dsc_0723_pohanka_640wUvařit pohanku je opravdu jednoduché.

Vařím ji stejně jako rýži – propláchnout, zalít správným množstvím vody (1 litr na 320g pohanky, což je přibližně 4 porce, nebo 2 dospělé a 3 dětské), trošku oleje a soli, případně koření (kmín nebo bylinky, nebo obojí), přivést k varu, vařit cca 3 minuty, zakrýt a nechat stát asi hodinu. Pravda, oproti rýži se pohanka vaří kratší dobu a než „dojde“ trvá déle. Jak na rýži tak i na pohanku používám tzv. „rýžový“ hrnec, což je náš domácký název pro hrnec Zepter s tlustým dnem. Prakticky lze použít kterýkoli hrnec se sendvičovým dnem, kdo máte indukční sporák a nerezové hrnce, máte vhodné všechny.

V tomto případě jsem vařila pohanku s kmínem a majoránkou. Přílohou byla oblíbená zelenina v páře (brokolice, celer, mrkev, lusky), kterou jsem před „pařením“ prosypala sušeným česnekem. Bez soli. Po 10 minutách v páře zeleninu odkryjte a vyndejte na talíře, aby se rychleji zastavil proces tepelné úpravy. Na ozdobení kousek barevné papriky, ale pozor, paprika je oproti pařené zelenině hůře stravitelná.