formy o velikosti 22-26cm. Formu nevymazáváme, jen na dno položíme pečící papír. Používáme li rozevírací formu, pak papír „přivřeme“ mezi obruč a dno. Pečeme ve vyhřáte troubě. Např. horkovzdušnou vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme na 160 stupňů. Já pekla ve forme 22cm a korpus se mi zdál vysoký, tak jsem z něj udělala dorty dva. Ale zpětně si říkám, že to nebylo třeba, mohl být i vyšší.
Postup náplň:
Jogurt smícháme s cukrem a citronovou šťávou a smícháme s želatinou připravenou podle postupu na obalu. Na korpus nasadíme zpět obruč, ve které se korpus pekl. Náplň rozetřeme na korpus a dáme chladit na 1/2 – 1 hodinu do chladničky.
Zdobení:
Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky. Naskládáme na vychladlou náplň a zalijeme dortovým želé, které můžeme přibarvit na zeleno. Želé připravíme podle postupu na sáčku – pozor, na dort lejeme až nebude horké, těsně před tuhnutím. Doporučuju jej raději malinko ohřát, pokud už v kastrolku zatuhne, než aby vám želé vyteklo škvírama z dortu na talíř. Samozřejmě obruč z dortu sundáme až po řádném vytuhnutí celého dortu! Podáváme rovněž vychlazené.
Dobrou chuť!

