Říká se „Kovářova kobyla chodí bosa“. A u nás to před Vánoci nejprve vypadalo podobně. Kdokoli přijde, čeká však na drobné vánoční kreace mého cukrovíčka a s tím vědomím jsem pustila fantazii na špacír:

Z citronových sušenek nám po vánočních besídkách zbyly přesně 4 kousky, které vidíte na fotce. Veškerý zbytek cukroví je z jednoho těsta ze zbytku dortového korpusu, zbytku dortového krému a zbytků polev, co nám zbyly v kastrůlkách. Pět druhů z jednoho těsta za dvě hoďky.
Na dva druhy kuliček. |
Na včelí úlky. |
Na hippie kytičky a srdíčka. |
Suroviny:
- 300g kakaového dortového korpusu rozdrobit (lze nahradit drcenými piškoty, to pak bude potřeba více likéru)
- 100g mletých vlašských ořechů (část může být pouze sekaná)
- 125g změklého másla
- cca 50ml likéru (množství přizpůsobte konzistenci těsta – s piškoty až 120-130ml)
- na dozdobení: lískové oříčky, poleva, kokos, piškoty, zbytek krému nebo marmeláda, čokotransfer
Postup: Suroviny do těsta smíchejte a rukou zpracujte v těsto. Těsto necháme v lednici cca 30-60 minut zchladit, pracuje se s ním lépe než když je zcela povolené a teplé. Následně z něj připravujeme potřebné tvary:
1., 2. Čokoládové a kokosové kuličky:
Z těsta tvoříme stejně velké kuličky. Do jedné z variant můžeme zabalit lískový ořech. Necháme v lednici ztuhnout a na závěr polejeme bílou polevou. Kokosovou variantu po polití ihned vyválíme v kokosové moučce. Čokoládovou variantu na závěr pocákáme čára z hnědé polevy.
![]() |
![]() |
3. Včelí úlky:
Patrně máte v rodinném archivu zcela jiný recept na včelí úlky. Nevadí, z naší nepečené hmoty jsou také moc dobré. Hmotu vtlačíme do formičky a koncem vařečky do úlku uděláme jamku. Do ní pak po vychlazení stříkneme krém a krémem úlek přilepíme na dětský kulatý piškot. Nemáte-li krém, nebo děláte-li jen malé množství cukroví, plňte úlky marmeládou. Budou rychlejší i dietnější.
![]() |
![]() |
4. Hippie srdíčka a kytičky
Kousek hmoty rozplácneme na podložku a vykrajujeme z ní kytičky a srdíčka. Tvary necháme zatuhnout v lednici a pak je poléváme polevou a pokládáme čokoládouvou stranou na připravenou folii s čokotransferem „hippie“. Necháme ztuhnout, sloupneme z folie a máme hotovo.
![]() |
![]() |
5. Čokoládky
Polevy připravené v kastrůlku na zdobení cukroví na závěr také šikovně spotřebujeme. Použijeme vyloupané adventní kalendáře, vybalíme je z papírového obalu a necháme důkladně uschnout. Pak lžičkou naléváme čokoládu do malinkých formiček. Po ztuhnutí čokoládky vyloupeme. Jakmile jednou nalijete čokoládu do pružné plastové formičky, plechové odložíte. Vyloupávání čokoládek je totiž o mnoho snazší.
![]() |
![]() |

Na dva druhy kuliček.
Na včelí úlky.
Na hippie kytičky a srdíčka.







3 komentáře to '5x vánoční pečení z jednoho nepečeného těsta'
29. 12. 2009
Tak to je skvělý nápad, jak vyrobit efektní cukroví. Za málo peněz, hodně muziky, to se mi líbí 🙂 Klasické včelí úly ráda nemám, ale tyhle bych si dala s chutí 🙂 Jen nemám ty formičky a nevím, kde sehnat plastové…
29. 12. 2009
Taky se mi to zdá šikovné – dobré nápady! A poučila jse se, co je čokotranfer 🙂
Pomocníci jsou prima…gratuluji!
10. 11. 2011
Výborný nápad, navnadila ste ma na vyskúšanie čokotransferu, koláčiky s ním sú veľmi efektné.
Iveta – alebo Medovnicek z dámy