Okurková sezóna znamená, že se nic neděje? Myslíte, že i u nás? Kdepak! A kdyby to náhodou hrozilo, mamča si nějaké to zavařování už najde… Meruňky ještě frčí, ostružiny už taky mrkají z lesa černýma očkama…

Dostala jsem okurky. Plný košík krásných svěže zelených okurek a k němu recept. Rodinný, tradiční po babičce. A navrch jako bonus svazek kopru, protože bez kopru se to prý neobejde, říkal soused. Já bez kopru žiju úspěšně, kvůli mně rozhodně neroste, ale po akci musím přiznat, že kopr do okurek opravdu patří!
No nekup to! říká se. No nezkus to, když okurky s receptem přišly takřka samy! Nejlepší příležitost jak konečně zdolat zavařování klasickým způsobem neklasicky bez zavařovacího hrnce, který nevlastním. Inu teoreticky jsem připravena žádný zavařovací hrnec na indukční plotnu nepořizovat. Oprášila jsem mozkovnu a rovnýma nohama se pustila do zavařování v troubě.

Hluboký plech, centimetr dva vody, noviny – asi aby to nedrnčelo, šup tam sklenice, nastavit teplotu, prý se okurky sterilizují na 80stupňů, ale kdoví jak v troubě… na hledání v moudrých knihách, ba dokonce ani na internetu není čas, tak tam lupnu rovných 100. Na experimenty teď je ten správný čas. „Pečeme“ 20 minut, jak prozrazuje recept:
Suroviny: 1,5 litru vody, 0,5 litru octa, 100g krystalového cukru, 25 tabletek umělého sladidla, 1 balíček koření DEKO
Postup: Suroviny uvaříme, nálev zchladíme a zalejeme jím okurky. Na dno sklenice dáme velké kolečko cibule, skládáme okurky, 10 koleček nebo špalíků mrkve, pár nudliček papriky a končíme opět cibulí, kopr schováme pod ni.

A pozor, máte-li namísto Omnia víček (ty co se nasazují kulatou „hlavou“) sklenice se závitem a víčkem Twist, nezapoměňte je nechat v troubě volné, dotáhnout až po vyjmutí z trouby a sklenici postavit dnem vzhůru.
Toliko poznání nabyté metodou pokus omyl, poté co jsem meruňky zavařovala nadvakrát a první várku okurek rovněž, protože všechna víčka zůstala nevtlačená.
Držím palce, ať všem experimentům dobře padnou víčka!


9 komentářů to 'Okurková sezóna?'
8. 8. 2009
To se ti povedlo – velmi fotogenické okurky! Též občas laškuju s myšlenkou na zavařování v troubě, ale nemám vyzkoušené. Noviny na dno budou důležité, zamezí přímému kontaktu skla s plechem, jako se dává do zavařovacího hrnce podložka nebo aspoň utěrka.
9. 8. 2009
Ahoj vilemino, tu troubu určitě zkus, je to pohodlné a spolehlivé, navíc moje trouba s minutkou ohlídá i délku zavařování. Jen ta šroubovací víčka byla oříškem, ale myslím, že příště už bude vše OK.
17. 8. 2009
ahoj Marcííí..nejen že máš krásně zavařené okurky, ale také krásné povídání a tak mi to polahodilo oku a zahřálo na duši- vím co se sluší a proto říkám: – Co je doma to se počítá,..“ a taky nestačím někdy utírat pot z čela, ale je to fajn, mít ve sklepě – svoje zelí, nějakej kompůtek a džemík..a okurky ?No to je základ- ty v zásobě vždy musej bejt ..i s koprem- holt.. :-))) Papa Hela
22. 8. 2009
víte proč se to povedlo až na podruhé? Trouba se musí nechat prvně rozehřát asi hodinu i se sklenicemi na max., ale jen na spodek a pak počítat 20 min. Zavařuji tak už 40 let a ještě se mi nestalo aby to nechytlo.
23. 8. 2009
Lído, díky za radu. Co znamená na max? Kolik stupňů a to se myslí prázdné nebo už naplněné sklenice? Další várky jsem pak dělala stejně podle postupu, jen jsem víčka nezatáhla úplně, ale až po vyndání z trouby jsem je dotáhla a otočila dnem vzhůru. S touto obměnou pak už „chytly“ napoprvé.
1. 2. 2010
35let jsem zavařovala okurka a různé kompoty v normálním zavařovacím hrnci.
Vždy vše chatlo anikdy se nezkazilo-okurky nekvasily.
Nyní mám sklokeram.desku.Zavařuji v troubě a vžda mi několik sklenic po 14 dnech začne kvasit ať okurka nebo i meruňky.Nevím čím to dělám to stejně 20min.v troubě na 100 stupňu jen nepoužívám plech s vodou a novimama to by snad nemělo být na závadu nebo snad jó?
co myslíte?
Mám se ještě letos o to pokusit nebo si koupit el.zavař. hrnec?
Děkuji za radu!
1. 2. 2010
Mirko, já byla také zvyklá zavařovat v hrnci a tam se voda dávala. Když jsem poprvé slyšela o zavařování v troubě, také bylo uvedeno položit do vody. Když se zavařuje v myčce, také je kolem sklenic voda. Ale jaký má přesně vliv asi nezodpovím. Jestli ale nebude problém ve víčkách? V hrnci jsme dělali vždy Omnia a teď používám Twist, se závitem a ty nakonec na základě zkušenosti je třeba přitáhnout až po vytažení z trouby, v troubě má být jen lehce zavřeno. Pak je otočím na chvíli na víčko, tím se i víčko sterilizuje a vyhubí se bakterie. Po vychladnutí jen zkontroluju promáčknutí víčka pohledem a poklepáním a do sklepa k uskladnění jdou jen ty správně vmáčklé. Ostatní sklenice jsou na ryhclou spotřebu, ale bylo jich posledně už jen minimum. Viz dovětek o dvojím zavařování meruněk – když napoprvé mi nechytla ani jedna.
Ještě to letos zkuste. Mimochodem, lacinější řešení než elektrický zavařovací hrnec je smaltovaný zavařovací hrnec, ten funguje i na indukci. Ovšem dlouho jsem takový v obchodě neviděla a sama mám jen malý na jedno „patro“. Ale asi ho potřebovat nebudu, když mám troubu…
20. 10. 2011
vše super , ale to sladidlo? na co? víte co způsobuje s tělem? když jsem v krámu tak se koukám aby v okurkách nebyly žádná sladidla, ne jen že to neni zdravé je to ještě i velice zdraví škodlivé
21. 10. 2011
Hm, wadere, děkuji za komentář. Nemyslím, že sladidlo je „velice zdraví škodlivé“. Ale sledování složení potravin v obchodech Vám schvaluji. Opravdu tam cpou věci, bez kterých se nejen můj organismus obejde. V obchodě mám samozřejmě na výběr, obvykle tam mají totéž i bez umělých sladidel. A doma mám samozřejmě také na výběr – a vůbec – nebudete tomu věřit, ale sladidlo cpu jen a pouze do těch okurek… Ovšem věřím, že mi nevěříte 🙂